xromata.com


20ος αιωνας και χρωματα

 

Σχήματα χρώματα

και ιστορικοί περίοδοι (Γ)

Ο εικοστός αιώνας

 

 

Για να καταλάβουμε καλύτερα την άρρηκτη σχέση των χρωμάτων με το γενικό πολιτικοοικονομικό περίγραμμα κάθε χρονικής περιόδου θα εξετάσουμε τον προτελευταίο αιώνα, τον εικοστό, που είναι πιο κοντά σ’ εμάς και έχουμε μια εγγύτερη άποψη για την πολιτισμική του πραγματικότητα.

Ο εικοστός αιώνας επιμερίζεται και αναλύεται σε δεκαετίες.

Κάθε δεκαετία (κατά προσέγγιση) του προηγούμενου αιώνα χαρακτηρίζεται από τα δικά της χρώματα και σχήματα.

 

 

Τα χρώματα κάθε δεκαετίας αντιστοιχούν στην οικονομική της κατάσταση, εκφράζουν τις φιλοσοφικές και καλλιτεχνικές της τάσεις, τα γενικά ήθη της και αναλογούν με την τεχνολογική της ανάπτυξη.

Κύριοι φορείς της εκδήλωσης των χρωμάτων κάθε δεκαετίας, πέρα από την χρήση τους σε καλλιτεχνικές και αρχιτεκτονικές εφαρμογές, είναι το ντύσιμο και η διακόσμηση.

 

 

Στο βιβλίο COLOUR υπάρχει ο διαχωρισμός των δεκαετιών του εικοστού αιώνα (έως και την δεκαετία των ’80) με ένα χαρακτηριστικό τίτλο για κάθε δεκαετία, όσον αφορά προς τα χρώματά της.

Ιδού η «χρωματική» καταγραφή των δεκαετιών αυτών:

 

1900 – 1910 Το ήρεμο άνοιγμα του αιώνα.

 

1910 – 1920 Μια λαμπερή έκρηξη χρωμάτων και μια πολεμική έκρηξη.

 

 

1920 – 1930 Τα υποταγμένα ’20.

 

1930 – 1940 Λάμψη και άσπρο σατέν.

 

1940 – 1950 Κουράγιο με χρωματικά διακριτικά σε μια πολεμική περίοδο.

 

1950 – 1960 Το ροζ όραμα.

 

1960 – 1970 Από την Οπ – Αρτ στην ψυχεδέλεια.

 

1970 – 1980 Τα παραχορτασμένα και μπουχτισμένα ’70.

 

Και συμπληρώνουμε:

1980 – 2000 Από τα παλ στα μαύρα. Επιστροφή στην υποδούλωση για μια εικοσαετία.

 

 

2000 – σήμερα Τα ατίθασα χρώματα (η μη τιθάσευση των χρωμάτων).

Ευνόητο είναι ότι τα χρώματα δεν εμφανίζονται με την έναρξη της δεκαετίας, ούτε αλλάζουν ακριβώς με την λήξη της. Υπάρχει μια χρωματική συνέχεια μεταξύ των δεκαετιών με ασαφή χρονικά όρια.

Τα χρώματα που εμφανίζονται σε κάθε δεκαετία βασίζονται στα γεγονότα και τις επιδιώξεις της ακριβώς προηγούμενης δεκαετίας, λειτουργώντας επιβεβαιωτικά για το κλείσιμο της περασμένης χρονικής περιόδου, και δηλώνουν (αλλά και προοιωνίζουν) τα συμβαίνοντα στην νέα αυτή δεκαετία.

Κάθε δεκαετία μοιράζεται σε δυο πενταετίες (το πρώτο και το τελευταίο τμήμα της). Μια έρευνα των πενταετιών αποβαίνει αναλυτικότερη και λεπτομερέστερη, αλλά αυτό αφορά στους ερευνητές και όχι σ’ εμάς που θέλουμε απλώς να δούμε την σχέση των χρωμάτων με την ιστορία κάθε δεκαετίας.

Μια μικρή ανάλυση των δεκαετιών του αιώνα που πέρασε, θα μας βοηθήσει να σκεφτούμε κατά πόσο είναι ταιριαστοί οι τίτλοι που έχουν δοθεί στις δεκαετίες του.

 

 


is | Topic: ιστορία και χρώματα, Κοινωνική ζωή και χρώματα, Συμπαντικοί νόμοι και χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “20ος αιωνας και χρωματα”