xromata.com


Χρωστικες φωτοσυνθεσης

 

Οι χρωστικές της φωτοσύνθεσης

 

 

Μια φωτοσυνθετική χρωστική (συνεργός χρωστική, χλωροπλαστική χρωστική, χρωστική κεραία) είναι μια χρωστική ουσία που βρίσκεται μέσα στους χλωροπλάστες ή στα φωτοσυνθετικά βακτήρια και συλλαμβάνει την ενέργεια του φωτός που είναι απαραίτητη για να γίνει η φωτοσύνθεση.

 

 

Τα πράσινα φυτά έχουν έξι στενά συνδεδεμένες χρωστικές, τις εξής (κατά σειρά αυξανόμενης πολικότητας του φωτός):

Την καροτίνη          ~ μια πορτοκαλιά χρωστική

Την ξανθοφύλλη     ~ μια κίτρινη χρωστική

Την φαιοφυτίνη α    ~ μια φαιά χρωστική

Την φαιοφυτίνη β    ~ μια κιτρινοφαιά χρωστική

Την χλωροφύλλη α  ~ μια πρασινογάλανη χρωστική

Την χλωροφύλλη β  ~ μια πρασινοκίτρινη χρωστική

Η χλωροφύλλη είναι η πιο κοινή από τις έξι και βρίσκεται σε κάθε φυτό που εκτελεί την λειτουργία της φωτοσύνθεσης.

 

 

Η χλωροφύλλη είναι μια πράσινη χρωστική ουσία που βρίσκεται στα κυανοβακτήρια και στους χλωροπλάστες των φυκιών και των φυτών.

 

 

 

 

 

 

Το όνομά της προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις χλωρός και φύλλο και είναι πολύ σπουδαίο βιομόριο, απαραίτητο στην φωτοσύνθεση, που επιτρέπει στα φυτά να απορροφούν ενέργεια από το φως.

Η χλωροφύλλη απορροφά ενέργεια φωτός κυρίως από την περιοχή των μπλε ακτινοβολιών του φάσματος και κατά δεύτερο λόγο από την κόκκινη περιοχή, ενώ από την πράσινη περιοχή και τις περιοχές κοντά σε αυτήν ελάχιστη έως καθόλου, γι’ αυτό και οι ιστοί που περιέχουν χλωροφύλλη έχουν πράσινο χρώμα.

Η χλωροφύλλη απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1817 από τους Joseph Bienaime Caventou και Pierre Joseph Pelletier.

 

Ο λόγος που υπάρχουν τόσο πολλές χρωστικές που συμβάλλουν στην λειτουργία της φωτοσύνθεσης είναι ότι κάθε μια τους απορροφά πιο αποτελεσματικά  φως από διαφορετικά μήκη του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

 

 

Η χλωροφύλλη α απορροφά πιο αποτελεσματικά τα μήκη κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος στις τιμές μεταξύ 400 και 450 νανομέτρων καθώς και τα μήκη των 650 – 700 νανομέτρων. Η χλωροφύλλη β τα μήκη κύματος μεταξύ 450 – 500 και 600 – 650 nm. Η ξανθοφύλλη απορροφά καλά την ενέργεια των 400 – 530 nm. Εντούτοις καμία από τις 6 αυτές χρωστικές ουσίες δεν απορροφά την ενέργεια που εκπέμπεται στην περιοχή των πράσινο – κίτρινων ακτινοβολιών και το φαινόμενο αυτό είναι το αίτιο για την αφθονία του πράσινου χρώματος που βλέπουμε στην φύση.    

 


is | Topic: Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως, Πράσινο, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρωστικες φωτοσυνθεσης”