xromata.com


Ειδικα χρωματα (Γ)

 

Ειδικά εφέ (εντυπώσεις) των χρωμάτων.

Χρώματα μεταλλικά, ιριδίζοντα και φλούο (φθοριούχα)

(Γ)

 

 

Ο άνθρωπος θέλει όλο και κάτι καινούργιο στον κόσμο των χρωμάτων και επειδή δεν έχει την φυσική ικανότητα να δει περισσότερα χρώματα από αυτά που του επιτρέπει να βλέπει η κατασκευή του ματιού του, έχει στραφεί στις χρωματικές εντυπώσεις και τα λαμπυρίσματα που προκαλούνται από ειδικές σύγχρονες βαφές, όπως είναι τα μεταλλικά χρώματα, τα ιριδίζοντα και τα φθοριούχα. Σ’ αυτά τα ειδικά χρωματικά εφέ κάνει αναφορά στις σελίδες του το βιβλίο «Επιτομή χρωματικών αρμονιών» (Color Harmony Compendium) και ιδού τί αναγράφεται:

 

 

 

Εάν πραγματικά θέλετε να τραβήξετε την προσοχή των γειτόνων σας, τα φλούο (φθοριούχα) χρώματα είναι πιο κατάλληλα. Κανένα άλλο χρώμα δεν επιτάσσει τόσο άμεσα και αποτελεσματικά την προσοχή. Γι’ αυτό και τα φθοριούχα χρώματα επιλέγονται για σηματοδοτήσεις και εξοπλισμούς  έκτακτης ανάγκης.

 

 

Λαμπερά κίτρινα οδικά σήματα προβάλλουν από τα πεζοδρόμια προειδοποιώντας ακαριαία τους οδηγούς για πιθανούς κινδύνους, ενώ ευδιάκριτα πορτοκαλιά σωσίβια καλούν σιωπηλά τις ναυαγοσωστικές λέμβους.

Εργάτες κατασκευαστικών έργων και οδικοί φύλακες θα κινδύνευαν περισσότερο από τα επερχόμενα οχήματα εάν τα έντονα πορτοκαλόχρωμα γιλέκα τους δεν τους έκαναν να ξεχωρίζουν από μακριά.

 

 

Το κιτρινοπράσινο (φλούο) είναι η ιδανικότερη επιλογή για πινακίδες και εξοπλισμούς που πρέπει να φαίνονται το βράδυ. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το φθοριούχο λεμονί χρώμα είναι το πιο ευδιάκριτο χρώμα στο σκοτάδι και σε καιρικές συνθήκες χαμηλής ορατότητας, όπως η ομίχλη.

 

 

Πράγματι, μελέτες για την ασφάλεια των πυροσβεστικών οχημάτων απέδειξαν ότι όταν αυτά βάφονται κιτρινοπράσινα εμπλέκονται κατά το ήμισυ σε τροχαία ατυχήματα, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες. Γιατί λοιπόν δεν βάφονται όλα τα πυροσβεστικά οχήματα πρασινοκίτρινα; Διότι αποδείχθηκε ότι το κοινό τα έχει συνδέσει ισχυρά με το κόκκινο χρώμα και ψυχολογικά δεν μπορεί να δεχτεί μια τόσο μεγάλη αλλαγή.

 

 

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των ειδικών χρωματικών εφέ είναι ότι χρησιμοποιώντας τα, μπορείς να αλλάξεις την εμφάνιση ενός υπάρχοντος προϊόντος χωρίς να αλλοιώνεις το αποδεκτό χρώμα του.

 

 

Ένας Γάλλος κατασκευαστής κομπολογιών προσευχής (ροζάρια) έκανε ακριβώς αυτό το 1600 δημιουργώντας τεχνητούς ιριδισμούς, προσδίδοντας έτσι στις χάντρες μια αιθέρια εντύπωση. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είχε επιτευχθεί με το την προσθήκη στις βαφές ξυσμένων λεπιών ψαριών.

 

 

Σήμερα, οι κρύσταλλοι πυριτικών αλάτων, φυσικοί ή τεχνητοί, αντανακλούν το φως σε ιριδισμούς (και αναμιγνύονται σε διάφορες βαφές που επιδιώκουν αυτό το αποτέλεσμα).

 

 

Οι πυριτικοί κρύσταλλοι είναι απαραίτητο συστατικό στην κατασκευή καλλυντικών που υπόσχονται μια «νεανική λάμψη».

 

 

Εν τούτοις, το ίδιο χρωματικό εφέ στα αυτοκίνητα χρειάζεται να διαρκεί πολύ περισσότερο απ’ ότι στις καλλυντικές χρωματικές επιστρώσεις, γι’ αυτό χρειάστηκαν πολύχρονες έρευνες στην αυτοκινητοβιομηχανία για την δημιουργία βαφών με ιριδίζοντα αποτελέσματα, που να μπορούν να ξεπερνούν σε ανθεκτικότητα την τριετία κάτω από διάφορες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες.

 

 

Οι μεταλλικές βαφές αυτοκινήτων υποβλήθηκαν σε ειδικούς ελέγχους για να εξασφαλίσουν εγγύηση της μακροζωίας τους. Οι μεταλλικές χρωματικές νιφάδες (αιωρήματα) της δεκαετίας του ’50 απαιτούσαν τόσες πολλές καθαρές επιστρώσεις ώστε η επιφανειακή επίστρωση συχνά κρακελάριζε (έκανε ρωγμές) και κιτρίνιζε. Σήμερα χρησιμοποιούνται πλαστικοποιημένα μεταλλικά αιωρήματα.

 

 

Οι σκαπανείς  της επιστήμης διαχείρισης των χρωμάτων χρησιμοποιούν την συσσωρευμένη γνώση τους καθώς ερευνούν νέες βαφές αυτοκινήτων με ιδιαίτερα εφέ, ώστε να έχουν πιο προβλέψιμα αποτελέσματα.

Επίσης, η απόδοση των μεταλλικών μελανιών έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα την σημαντική προσχώρησή τους στην αγορά.

 

 


is | Topic: Uncategorized, Κοινωνική ζωή και χρώματα, μεταλλικά χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ειδικα χρωματα (Γ)”