xromata.com


Προσφορα κοκκινων τριανταφυλλων

 

Προσφορά κόκκινων τριαντάφυλλων

 

 

Για τα τριαντάφυλλα, πιο συγκεκριμένα για την προσφορά τους, (δηλαδή τί συμβολίζει το χρώμα και ο αριθμός των τριαντάφυλλων ενός μπουκέτου) έχουμε ήδη μιλήσει και κλείσαμε εκείνο το άρθρο με την υπόσχεση ότι θα επανέλθουμε αναλυτικότερα.

http://xromata.com/?p=7233

 

 

 

Επανερχόμαστε λοιπόν τώρα με μια ειδικότερη αναφορά στα κόκκινα τριαντάφυλλα και την προσφορά τους, αφού σε λίγες μέρες, λόγω της επερχόμενης εορτής, μπορεί να θέλετε να προσφέρετε σε κάποια/ον εορτάζουσα/οντα κόκκινα τριαντάφυλλα…..

 

 

 

 

Μπορεί να λέμε ότι ‘τα διαμάντια είναι παντοτινά’ αλλά τα κόκκινα τριαντάφυλλα σαν συμβολισμός του έρωτα, είναι πολύ παλαιότερα από αυτόν των διαμαντιών. Ενώ λοιπόν ένα μπουκέτο από κόκκινα τριαντάφυλλα στις μέρες μας είναι ένα ‘πρέπει’ κατά την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, σε επετείους ερωτικών σχέσεων (γάμων, αρραβώνων κλπ.) και σε προτάσεις γάμου, είναι επίσης το καλύτερο δώρο για να εκφράσουμε την αγάπη μας.

 

 

 

 

Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι στην Δυτική, τουλάχιστον, τέχνη και λογοτεχνία δεν υπάρχει πιο διαδεδομένο και σταθερό σύμβολο για την έκφραση της αγάπης και της ομορφιάς από τα κόκκινα τριαντάφυλλα, γι’ αυτό και τα συναντάμε συχνά, σαν τέτοια, σε πίνακες ζωγραφικής, σε κινηματογραφικές ταινίες, τραγούδια και σε άλλες μορφές τέχνης.

 

 

 

 

Τα κόκκινα τριαντάφυλλα άρχισαν την λαμπρή συμβολική ιστορία τους από την ελληνική και ρωμαϊκή εποχή όπου ήταν συνδεδεμένα με την Αφροδίτη, την θεά της Αγάπης (και μητέρα του έρωτα).

http://xromata.com/?p=7100

 

 

 

 

Αργότερα, κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους, συνδέθηκαν με τις αρετές της Παρθένου Μαρίας.

Κατόπιν, στην σαιξπηρική εποχή, έγιναν ένα ποιητικό κατεστημένο έκφρασης του παθιασμένου έρωτα.

 

 

 

 

Έτσι λοιπόν, τα κόκκινα τριαντάφυλλα, εξακολουθούν να κυριαρχούν σαν το παντοτινό σύμβολο της αγάπης και του πάθους.

Πέρα από αυτό, δηλαδή τον συμβολισμό της αληθινής αγάπης, εμφανίζονται επίσης καθ’ όλη την ιστορία και τους πολιτισμούς, σαν πολιτικά και θρησκευτικά σύμβολα.

 

 

 

 

Όπως είπαμε, ο πιο προφανής συμβολισμός του κόκκινου τριαντάφυλλου είναι αυτός της βαθιάς αγάπης και στοργής. Κατά τον 18ο αιώνα, αναπτύχθηκε με τα τριαντάφυλλα μια ειδική σημασιακή γλώσσα, σαν μέσο σιωπηλής επικοινωνίας μεταξύ των εραστών που ήταν αναγκασμένοι από την κοινωνία να κρατούν κρυφά τα συναισθήματά τους. Έτσι το κόκκινο τριαντάφυλλο κατέληξε να συμβολίζει την αληθινή αγάπη που θα αντέξει στην δοκιμασία του χρόνου, την αγάπη που είναι ισχυρότερη κι από τα αγκάθια του και ζει σε διάρκεια, παρ’ όλα τα εμπόδια.

 

 

 

 

Η επιθυμία είναι μια άλλη πτυχή του συμβολισμού του κόκκινου τριαντάφυλλου. Εκφράζει θερμότητα που σφύζει από νέα αγάπη και μια παθιασμένη έλξη. Το κόκκινο είναι το χρώμα της ολοκλήρωσης, της επιθυμίας, του πάθους. Η έννοια του κόκκινου τριαντάφυλλου είναι εμφανής από το ίδιο το χρώμα του.

