xromata.com


Τσακρας και χρωματα: Svadhisthana

 

 

Τσάκρας και χρώματα

 

 

Svadhishthana

Σβαντχισθάνα, το πορτοκαλί τσάκρα

 

 

 

Svadhishthana, το τσάκρα αυτό συμβολίζεται με έναν λευκό λωτό που στο κέντρο του έχει μια ημισέληνο, με 6 πορτοκαλοκόκκινα ή πορτοκαλιά πέταλα.

 

 

 

Είναι το τσάκρα του νερού και της χαράς και αντιστοιχεί στην αίσθηση της γεύσης.

Αυτό το τσάκρα βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τα γεννητικά όργανα, στο ιερό οστούν και θεωρείται ότι αντιστοιχεί στους όρχεις ή στις ωοθήκες όπου παράγονται/εκχύονται οι διάφορες σεξουαλικές ορμόνες (τεστοστερόνες, οιστρογόνα) που εμπλέκονται στον αναπαραγωγικό κύκλο. Το ενεργειακό κέντρο Σβαντχισθάνα θεωρείται ότι σχετίζεται επίσης γενικότερα με το ουροποιητικό σύστημα και τα επινεφρίδια. Κυβερνά λοιπόν το αναπαραγωγικό σύστημα και την σεξουαλικότητά μας και επίσης είναι υπεύθυνο για την ουροδόχο κύστη, την σπλήνα και τα επινεφρίδια. Ευθύνεται δε για τις κοινωνικές μας σχέσεις, την βία, τους εθισμούς, τις βασικές συναισθηματικές ανάγκες και την ευχαρίστηση. Ενεργοποιεί το πάθος, την φλόγα της δημιουργίας και της υλοποίησης ιδεών και σχετίζεται με την εδραίωσή μας στην ζωή, την τεκνοποίηση και την οικογενειακή ευτυχία.

Όταν δεν λειτουργεί σωστά επιφέρει σεξουαλική ανικανότητα ή αντιθέτως υπερβολική εμμονή στο σεξ, φοβίες, ταμπού και προβληματικές σχέσεις.

 

 

Το Σβαντχισθάνα λοιπόν σωματικά διέπει την αναπαραγωγή, διανοητικά την δημιουργικότητα, συναισθηματικά διέπει την χαρά, ενώ πνευματικά τον ενθουσιασμό.

Το τσάκρα Σβαντχισθάνα περιγράφεται όπως είπαμε, σαν ένα άσπρος λωτός με έξι πορτοκαλοκκόκινα πέταλα. Μέσα του βρίσκεται ένα άσπρο μισοφέγγαρο που συμβολίζει το νερό, περιοχή όπου προΐσταται  η θεότητα Βαρούνα, ο θεός του νερού και του ουράνιου ωκεανού, καθώς και των νόμων του υποβρύχιου κόσμου. Είναι επίσης χαραγμένος ο ιερός του ήχος ‘βαμ’. Μέσα στην τελεία, στο πάνω μέρος του γράμματος του ήχου βαμ, βρίσκεται ο θεός Βισνού που έχει μπλε χρώμα και φοράει κίτρινο dhoti (τυλιχτό γύρω από την μέση ύφασμα).

 

 

Τα έξι πέταλα αντιπροσωπεύουν την στοργή, την ασπλαχνία, το αίσθημα καταστροφής, την αυταπάτη, την περιφρόνηση και την καχυποψία.

Το τσάκρα Σβαντχισθάνα σχετίζεται με το ασυνείδητο και τα συναισθήματα, ενώ περιέχει ασυνείδητες επιθυμίες, ειδικά δε τις σεξουαλικές. Είναι δε στενά συνδεδεμένο με το Μουλαντχάρα και λέγεται ότι δυσκολεύει πολύ το προσπέρασμά του για την πέρα από αυτό ανέλιξη της κουνταλίνι, που είναι η συνειδητή ενέργεια.

Οι ιδιότητες του πορτοκαλί χρώματος, του χρώματος της χαράς και της συναισθηματικότητας, ταιριάζουν αρκετά με αυτές του τσάκρα Σβαντχισθάνα και δεν έχετε παρά να τις δείτε στους πιο κάτω συνδέσμους:

http://xromata.com/?p=3075

http://xromata.com/?p=3087

http://xromata.com/?p=6250

 

 

 

Σημειώνουμε πως το πορτοκαλί χρώμα άρχισε να διαφέρει εννοιολογικά και να διαχωρίζεται από τα μητρικά του χρώματα κόκκινο και κίτρινο, από τον μεσαίωνα και ύστερα, οπότε στις προηγούμενες εποχές ταυτιζόταν πότε με το ένα, πότε με το άλλο, γι’ αυτό εδώ έχουμε τον χρωματικό συσχετισμό μεταξύ του Σβαντχισθάνα και του Μουλαντχάρα. Επί πλέον κατά την Αριστοτέλειο θεωρία κίτρινο και κόκκινο ήταν διαβαθμίσεις ενός και του αυτού χρώματος με άκρα το λευκό και το μαύρο.

 

 


is | Topic: Πορτοκαλί, τσάκρας | Tags: None

3 Comments, Comment or Ping

  1. Πόπη Κυπραίου

    1

    ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ Μ’ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΗ ΠΕΤΑΛΑ … ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΝΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΕΝΑ <> ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ =ΤΗΝ ΣΤΟΡΓΗ =…Τ’ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ … ΑΡΑ Η ΑΝΕΛΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΜΕΝΗ !!
    16-2-16

    15 Feb
  2. Πάνος

    2

    Με κάνεις Πόπη να αναρωτιέμαι. Είναι όντως η στοργή μόνο καλό συναίσθημα;Πχ. την περηφάνεια μας έμαθαν να την θεωρούμε σαν κάτι καλό κι αξιπρεπές, όμως πρόκειται για ένα από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα……
    Πάνος
    16-2-16

    15 Feb
  3. Πόπη Κυπραίου

    3

    Η ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΣΕ ΛΟΓΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ …Η ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ! ΓΕΝΙΚΑ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΥΤΟ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ .. ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ …
    16-2-16

    15 Feb

Reply to “Τσακρας και χρωματα: Svadhisthana”