xromata.com


Περσεφονη

 

Η Περσεφόνη και το φως

 

 

Στην Περσεφόνη, θεά του Άδη, είχαμε αναφερθεί πολύ παλαιότερα, μόνο που τότε την αναφέραμε κυρίως με το άλλο γνωστό όνομά της Κόρη, όπου την παραλληλίσαμε με την κόρη του ματιού, αναφερόμενοι στην συνύπαρξη και συνεργασία των δυο θεαινών, της Ίριδας και της Κόρης, και τον ρόλο τους στην λειτουργία της όρασης.

http://xromata.com/?p=895

 

 

 

Επειδή, όπως λέγεται, για να κατανοήσεις καλύτερα ένα μυθολογικό πρόσωπο, πρέπει να γνωρίζεις τί σημαίνει το όνομά του, ας ασχοληθούμε με την έννοια του κυρίως ονόματός της Κόρης, το Περσεφόνη, όπως κάναμε παλαιότερα με το όνομα της Ίριδας.

http://xromata.com/?p=808

 

 

Μια όμως και αναφερόμαστε στην ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, ας ρίξουμε μια περιληπτική ματιά στον μύθο της. Αυτό ίσως βοηθήσει στην προσπάθεια ερμηνείας της ονομασίας της:
Στη σκοτεινή υπόγεια κατοικία του, ο Άδης βασίλευε μαζί με την Περσεφόνη (την οποία είχε απαγάγει από τη μητέρα της, θεά Δήμητρα) που έκρινε τους νεκρούς και τιμωρούσε τις επιορκίες.
Ο πληρέστερος λατρευτικός μύθος είναι εκείνος στον οποίο η Δήμητρα εμφανίζεται με την κόρη της Περσεφόνη, συνδεόμενες με τους κύκλους των γεωργικών καλλιεργειών και το συμβολισμό του θανάτου και της ανάστασης.

 

 

Ο λατρευτικός αυτός κύκλος, με την εξέλιξη που είχε στη μυστηριακή λατρεία της Ελευσίνας, διαδόθηκε αργότερα σε όλο τον ελληνικό μεσογειακό κόσμο.

Πληροφορίες για το μύθο της Δήμητρας παρέχουν ο ομηρικός ύμνος στη Δήμητρα, ο Όμηρος, ο Ησίοδος και ο Διόδωρος.
Η Περσεφόνη με τη μητέρα της Δήμητρα αποτελούσε αδιάσπαστη δυάδα. Ήταν αγροτική θεότητα, παράλληλα βασίλισσα του Κάτω Κόσμου.
Στις περισσότερες γενεαλογίες, η Περσεφόνη εμφανίζεται ως κόρη της Δήμητρας – Ερινύος (Θεότητας τιμωρού, μια από τις εκφάνσεις της Δήμητρας) και του Ποσειδώνα, αν και σε κάποιες αναφέρεται ως κόρη της Στυγός. Ως θεά της βλάστησης, η Περσεφόνη θεωρείται κόρη της Δήμητρας και του Δία.

 


Κάποτε η Περσεφόνη, ενώ έπαιζε κοντά στην Έννα της Σικελίας με τις Νύμφες φίλες της, είδε ένα πολύ ωραίο νάρκισσο και θέλησε να τον κόψει. Ξαφνικά όμως, καθώς έσκυψε να κόψει το όμορφο λουλούδι, ξεπετάχτηκε ο Πλούτωνας, ο οποίος με τη συγκατάθεση του Δία, άρπαξε την κόρη και την απήγαγε στον Άδη, στο βασίλειό του.

 

 

 

Ψάχνοντας για το έτυμο του ονόματος ΠΕΡΣΕΦΟ- ΝΗ διαβάζουμε:
Αρχαίο κύριο όνομα του οποίου η αρχική μορφή είναι δύσκολο να εξακριβωθεί.

Απαντούν οι τύποι Περσεφόνη, Περσεφόνεια, Φερσεφόνα, Φερσέφασσα, Φερρέφαττα, Πηρεφό- νεια.
Στη συνέχεια υπάρχει μακροσκελής ανάλυση για τα δυο τμήματα του ονόματός της με επικρατέστερη την εκδοχή ότι το πρώτο συνθετικό του ονόματος σχετίζεται με το ρήμα ΦΕΡΩ, ενώ αντίστοιχα, βάση των δρώμενων της θεάς, παρ’ ότι θεά του Κάτω Κόσμου, δεν στηρίζεται η πιθανότητα της συσχέτισης του δεύτερου συνθετικού ΦΟΝΗ με τη λέξη ΦΟΝΟΣ.
Κατά μια προσπάθεια ερμηνείας θεωρείται ότι σημαίνει ΦΕΡΕΙ ΑΦΘΟΝΙΑ, κατά άλλη προσπάθεια το πρώτο συνθετικό σχετίζεται με το ρήμα ΠΕΡΘΩ = ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΩ εξ ου και ΠΕΡΣΕΥΣ, ΠΕΡΣΙΠΟΛΙΣ, ΠΕΡΣΕΠΟΛΙΣ = αυτός που καταστρέφει μια πόλη (Ιλίου πέρσις).
Δεκτά όλα αυτά, όμως δεν με ικανοποιούν.
Κατά την δική μου προσωπική εκδοχή, βασισμένη στις λειτουργίες της θεάς, αλλά και στην λειτουργία της ΚΟΡΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΥ το όνομα της Περσεφόνης έχει να κάνει με το ΦΩΣ, ή αν θέλετε με το ΦΑΝΕΡΩΝΩ = ΦΕΡΩ (εις) ΦΩΣ.

 


Το δεύτερο συνθετικό του ονόματός της πιθανόν να σχετίζεται με τον ΦΑΝΗ (-ητος) μυστηριώδη θεότητα του Ορφικού συστήματος δηλούσα το πρωτόγονο ή αρχέγονο στον κόσμο, καθώς και με το ΦΑΝΗ = φανός, πυρσός αλλά και το ρήμα ΦΑΙΝΩ.

Η θεά δεχόταν στον σκοτεινό κόσμο του Άδη τις ερχόμενες από τον κόσμο του φωτός ψυχές. Φανέρωνε επίσης με την βλάστηση στον κόσμο του φωτός τον πλούτο (εξ ου και το όνομα του συζύγου της ΠΛΟΥΤΩΝ) που κρυβόταν στο υπέδαφος, δηλ. την σπορά.

 


Το πρώτο συνθετικό του ονόματος μου φέρνει στο νου άλλη μια ηλιακή θεότητα, την ΠΕΡΣΗΙΔΑ, σύζυγο του Ήλιου, μητέρα του Αιήτη, της Κίρκης και της Πασιφάης και γιαγιά της Μήδειας.

 

 

Η ΠΕΡΣΗΙΣ ταυτίζεται με την ΕΚΑΤΗ που σύμβολό της ήταν ο αναμμένος πυρσός.

 


Εσείς
τι λέτε για όλα αυτά;



 


is | Topic: Uncategorized, Μύθοι και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Περσεφονη”