xromata.com


Χρωματα 25ης Μαρτιου

 

25η Μαρτίου, το ασπροκόκκινο του κόκκινου Μάρτη

 

Σήμερα, 25η Μαρτίου, είναι μέρα διπλής γιορτής για τους Έλληνες χριστιανούς ορθόδοξους. Θρησκευτικής γιορτής, αλλά και ιστορικής συνάμα.

Οι Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί εορτάζουν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, οι Έλληνες υπήκοοι την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821 κατά του οθωμανικού ζυγού.

 

 

Δυο εορτασμοί την ίδια μέρα, που αν τους «δούμε» χρωματικά θα λέγαμε ότι ο ένας, η θρησκευτική γιορτή, συμβολικά έχει χρώμα άσπρο, το άσπιλο χρώμα της αγνότητας, ο δεύτερος, ο εορτασμός της ιστορικής επετείου συμβολίζεται από το κόκκινο χρώμα, το χρώμα της επανάστασης.

Συμπτωματικά, αυτά τα δύο χρώματα είναι τα χρώματα που έχει ο «μάρτης» το κλώστινο βραχιολάκι που κατά το έθιμο φοριέται τον Μάρτιο μήνα, κυρίως από τα παιδιά «για να μην τα κάψει ο ήλιος», στην Ελλάδα και σε άλλες βαλκανικές χώρες.

 

 

Στο μαρτιάτικο αυτό έθιμο είχαμε αναφερθεί πριν δυο χρόνια.

http://xromata.com/?p=3766

 

Τα χρώματα λοιπόν του μάρτη είναι το άσπρο και το κόκκινο, χρώματα όπως είδαμε, ταιριαστά με την 25η Μαρτίου.

Το άσπρο με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

 

 

Εκτός από τον συμβολισμό της άσπιλης αγνότητας που υπαινίσσεται το λευκό χρώμα, δυο βασικά λευκά σημεία του Ευαγγελισμού είναι ο λευκός Άγγελος που έφερε το μήνυμα στην Παρθένο και το άσπρο κρίνο που της πρόσφερε και μύρισε η Μαρία για να οδηγηθεί στην σύλληψη του Θεανθρώπου.

Βέβαια, ακριβώς παρόμοιο συμβάν αναφέρεται στην ελληνική μυθολογία όπου:

 

 

«Η Ήρα, εξοργισμένη από τη γέννηση της Αθηνάς, που ξεπήδησε μόνη της από το κεφάλι του Δία, θέλησε να συλλάβει ένα παιδί χωρίς τη συνδρομή αρσενικού. Απευθύνθηκε λοιπόν στη Φλώρα (Χλωρίδα), η οποία της έδωσε ένα λευκό κρίνο, που το μύρισμά του, καθιστούσε μια γυναίκα έγκυο!!! Με τον τρόπο αυτό η Ήρα, χωρίς να έχει σχέσεις με τον Δία, έφερε στον κόσμο τον Άρη (Mars), που το όνομά του φέρει ο πρώτος μήνας της άνοιξης (Mars δηλ. Μάρτιος)».

Στον αρχαιοελληνικό μύθο δεν αναφέρεται η συμβολή της Φλώρας, ρωμαϊκή προσθήκη, αφού η Φλώρα ήταν ρωμαϊκή θεότητα, εξ ου και το λατινικό όνομά της. Η παραλλαγή αυτή του μύθου εξιστορείται από τον Οβίδιο.

 

 

Στη Φλώρα λοιπόν ανάγεται κατά τους Λατίνους η αρχή της γέννησης του Άρη (Mars).

http://xromata.com/?p=513

 

Η χρωματική διαφορά της Φλώρας από τον Άγγελο έγκειται, πέραν των άλλων, στο ότι το λευκό χρώμα που χαρακτηρίζει τους Αγγέλους αντικατάστησε το πράσινο χρώμα της Φλώρας – χλωρίδας, που ήταν και το χρώμα της Αφροδίτης.

http://xromata.com/?p=461

 

 

Η ρωμαϊκή Φλώρα αντιστοιχούσε και ταυτίστηκε με την αρχαιοελληνική Χλωρίδα, την μόνη από τις 7 κόρες της Νιόβης και του Αμφίονα, που γλίτωσε από την τοξοβολία της Αρτέμιδος.