Τα φωτεινά κόκκινα τριαντάφυλλα ερμηνεύονται σαν ρομαντική έκφραση και υπόσχεση τήρησης της αγάπης.

Εκτός από την ομορφιά και το πάθος, τα κόκκινα τριαντάφυλλα συμβολίζουν επίσης το θάρρος. Είναι σύμβολα της δύναμης, επιδιώκουν να εκφράσουν σεβασμό και εκτίμηση και να συγχαρούν μια καλή δουλειά.

 

 

 

 

Ένα κόκκινο μπουμπούκι έχει επίσης την δική του ιδιαίτερη σημασία. Συμβολίζει την αθώα, δροσερή, νεανική αγάπη που βρίσκεται εν τη γενέση της. Το ελκυστικό κλειστό μπουμπούκι υμνεί την ανεπιτήδευτη, ειλικρινή ομορφιά.

 

 

 

 

Τα κόκκινα τριαντάφυλλα μέσα στον γάμο, σε μια συζυγική σχέση, έχουν το δικό τους διαφορετικό νόημα. Εκφράζουν την εσωτερική (εντός της οικογένειας) ευδαιμονία, την διάρκειά της, που είναι ταυτόχρονα και πάθος. Μια αγάπη που δυναμώνει συνεχώς, χωρίς να καταβάλλεται από την μονοτονία, αλλά διατηρείται φρέσκια και δροσερή, όπως το τριαντάφυλλο που την απεικονίζει.

Ακριβώς, όπως υπάρχουν πολλές αποχρώσεις του έρωτα, έτσι και το κόκκινο χρώμα των ρόδων έχει κι αυτό πολλές αποχρώσεις και η έννοια κάθε απόχρωσης ποικίλλει. Δεν θα υπεισέλθουμε σε τέτοιες λεπτομέρειες που αφορούν πλέον σε εξειδικευμένους γνώστες αυτής της συνθηματικής γλώσσας σχετικά με το τί σημαίνει η κάθε κόκκινη απόχρωση, αλλά ακόμα και το είδος, η ποικιλία των ρόδων που και αυτή για τους ειδήμονες έχει το ιδιαίτερο νόημά της. Θα αρκεστούμε σε μια μικρή ανακεφαλαίωση χωρίζοντας τα κόκκινα τριαντάφυλλα σε δυο κατηγορίες, στα φωτεινά κόκκινα και στα σκούρα βαθιά κόκκινα.

 

 

 

 

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, τα φωτεινά κόκκινα τριαντάφυλλα εκφράζουν αγάπη και στοργή, ρομαντισμό, επιθυμία, αληθινή αγάπη, θάρρος και πάθος, συγχαρητήρια, σεβασμό και αποδοχή, ομορφιά, συζυγική ευδαιμονία.

 

 

 

 

Τα σκούρα κόκκινα τριαντάφυλλα δηλώνουν βαθύ πάθος, ετοιμότητα για δέσμευση, δυνατή ομορφιά, αγάπη μέχρι θανάτου….

Σημασία έχει επίσης ο αριθμός των προσφερομένων κόκκινων τριαντάφυλλων, ήτοι:

1 κόκκινο τριαντάφυλλο σημαίνει: Σ’ αγαπώ. Είσαι ο άνθρωπός μου.

2 κόκκινα τριαντάφυλλα σημαίνουν: Θέλω να είμαστε μαζί.

 

 

 

 

3 κόκκινα τριαντάφυλλα σημαίνουν: Εσύ, εγώ και η αγάπη μας.

6 κόκκινα τριαντάφυλλα σημαίνουν: Αρχίζω να σ’ αγαπώ.

12 κόκκινα τριαντάφυλλα σημαίνουν: Γίνε δικός/η μου.

25 κόκκινα τριαντάφυλλα σημαίνουν: Συγχα- ρητήρια.

50 κόκκινα τριαντάφυλλα σημαίνουν: Η αγάπη μου για σένα δεν έχει όρια.

Εάν αυτός που δέχεται τα τριαντάφυλλα τα πάρει με το δεξί του χέρι, σημαίνει συγκατάβαση κι αποδοχή του συμβολικού μηνύματος. Αντιθέτως, εάν τα πάρει με το αριστερό δηλώνει την μη συγκατάβασή του, την διαφωνία του.

Κλείνουμε κι αυτό το άρθρο με μια υπόσχεση: Θα επανέλθουμε και πάλι για να δούμε εκτενέστερα τους συμβολισμούς και των άλλων χρωμάτων των ρόδων.

 

 


is | Topic: Κοινωνική ζωή και χρώματα, κόκκινο | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Προσφορα κοκκινων τριανταφυλλων”