xromata.com


Πρωτες υλες βαφων: μαυρο

 

Μαύρες βαφές και χρωστικές

 

 

Μετά το προ καιρού αναρτηθέν άρθρο γενικά περί χρωστικών και βαφών, αρχίσαμε να εξετάζουμε τις πηγές των διαφόρων χρωστικών και την παραγωγή βαφών από αυτές.

Πριν μπούμε όμως στην λεπτομερή εξέταση κάθε πηγής ρίχνουμε μια γενικότερη ματιά σε κάθε χρώμα και τις πηγές των χρωστικών του από τις οποίες ο άνθρωπος, κατά την ιστορική του διαδρομή, παρήγαγε και παράγει τις διάφορες βαφές που αποδίδουν κάθε χρώμα.

Έως τώρα ασχοληθήκαμε με τα τρία βασικά και τα τρία παράγωγα χρώματα. Σειρά έχουν τώρα τα δυο βασικά μη – χρώματα. Το μαύρο, που θεωρείται ως έλλειψη φωτός και το άσπρο, που θεωρείται ως αντανάκλαση φωτός. Ξεκινάμε με το μαύρο.

 

 

 

Μαύρες χρωστικές ουσίες και βαφές


Ένα καρβουνιασμένο ξύλο ήταν η πρώτη μπογιά που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος πολύ πριν την εποχή των σπηλαιογραφιών του Λασκώ.

Ο Πλίνιος περιγράφει την παραγωγή μαύρου χρώματος από τους Ρωμαίους. Σε τούβλινους φούρνους έκαιγαν λάδι, πίσσα και ρητίνη παράγοντας έτσι μια καπνιά που την μάζευαν και έφτιαχναν ένα μαύρο χρώμα με μπλε χροιά.

 

 

Μια παρόμοια αλλά σύγχρονη μέθοδος παράγει μαύρο αλλά με καφετιά χροιά.

 

 

Το ivory black παράγεται από το κάψιμο των υπολειμμάτων του ελεφαντόδοντου. Είναι το πιο έντονο από όλα τα μαύρα χρώματα. Και τα άλλα ζωικά κόκκαλα όταν καούν παράγουν μαύρο χρώμα, αλλά δεν είναι τόσο έντονο και έχει μια μπλε χροιά.

 

 

Η «σέπια» είναι το μαύρο ή σκούρο καφέ έκκριμα των σουπιών και καλαμαριών που μπορεί να βάψει μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού μέσα σε δευτερόλεπτα.

 

 

Για να φτιαχτεί βαφή από το έκκριμα αυτό αφαιρούνται οι μελανηφόροι σάκοι, ξεραίνονται, κονιορτοποιούνται και βράζονται. Το χρώμα που παράγεται είναι ένα σκούρο καφετί που κοκκινίζει ή κιτρινίζει και αυτό είναι το χρώμα που ανταποκρίνεται στην ονομασία σέπια.

 


is | Topic: βαφές, μαύρο | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Πρωτες υλες βαφων: μαυρο”