xromata.com


Η Ντασαβαταρα του Βισνου

 

Dashavatara

Οι δέκα αβατάρ του (μπλε) Βισνού

 

 

 

 

Επανερχόμαστε στο θέμα των αβατάρ του Βισνού, οι περισσότεροι των οποίων αναφέρεται ότι είχαν μπλε χρώμα, όπως εξ άλλου και ο ίδιος ο θεός, που μαζί με τους Βράχμα και Σίβα αποτελεί την Τριμούρτη, την ανώτατη ινδουιστική τριάδα.

Η Ντασαβατάρα, όπως το λέει η ίδια η λέξη (ντας = δέκα + αβατάρ) είναι η δεκάδα των κυριότερων και γνωστότερων αβατάρ του Βισνού. Η λίστα αυτή έχει κάποιες παραλλαγές, αλλά η πρότυπη λίστα αναφέρει τους:

Matsya, Kurma, Varaha, Narashimha, Vamana,

Parashurama, Rama, Krishna, Buddha, Kalki

 

 

 

 

Σε κάποιες παραλλαγές ο Κρίσνα θεωρείται σαν ο ίδιος ο Βισνού ως πηγή όλων των αβατάρ του, οπότε στην θέση του Κρίσνα τοποθετείται ο Balarama, ενώ σε άλλες εκδοχές αφαιρείται ο Buddha και αντικαθίσταται από τοπικές θεότητες.

 

 

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις όπου ο Βούδας δεν γίνεται αποδεκτός σαν αβατάρ του Βισνού, πιστεύεται ότι ο Balarama είναι ο όγδοος αβατάρ και ο Krishna ο ένατος.

Λέγεται ότι οι κάθοδοι των αβατάρ του Βισνού γίνονται για την επαναφορά της κοσμικής τάξης.

Οι δέκα λοιπόν κυριότεροι αβατάρ του Βισνού, κατά σειρά εμφάνισης είναι οι εξής:

 

 

 

1. Matsya : Το ψάρι. Ο Βισνού προσλαμβάνει την μορφή ψαριού για να σώσει τον Μανού από τον κατακλυσμό και να τον στείλει με την βάρκα του στον νέο κόσμο μαζί με ένα από κάθε είδος φυτού και ζώου που συγκέντρωσε μαζικά με έναν κυκλώνα.

 

 

2. Kurma : Η χελώνα. Όταν οι Ντέβας και οι Ασούρας ανάδευαν τον ωκεανό του γάλακτος, προκειμένου να πάρουν το νέκταρ της αθανασίας, χρησιμοποιώντας το βουνό Μαντάρα κι αυτό άρχισε να βυθίζεται, ο Βισνού πήρε την μορφή χελώνας για να φέρει επάνω της το βουνό και να το σώσει.

3. Varaha : Ο κάπρος. Ο Βισνού εμφανίσθηκε σαν αγριόχοιρος για να νικήσει τον Hiranyaksha, έναν δαίμονα που είχε πάρει την γη και την μετέφερε στα βάθη του μέρους που περιγράφεται ως κοσμικός ωκεανός.

Η μεταξύ τους μάχη πιστεύεται ότι διήρκεσε χιλιάδες χρόνια και όταν τελικά νίκησε ο Βαράχα κουβάλησε με τους χαυλιόδοντές του την γη έξω από τον ωκεανό και αποκατάστησε την θέση της στο σύμπαν.

 

 

4. Narashimha : Ο μισός άνθρωπος, μισός λιοντάρι. Ένας πολύ κακός άνθρωπος, ο Hiranyakashipu, πήρε το χάρισμα από τον Βράχμα να είναι άτρωτος. Να μην μπορεί να σκοτωθεί ούτε από άνθρωπο ούτε από ζώο, ούτε μέσα ούτε έξω, ούτε στη γη ούτε στ’ αστέρια, ούτε από έμψυχο ούτε από άψυχο όπλο. Ο Βισνού τότε ενσαρκώθηκε με ανθρωπόμορφη μορφή, με σώμα ανθρώπινο, κεφάλι και νύχια λιονταριού, τον παρέσυρε το δειλινό στο κατώφλι της αυλής του σπιτιού του και κατάφερε έτσι να τον σκοτώσει.

5. Vamana : Ο νάνος. Ο Bali, ένας υπεράνθρωπος βασιλιάς ασούρα, με αφοσίωση και μετάνοια μπόρεσε να νικήσει τον Ίντρα, τον θεό του στερεώματος και επέκτεινε την εξουσία του πάνω στους στους κόσμους. Αυτό ταπέινωσε τους υπόλοιπους θεούς οι οποίοι έκαναν έκκληση στον Βισνού που ενσαρκώθηκε ως νάνος Βαμάνα. Προσέγγισε τον Μπαλί κι αυτός του υποσχέθηκε να του δώσει οτιδήποτε. Ο Βαμάνα τότε ζήτησε τον κόσμο σε τρία βήματα. Ο Μπαλί συμφώνησε και τότε ο νάνος μεταλλάχθηκε σε γίγαντα που με το πρώτο διασκελισμό του πάτησε τα ουράνια και με τον δεύτερο τον κάτω κόσμο. Ο Μπαλί συνειδητοποίησε ότι ο Βαμάνα ήταν ο Βισνού ενσαρκωμένος και σε ένδειξη σεβασμού του πρόσφερε το κεφάλι του να το πατήσει για τον τρίτο βηματισμό του. Έτσι έπραξε ο αβατάρ και σε αντάλλαγμα χάρισε στον Μπαλί την αθανασία.

