xromata.com


Ζωγραφικη και χρηση χρωματων: Henri Matisse

 

Οι ζωγράφοι, η ζωγραφική και η χρήση των χρωμάτων

Henri Matisse (1869-1954)

Τοπίο στην Κολιούρ (1906)

Μουσείο Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη

 

Έχομε ξεκινήσει, εδώ και καιρό,  μια σειρά αναρτήσεων όπου παρακολουθούμε την χρήση των χρωμάτων από τους ζωγράφους, όπως μας την παρουσιάζει το BBC στο άρθρο του Colour in paintings (το χρώμα στους πίνακες ζωγραφικής), του βιβλίου του The Colour Eye.

Πρόκειται για την ανάλυση της χρήσης των χρωμάτων (και την τεχνοτροπία) 20 γνωστών ζωγράφων από τον Μεσαίωνα έως σήμερα άρρηκτα δεμένους με το ζωγραφικό πνεύμα (και ρεύμα) της εποχής τους, ξεκινώντας από τους παλαιότερους χρονολογικά, φθάνοντας στους κάπως νεότερους.

Για κάθε ζωγράφο και την τεχνική του –η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα της και τη τεχνοτροπία της εποχής του- θα αναφερόμαστε σε ένα γνωστό έργο του.

Για τους ζωγράφους και τα έργα τους στα οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενες αναρτήσεις μπορείτε να ενημερωθείτε πηγαίνοντας στα categories στην ομάδα ΤΕΧΝΗ και ΧΡΩΜΑΤΑ.

Αυτή τη φoρά θα ασχοληθούμε με τον ζωγράφο Ανρί Ματίς και τον πίνακά του «Τοπίο στην Κολιούρ», που βρίσκεται στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

 

 

Ο Ματίς ήταν γνωστός ως «ο βασιλιάς των χρωμάτων». Έλεγε πως το να δουλεύεις με τα χρώματα ήταν σαν τον συνθέτη που δουλεύει με τις νότες μιας μουσικής κλίμακας. Ήταν ο αρχηγός ενός πρωτοποριακού κινήματος ζωγράφων που ονομάστηκε «Φοβισμός» (τα άγρια θηρία) που ζωγράφιζε με λαμπερά χρώματα και πίστευε πως τα χρώματα δεν ήταν απαραίτητο να απεικονίζουν τα φυσικά χρώματα. Οι φοβιστές αισθάνονταν ελεύθεροι να χρωματίσουν τον ουρανό κίτρινο ή πράσινο κάποιο πρόσωπο εάν το απαιτούσε η εκφραστικότητα του πίνακά τους.

Το τοπίο στην Κολιούρ είναι μια πρώιμη εργασία του Ματίς, ζωγραφισμένη στην Νότιο Γαλλία όπου ο ζωγράφος εντυπωσιάστηκε από την λαμπρότητα του φωτός και την ένταση των χρωμάτων.

 

 

Σ’ αυτόν τον πίνακα προσπάθησε να αποδώσει  την ζεστασιά της ατμόσφαιρας, το λαμπερό φως και τα χρώματα και να εκφράσει το βασικό συναίσθημα που του προκαλούσαν οι αισθήσεις του. Χρωμάτιζε μεγάλα τμήματα της επιφάνειας του πίνακα αλλά επέτρεπε να φαίνεται ανάμεσά τους το λευκό του καναβάτσου. Αυτές οι λευκές περιοχές είναι σημαντικές καθώς παρέχουν σημεία ξεκούρασης του ματιού και επιτρέπουν στα έντονα χρώματα να «αναπνέουν» και να επιτυγχάνουν την πλήρη δυναμικότητά τους.

 

 

Χρησιμοποιούσε το πλήρες φάσμα, από το κόκκινο έως το βιολετί και εσκεμμένα χρησιμοποιούσε αρμονίες και αντιθέσεις των χρωμάτων. Προσέξτε πχ. πως χρησιμοποιούσε το πράσινο. Στο κόκκινο προσκήνιο τοποθετεί μικρές πινελιές πράσινου σαν συμπληρωματική αντίθεση στο τονισμένο κόκκινο, ενώ στο πίσω μέρος του πίνακα το πράσινο χρησιμοποιείται  εναρμονιζόμενο με το μπλε της θάλασσας και του μακρινού λόφου.    

 


is | Topic: Ζωγράφοι και ζωγραφική, Τέχνες και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ζωγραφικη και χρηση χρωματων: Henri Matisse”