xromata.com


1950 – 1960 και χρωματα

 

Χρωματική ανάλυση των δεκαετιών του 20ου αιώνα

1950 – 1960

Το ροζ όραμα

(μέρος 1ο)


 

 

Συνεχίζουμε την χρωματική ανάλυση των δεκαετιών του 20ου αιώνα.

Αφού αναφερθήκαμε στις δεκαετίες από το 1900 έως το 1950, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στην έκτη δεκαετία του περασμένου αιώνα, στην δεκαετία 1950 – 1960

 

 


Πόλεμος τέλος και μια παγχρωματική συνάθροιση συμβαδίζει με το σύνδρομο της Σταχτοπούτας, χαρακτηριστικό της δεκαετίας, δηλαδή της ταλαιπωρημένης υφηλίου η οποία προσδοκεί μια επερχόμενη ευδαιμονία για να ιάνει τα τραύματά της. Τα βασικά και άλλα έντονα χρώματα που εμφανίζονται με αφθονία την περίοδο αυτή, αποτελούν εγγύηση ποιότητας. Το χρώμα όμως που κυριαρχεί και χαρακτηρίζει την εποχή αυτή είναι το ροζ, σε όλες του τις αποχρώσεις, με κυρίαρχο όμως το πολύ έντονο ροζ της φούξιας, αυτό που ονομάστηκε “very hot pink”.

 

 

Η αισιοδοξία της δεκαετίας 50 – 60 εκδηλώνεται με την προτίμηση του χρώματος των «ονείρων».

 

 

Οι άνθρωποι, μόλις έχουν ορθοποδήσει από τα τραύματα της προηγούμενης δεκαετίας και αισιοδοξούν. Ονειρεύονται!

 

 

Θέλουν να τα βλέπουν όλα ρόδινα.

Και όχι μόνο! Πολύχρωμα είναι η σωστότερη έκφραση.

 

 

Το χρώμα εισβάλλει παντού, μέχρι την κουζίνα, την «φυλακή της νοικοκυράς», που με τα χρώματα την μετατρέπει από κάτεργο σε βασίλειο.

 

 

Χρωματιστά ντουλάπια εισβάλλουν στις μοντέρνες κουζίνες ενώ τα πατροπαράδοτα παλιά νοικοκυριά γεμίζουν με πολύχρωμα καρό ή λουλουδάτα κουρτινάκια και τραπεζομάντηλα.

 

 

Τα κουζινικά σκεύη είναι χρωματιστά, εκτός από εκείνα που ζεσταίνονται. Θα χρειαστεί άλλη μια δεκαετία για να ανακαλυφθούν βαφές μετάλλων που αντέχουν στη ζέστη της φωτιάς.

 

 

Για να δουλέψουν οι σακατεμένες από τον πόλεμο βιομηχανίες και να βρει δουλειά το εργατικό δυναμικό που επέστρεψε από το μέτωπο, επιστρατεύεται η μόδα.

 

 

Πολύ χρώμα και πολλά μέτρα ύφασμα χρειάζονται για τις γυναικείες φούστες που φαρδαίνουν πολύ,

 

 

ενώ οι νεανικές στέκουν πάνω σε κολλαριστά άσπρα φουρό με δαντελένιες άκρες ή σε πολύχρωμα νάυλον που δείχνουν το ταιριαστό με την φούστα χρώμα τους στα στροβιλίσματα του ροκ εντ ρολ και άλλων χορών.

 

 

«Φουστανάκι με καρό κι από μέσα το φουρό…» τραγουδούσε τότε η δικιά μας Μαριάννα Χατζοπούλου, συνοψίζοντας μέσα σ’ ένα στίχο την μόδα της εποχής.

 

Για τις κάπως μεγαλύτερες τα ομοιοχρωματικά ανσάμπλ, ίδιο χρώμα από την κορυφή ως τα νύχια, είναι πολύ της μόδας. Οι ιταλικές γόβες στιλέτο φοριούνται στο ίδιο χρώμα με το σύνολο.

 

 

(συνεχίζεται)

 


is | Topic: ιστορία και χρώματα, Κοινωνική ζωή και χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “1950 – 1960 και χρωματα”