 

 

 

6. Parashurama : Ο πολεμιστής με τον πέλεκυ. Ήταν ο πρώτος πολεμιστής – άγιος που έλαβε σαν δώρο ένα τσεκούρι μετά από μετάνοιά του προς τον Σίβα. Ο βασιλιάς Αρτζούνα επισκέφθηκε με το στράτευμά του το άσραμ του πατέρα του Παρασουράμα, ο οποίος τους τάισε από την θεϊκή αγελάδα Καμαντχένου. Ο Αρτζούνα απαίτησε να του δοθεί το ζώο και επειδή δεν του δόθηκε το πήρε με την βία καταστρέφοντας το άσραμ, κάτι για το οποίο στη συνέχεια πήρε εκδίκηση ο Παρασουράμα.

7. Rama : Ο πρίγκιπας και βασιλιάς της Ayodhya. Ο πιο λατρεμένος αβατάρ του Ινδουισμού, θεωρείται η ιδανική ηρωική ανθρώπινη μορφή. Η δράση του εξιστορείται στο πιο πολυδιαβασμένο έπος του ινδουισμού, την Ραμαγιάνα. Ενώ βρισκόταν σε εξορία από το βασίλειό του, μαζί με τον αδελφό του Lakshman και τον πίθηκο θεό Haruman, η σύζυγός του Σιτά απήχθη από τον δαίμονα βασιλιά Ravana. Ο Ράμα ταξίδεψε στην Ασόκα, σκότωσε τον βασιλιά δαίμονα και έσωσε την Σιτά.

8. Krishna : Ο όγδοος γιος της Devaki. Η δράση του αναφέρεται στο άλλο μεγάλο ινδουιστικό έπος την Mahabharata. Από τις πιο αγαπητές θεϊκές μορφές του ινδουισμού ενσαρκώθηκε μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Balarama, o οποίος καταλαμβάνει ως άβαταρ την θέση του Κρίσνα όταν ο Βούδας παραλείπεται και παίρνει την θέση αυτού ο Κρίσνα, ή όταν ο ίδιος ο Κρίσνα απομακρύνεται από την Ντασαβατάρα θεωρούμενος ως ο αβατάρ πηγή όλων των αβατάρ του θεού.

9. Gautama Buddha : Ο ιδρυτής του βουδισμού. Γενικά στον ινδουισμό συμπεριλαμβάνεται στους αβατάρ του Βισνού. Ο Βούδας μπορεί να απεικονίζεται σε ινδουιστικές γραφές σαν ο ιεροκήρυκας που εξαπατά και οδηγεί τους δαίμονες και τους αιρετικούς μακριά από τα μονοπάτια των βεδικών γραφών. Μια άλλη άποψη τον επαινεί σαν ένα συμπονετικό δάσκαλο που κήρυξε την οδό της μη – βίας.

 

 

10. Kalki : Η αιωνιότητα, ή το άσπρο άλογο, ή ο καταστροφέας της χυδαιότητας. Ο μελλοντικά επερχόμενος Κάλκι θα είναι η τελική ενσάρκωση του Βισνού στην τωρινή εποχή. Θα καβαλάει ένα άσπρο άλογο και το σπαθί του θα αστράφτει σαν κομήτης. Θα είναι ο προάγγελος του τέλους του χρόνου και τέλος θα καταστρέψει όλη την αδικία και το κακό

 

Η σειρά Ντασαβατάρα θεωρείται μεταφορικά ταυτόσημη με την Δαρβίνειο σειρά εξέλιξης, όπου:

Matsya – ψάρι, η πρώτη τάξη σπονδυλωτών που εξελίχθηκε μέσα στο νερό.

Kurma – αμφίβια, που βγήκαν από το νερό στην ξηρά.

Varaha – πρωταρχικά ζώα άγριας γης.

Narashimha – όντα κατά το ήμισυ ζωικά και κατά το ήμισυ ανθρώπινα (ήτοι ο πρωταρχικός ζωο-άνθρωπος με ενδεικτική την εμφάνιση της ανθρώπινης σκέψης και ευφυΐας)

Vamana – ο πρωταρχικός άνθρωπος.

Parashurama – ο πρωτόγονος άνθρωπος.

Rama – ο κοινωνικός άνθρωπος.

Krishna – ο προηγμένος κοινωνικά άνθρωπος.

Buddha – ο άνθρωπος που βρίσκει την «φώτιση».

Kalki – ο προηγμένος άνθρωπος με μεγάλες καταστρεπτικές δυνάμεις.

 

 

 

 

Ο μπλε Βισνού και οι αβατάρ του, συμπληρώνουν το μπλε χρώμα που έχει η μορφή τους (το σώμα τους) φορώντας συνήθως κίτρινο ένδυμα.

(Αυτό, αυτομάτως μας φέρνει στον νου την λειτουργία απόδοσης των χρωμάτων από τα διάφορα αντικείμενα

http://xromata.com/?p=1088 ).

Ο μόνος αβατάρ του Βισνού που δεν εμφανίζεται με μπλε δέρμα είναι ο Γκαουτάμα Βούδας, ο οποίος όμως φορά σχεδόν πάντα το κίτρινο ένδυμα. Επίσης ο Παρασχουράμα δεν εμφανίζεται πάντα με το μπλε χρώμα.

 

 


is | Topic: μπλε, Μύθοι και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Η Ντασαβαταρα του Βισνου”