xromata.com


Σμεουρα και βατομουρα

 

Χρώματα στην υπηρεσία της υγείας

 

Σμέουρα και βατόμουρα

 

 

Στο παρελθόν  είχαμε μιλήσει για τις ευεργετικές θεραπευτικές δυνατότητες που έχουν και μας προσφέρουν με τις φυσικές φυτικές χρωστικές τους διάφορα έντονα χρωματισμένα φρούτα και λαχανικά:

http://xromata.com/?p=6739

 

 

Ας  δούμε τώρα πιο προσεκτικά δύο από τους ωφέλιμους για την υγεία μας εκπροσώπους, από την τάξη των berries, τα κόκκινα raspberries (σμέουρα) και τα μαύρα blackberries (βατόμουρα).

Τα γευστικά και θρεπτικά σμέουρα και βατόμουρα μας προσφέρουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, και από την άλλη περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και καθόλου λίπος. Μπορείτε να απολαύσετε τα ποικίλως ευεργετικά αυτά φρούτα φρέσκα, κατεψυγμένα ή μαγειρευμένα.

Ένα ολόκληρο φλυτζάνι σμέουρα μας παρέχει μόνο 50 θερμίδες.

 

Οφέλη για την υγεία

 

Σμέουρα

 

 

Τα κόκκινα σμέουρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινολικές ενώσεις που είναι γνωστές για τις αντικαρκινικές ιδιότητές τους.

Περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, κερκετίνη και γαλλικό οξύ.

Έχει αποδειχθεί ότι τα σμέουρα αναστέλλουν την παραγωγή των ενζύμων COXI και COXII. με αποτέλεσμα την μείωση του πόνου που σχετίζεται με αρθρίτιδα, ουρικό οξύ και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως κάνουν τα αντιφλεγμονώδη προϊόντα, σαν την ιβουπροφαίνη και την ασπιρίνη που αναστέλλουν την παραγωγή των ενζύμων COXI και COXII

Το έλαιο των κόκκινων σμέουρων ενδιαφέρει την κοσμετολογική αγορά (παρασκευή καλλυντικών) γιατί παρέχει οφέλη στην φροντίδα του δέρματος.

Το έλαιο των σπόρων του σμέουρου είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, Ωμέγα-3, λιπαρά οξέα και έχει ένα παράγοντα προστασίας από τον ήλιο (SPF) 25 – 50 βαθμών.

 

Βατόμουρα

 

 

 

Αντιοξειδωτικά: όντας πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα βατόμουρα βοηθούν το σώμα στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, ούτως αποφεύγονται διάφοροι τύποι καρκίνων και παρέχεται μακροζωία.

Αντισηπτική δραστηριότητα: η υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνη και οι συνακόλουθες αντισηπτικές ιδιότητες των βατόμουρων τα καθιστούν ωφέλιμα για την σύσφιξη των ιστών καθώς και για την αντιμετώπιση μικροαιμοραγιών με τια αντιβακτηριακές τους ιδιότητες και μπορούν επίσης να βοηθούν στον καθαρισμό του αίματος.

Διάρροια: η κατανάλωση βατόμουρων αποδείχθηκε ωφέλιμη για εκείνους που υποφέρουν από διάρροια και εντερικές φλεγμονές.

Λοιμώξεις: ήπιες λοιμώξεις, όπως πονόλαιμος ή στοματικοί ερεθισμοί μπορούν να αντιμετωπίζονται με την βοήθεια των βατόμουρων.

Αιμορροΐδες: τα βατόμουρα χρησιμοποιούνται επίσης για να ανακουφίζουν από τις αιμορροΐδες.

 

 

Διατροφικά στοιχεία:

(περιεκτικότητα σε ποσότητα περίπου ενός φλυντζανιού)

Σμέουρα:                   Βατόμουρα:

Θερμίδες 60              Θερμίδες 75

Λίπη 1gr                  Λίπη 1gr

Χοληστερόλη 0 mg  Χοληστερόλη 0 mg

Νάτριο 0 mg             Νάτριο 0 mg

Κάλιο 187 mg           Κάλιο 282 mg

Υδατάνθρακες 14gr Υδατάνθρακες 18gr

Φυτικές ίνες 8gr       Φυτικές ίνες 8gr

Σάκχαρα 0 gr            Σάκχαρα 10 gr

Πρωτεΐνες 1gr          Πρωτεΐνες 1gr

 


is | Topic: Διατροφή και χρώμα, ίαση, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Σμεουρα και βατομουρα”