xromata.com


1920 – 1930 και χρωματα

 

Χρωματική ανάλυση των δεκαετιών του 20ου αιώνα

1920 – 1930

Τα υποταγμένα ’20


Συνεχίζουμε την χρωματική ανάλυση των δεκαετιών του 20ου αιώνα.

Αφού αναφερθήκαμε στις δεκαετίες 1900 – 1910 και 1910 – 1920, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στην τρίτη δεκαετία του περασμένου αιώνα, στην δεκαετία 1920 – 1930

 

 

Σαν αντίδραση στην δυναμική χρωματική έκρηξη της προηγούμενης δεκαετίας, λες και τα χρώματα ήταν η αιτία της πολεμικής σύρραξης, η χρωματική εκδήλωση της επόμενης ήταν υποτονική, απλή και συμμαζεμένη. Τα χρώματα βέβαια δεν ήταν η αιτία, όμως δεν ήταν άσχετα του πολέμου. Όλη αυτή η συσσώρευση δυναμισμού που εκδηλώνεται μετά από μια ήρεμη περίοδο ανάπαυσης, έγινε πασίδηλη μέσω των χρωμάτων, με μια δυναμική, έντονη χρωματική επανάσταση και ήταν αναμενόμενο πως όλος αυτός ο δυναμισμός θα εκδηλωνόταν και σε άλλους τομείς, ακόμα και με σχετικά ασήμαντες αφορμές.

Έτσι λοιπόν στην προηγούμενη δεκαετία είχαμε δυναμική επανάσταση, εκτός από τα χρώματα, στην τέχνη, στη φιλοσοφία, στα ήθη… φυσικό επόμενο και η ένοπλη σύρραξη.

 

 

Τα οδυνηρά αποτελέσματα των απότομων ξεσπασμάτων επιφέρουν μια συνθηκολόγηση, μια υποταγή. Τα χρώματα δεν εξαιρούνται…

Οπότε, στην επόμενη δεκαετία, αυτήν του 1920 – 1930, τα ηνία αναλαμβάνουν τα μη- χρώματα.

 

 

 

 

Η μόδα επιβάλλει στα ρούχα τα μπεζ και ανοιχτόχρωμα καφέ χρώματα σε συνδυασμούς με μαύρο, που λειτουργεί σαν επέκταση των πάντων.

Φυσικά αναφερόμαστε στα ρούχα της καθημερινότητας, γιατί στις βραδινές εμφανίσεις τα γυναικεία φορέματα ποικίλουν χρωματικά, σε αντίθεση με τα συνήθως μαύρα κουστούμια των αρρένων συνοδών τους.

βραδινό παπούτσι των "20

(ειδικά αφιερωμένο στην φίλη της ιστοσελίδας Ευρυδίκη)

 

 

Παντού το μαύρο, σε συνδυασμούς κυρίως με λευκό και με μεταλλικά χρώματα. Εμφανίζονται μεταλλικά έπιπλα και κάθε είδους μέταλλο εισέρχεται στο παιχνίδι της διακόσμησης. Μπρούντζος, χρυσός, σίδηρος, ασήμι…

 

 

Η αρτ ντεκώ με τα πασίγνωστα μαύρα και μεταλλικά αγαλματάκια της είναι στις δόξες της. Τα μεταλλικά έπιπλα ταιριάζουν με μάρμαρα και γυαλί. Μέχρι κουρτίνες και ταπέτα εμφανίζονται σε μαύρα χρώματα.

 

 

Βέβαια τα πάντα δεν είναι τελείως ασπρόμαυρα και άχρωμα. Τα γυναικεία χείλη συνεχίζουν να βάφονται κόκκινα. Το ίδιο κόκκινα άρχισαν να βάφονται και τα νύχια των γυναικείων χεριών.

 

 

 

 

Στον χώρο της τέχνης κυριαρχεί πια το νέο της παιδί, ο κινηματογράφος.

Τα στούντιο του Χόλυγουντ αρχίζουν την ένδοξη καριέρα τους κατακλύζοντας τον κόσμο με ταινίες. Συμπτωματικά (;) είναι όλες ασπρόμαυρες (εφόσον, παρά τις διάφορες προσπάθειες, δεν έχει εφευρεθεί ακόμα το έγχρωμο φιλμ).

 

 

Brigitte Helm, "Metropolis"

Fritz Lang, 1927

 


is | Topic: ιστορία και χρώματα, Κοινωνική ζωή και χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

One Comment, Comment or Ping

  1. Evrydiki

    1

    Τα χείλη κ τα παππούτσια πάντα κλέβουν την παράσταση!!!
    22-7-14

    20 Jul

Reply to “1920 – 1930 και χρωματα”