xromata.com


Βαφες (μπογιες)

 

Βαφές, τί είναι οι βαφές;


Στις βαφές έχουμε αναφερθεί παλαιότερα και αναλυτικότερα έχουμε μιλήσει για τις πρώτες ύλες βαφών διαφόρων χρωμάτων, όμως τί ακριβώς είναι, τί σημαίνει βαφή;

http://xromata.com/?p=6369

http://xromata.com/?p=6382

 

 

 

Ας δούμε πως προσδιορίζονται οι βαφές στο σχετικό λήμμα της Wikipedia.

Προηγουμένως όμως, για καλύτερη κατανόηση του θέματος κι επειδή οι όχι και τόσο σχετικοί με τον κόσμο των χρωμάτων, συγχέουν τις χρωστικές ουσίες με τις βαφές, ας διαχωρίσουμε τις μεν από τις δε.

Οι χρωστικές ουσίες είναι φυσικές ουσίες που χρωματίζουν τα τρία βασίλεια (ζωικό, φυτικό, ορυκτό) εκ των έσω, χωρίς να είναι βαφές.

Οι χρωστικές είναι τα απαραίτητα στοιχεία για την δημιουργία βαφών, οι οποίες χρωματίζουν τεχνητά πλέον, επικαλυπτικά (επιφανειακά) κυρίως ή με χημική διεργασία, διάφορα υλικά.

 

 

Επανερχόμαστε τώρα στην Wikipedia για να δούμε τί αναγράφεται εκεί σχετικά με τις βαφές:

Βαφή καλείται μια έγχρωμη ουσία που σχετίζεται με το υπόστρωμα πάνω στο οποίο εφαρμόζεται. Η βαφή γενικά απλώνεται σαν ένα υδατικό διάλυμα και μπορεί να χρειάζεται κάποιο στερεωτικό για να βελτιωθεί η αντοχή της.

 

 

Τόσο οι βαφές, όσο και οι χρωστικές (από τις οποίες φτιάχνονται) έχουν χρώμα επειδή απορροφούν κάποια μήκη κύματος του φωτός.

Σε αντίθεση με τις βαφές, οι χρωστικές είναι (ως επί το πλείστον) αδιάλυτες και δεν σχετίζονται με το υπόστρωμα που βάφουν.

Οι βαφές χρωματίζονται από φυσικές ή συνθετικές χρωστικές ουσίες.

Η πλειονότητα των βαφών από φυσικές ουσίες στηρίζεται σε χρωστικές παραγόμενες από το φυτικό βασίλειο (ρίζες, φλοιούς, φύλλα, καρπούς) καθώς και από λειχήνες και μύκητες.

 

 

Κατά την διάρκεια της ιστορίας, οι άνθρωποι έβαφαν τα ρούχα τους χρησιμοποιώντας χρωστικές που εύρισκαν άφθονες στο περιβάλλον τους.

Σπάνιες βαφές που απέδιδαν λαμπερά και σταθερά χρώματα, όπως το πορφυρό της Τύρου που προερχόταν από κοχύλια, ήταν πανάκριβες και τις χρησιμοποιούσαν για βαφή ειδών πολυτελείας στον αρχαίο κόσμο και στον μεσαίωνα.

Βαφές με βάση τον φυτικό κόσμο, όπως το ίντιγκο, το σαφράν και το ριζάρι κυκλοφορούσαν στο εμπόριο και ήταν ένα σημαντικό εμπόρευμα για τις οικονομίες της Ευρώπης και της Ασίας.

Οι συνθετικές βαφές φτιάχνονται από συνθετικές ουσίες, όπως τα κατάλοιπα πετρελαίου και από ορυκτά.

 

 

Σε αυτές θα αναφερθούμε αναλυτικότερα προσεχώς, όπως και για τις παραγόμενες χρωστικές καθώς και τις βιο – χρωστικές, δηλαδή τις φυσικές χρωστικές ουσίες του φυτικού και ζωικού βασιλείου, όπως είναι τα καροτένια, στα οποία έχουμε ήδη αναφερθεί

http://xromata.com/?p=7969

όπως έχουμε αναφερθεί επίσης, γενικότερα μεν, στις χρωστικές των φυτών http://xromata.com/?p=6547

 

 

Κλείνοντας, ας κάνουμε μνεία και σε μια ειδική ομάδα βαφών, των διατροφικών βαφών (food dyes), των βαφών που χρησιμοποιούνται για την βαφή τροφίμων και άλλων φαγώσιμων. Εννοείται πως θα επανέλθουμε προσεχώς με περισσότερες λεπτομέρειες και γι’ αυτήν την ειδική κατηγορία.

Τέλος, σας θυμίζουμε πως έχουμε ήδη αναφερθεί προ καιρού σε μια από τις πηγές των χρωστικών ουσιών, στον ημιπολύτιμο λίθο λάπιζ λαζούλι που μας δίνει το φυσικό μπλε ουλτραμαρίν.

http://xromata.com/?p=7491

 


is | Topic: βαφές, Διατροφή και χρώμα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Βαφες (μπογιες)”