xromata.com


Η “γραφή” του φωτός

Η γραφή του φωτός στην Τέχνη

 

 

Με την τέχνη και το χρώμα θα ασχοληθούμε αρκετά αργότερα, αφού προηγουμένως αναφερθούμε σε βασικά χρωματικά θέματα. Τότε όμως, θα ασχοληθούμε πολύ, πάρα πολύ με αυτό το τεράστιο κεφάλαιο που λέγεται Τέχνη και συνδέεται άρρηκτα με το χρώμα, εξαρτώμενο από την τεχνολογική εξέλιξή του χρώματος, αλλά και από τη φιλοσοφική αντίληψή και αποδοχή των χρωμάτων ανά τις εποχές.

Δεν μας εμποδίζει όμως τίποτε να «ρίξουμε» λίγα ψήγματα τέχνης –ευκαιρίας δοθείσης- και να διακοσμήσουμε με στοιχεία της τη ροή του blog.

Η αρχή έγινε με την αναφορά στα κόμιξ καθώς αναφερθήκαμε στην έκδοση ενός κόμικ από κάποιους φίλους του “xromata.com”.

Μια άλλη φίλη του blog, η Madeleine Sotiri, μας δίνει την ευκαιρία να αναφερθούμε σε ένα μεγάλο νεότερο κεφάλαιο της τέχνης, την «Φωτογραφία».

Η γραφή του φωτός (αυτό σημαίνει «φωτογραφώ») ήλθε στη ζωή του ανθρώπου αρκετά πρόσφατα, πριν περίπου δυο αιώνες και έκτοτε εγκαταστάθηκε γερά στην καθημερινή ζωή μας, λαμβάνοντας συχνά –πέρα από την απλή καταγραφή γεγονότων υπό το φως- καλλιτεχνικές επεκτάσεις.

Στα πρώτα της βήματα η εγγραφή του φωτός ήταν ασυνόδευτη από το βασικό συστατικό του, τα χρώματα! Από τα μέσα του εικοστού αιώνα η τεχνολογία κατάφερε να εγκλωβίσει και αποτυπώσει στο χαρτί και αυτό το απαραίτητο συνοδευτικό στοιχείο του φωτός, το χρώμα!

Η Madeleine, ερασιτέχνις φωτογράφος, ετοιμάζει την προσωπική της φωτογραφική έκθεση που θα εκτεθεί στις αρχές του φθινοπώρου.

Το θέμα της: φωτογραφίσεις από την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Τυνησία και κυρίως φωτογραφίσεις ανθρώπων. Φωτογραφίες γεμάτες χρώμα, αλλά και χρώμα εθνολογικό! Ένα άλλο σημαντικό χρωματικό κεφάλαιο που θα απασχολήσει τα “xromata.com”.

Γνωρίζετε ότι εθνολογικές ομάδες, όπως και ηλικιακές, πολιτισμικές, οικονομικές κλπ. κλπ. αναπτύσσουν ιδιαίτερες, ξεχωριστές σχέσεις με τα χρώματα;

Προς το παρόν όμως, ας απολαύσουμε ένα μικρό δείγμα γραφής φωτός και χρώματος από την Madeleine.

 


is | Topic: Τέχνες και χρώματα | Tags: , ,

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Η “γραφή” του φωτός”