Η Μελίβοια, αυτό ήταν το πραγματικό πρωταρχικό όνομα της κοπέλας, μετονομάστηκε σε Χλωρίδα επειδή τρόμαξε τόσο πολύ όταν είδε τις αδερφές της να σκοτώνονται από τα βέλη της θεάς, ώστε χλόμιασε, έγινε πράσινη και έχασε για πάντα το αρχικό της χρώμα.

 

 

Έκτοτε η Μελίβοια ταυτίστηκε με την χλωρίδα και το πράσινο χρώμα της, το καρποφόρο πράσινο της Αφροδίτης, από το ζευγάρωμά της δε, με τον άνεμο Ζέφυρο, γέννησε τον Καρπό.

 

 

Αργότερα, κατά τον χριστιανισμό, το καρποφόρο ερωτικό πράσινο χρώμα της Χλωρίδας ή Φλώρας που πρόσφερε τον λευκό κρίνο στην Ήρα, έδωσε την θέση του στο λευκό χρώμα του Αγγέλου, το χρώμα της αγνής αγάπης, που πρόσφερε με την σειρά του τον άσπρο κρίνο στην Παναγία.

 

 

Μια άλλη μυθολογική σύνδεση με το λευκό και τον κρίνο είναι η ίδια η νύμφη Λειριόπη (λείριον = κρίνος), μητέρα του Νάρκισσου, που με το αίμα του, κατά μια παραλλαγή του μύθου του, βάφτηκε κίτρινο με κόκκινη χοάνη το ομώνυμο άνθος, ο νάρκισσος. που μέχρι τότε ήταν άσπρος.

http://xromata.com/?p=1441

 

 

Για την θεωρία της ταύτισης του κίτρινου με το κόκκινο χρώμα, δεν έχουμε παρά να ρίξουμε μια ματιά στο «περί χρωμάτων» του Αριστοτέλη.

http://xromata.com/?p=5008

 

 

Το κόκκινο, πάλι, το χρώμα που έχει δοθεί στον Μάρτιο, τον μήνα στον οποίο δόθηκε το όνομα του θεού Άρη (Mars = Άρης), είναι το χρώμα του ίδιου του θεού, του αίματος και της επανάστασης, http://xromata.com/?p=141

 

 

Αντιγράφουμε από πολύ παλαιότερη ανάρτηση αφιερωμένη στο κόκκινο χρώμα και τους ανοιξιάτικους μήνες, το εξής:

Ο ερωτισμός και η σεξουαλικότητα διαχέονται στην ατμόσφαιρα και δεν είναι άμοιροι του κόκκινου χρώματος. Κοινώς «το αίμα βράζει» και όταν το κόκκινο αίμα μας βρίσκεται σε αναβρασμό, τότε συμπεριφερόμαστε αλλόκοτα, επιφέρουμε αλλαγές, επαναστατούμε.

Είναι η εποχή που οι «παντιέρες ρόσες», οι κατακόκκινες επαναστατικές σημαίες που επιζητούν αλλαγές, σκαρφαλώνουν στους σημαιοφόρους ιστούς και κοκκινίζουν

 

 

Έτσι λοιπόν, τα δυο αυτά χρώματα, το άσπρο και το κόκκινο, είναι τα χρώματα της εορταστικής αυτής ημέρας που βρίσκεται μέσα στον κατακόκκινο μήνα Μάρτιο.

Στον Μάρτη και τους άλλους ανοιξιάτικους μήνες θα επανέλθουμε οσονούπω!

 

 


is | Topic: Uncategorized, κόκκινο, Λευκό, Μύθοι και χρώματα | Tags: None

One Comment, Comment or Ping

  1. Ρένα Κατσάνη

    1

    ΠΟΛΥ ωραια αναρτηση Πάνο μου….! Περιμενω και την συνεχεια….!!!!
    25-3-14

    25 Mar

Reply to “Χρωματα 25ης Μαρτιου”