xromata.com


Χρώματα και δονήσεις (12α) [χρωματικές συνομιλίες]

Χρωματικές Συνομιλίες  (12α)

Χρώματα και δονήσεις

 

 

Στα τρία προηγούμενα τεύχη ασχοληθήκαμε με απαντήσεις αναγνωστών, που παρά το βάθος τους και παρότι μας οδήγησαν σε στοχαστικές ατραπούς γύρω από χρωματικά θέματα, εν τούτοις δεν έδωσαν την απαιτούμενη απάντηση στα ερωτήματα «Τί είναι και γιατί υπάρχουν τα χρώματα;»

Πιστεύω ότι έγινε αντιληπτή η δυσκολία της συγκεκριμένης απάντησης. Μπορούν να δοθούν πολλές απαντήσεις, οι οποίες θα θεωρηθούν σωστές, όμως οι περισσότερες θα αφορούν σε κάποιες χρωματικές ιδιότητες και ενώ δεν είναι λανθασμένες, δεν απαντούν στη βασική έννοια του ερωτήματος.

Ίσως η πλησιέστερη απάντηση να κρύβεται μέσα στη φράση που διατυπώθηκε στο προηγούμενο άρθρο, καθώς γινόταν συσχετισμός χρωμάτων και συναισθημάτων:

«Οι δονήσεις των χρωμάτων που υπάρχουν στη συγκεκριμένη εικόνα συντελούν στη διαμόρφωση των συναισθημάτων αυτών»

Από τα ανωτέρω, εξάγεται το συμπέρασμα πως τα χρώματα είναι δονήσεις. Μάλιστα λοιπόν, πρόκειται περί δονήσεων. Τα χρώματα είναι δονήσεις, όπως, εξ’ άλλου, δονήσεις είναι και τα αδέλφια τους, οι ήχοι.

Μας ικανοποιεί αυτή η απάντηση;

Όχι πλήρως! Αναφέρεται στη φύση των χρωμάτων, τη δονητική. Όμως δονήσεις είναι όπως ήδη αναφέρθηκαν και οι ήχοι και επί δονήσεων βασίζεται η δημιουργία, κατά κάποιες φιλοσοφικές θεωρίες,…… και επειδή στη συνέχεια καραδοκούν ο Αϊνστάιν με τις θεωρίες του, η σχέση ενέργειας – μάζας (ύλης) κλπ., προτείνω να αφήσουμε τους ειδικούς και όσους ενδιαφέρονται να εισχωρήσουν στο θέμα και εμείς να επιστρέψουμε στα απλούστερα.

 

 

 

 

 


is | Topic: Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: , ,

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρώματα και δονήσεις (12α) [χρωματικές συνομιλίες]”