xromata.com


Χρωματικό τρίγωνο – παρατηρήσεις – Color triangle – remarks

 

Παρατηρήσεις επί του Χρωματικού Τριγώνου

 

Τελικά ποιος είναι ο αριθμός των χρωμάτων του φάσματος; Το 6 ή το 7; Ή μήπως και τα δυο μαζί;

Παρατηρώντας το Χρωματικό Τρίγωνο (βλέπε: Τριγωνοποίηση του Χρωματικού Κύκλου) και μετρώντας τα τρίγωνα που έχουν βάση στις πλευρές του τριγώνου, το 7 είναι εμφανέστατο. Κάθε πλευρά του τριγώνου απαρτίζεται από 7 τρίγωνα. [3 Χ 7 = 21 = 2 + 1 = 3].

Σκέφτηκα λοιπόν πως έχει ενδιαφέρον (ιδιαίτερα για τους φίλους που τους ενδιαφέρουν οι αριθμοί) να «παίξουμε» με τα τρίγωνα και τα εφτάρια που σχηματίζονται.

 

Κάθε πλευρά του Χρωματικού τριγώνου απαρτίζεται από 7 τρίγωνα που έχουν τη βάση τους επί αυτής.

 

Φέροντας μια κάθετο από κάθε γωνία του τριγώνου προς την αντίθετη πλευρά, παρατηρούμε πως κάθε κάθετος διαπερνά 7 τρίγωνα.

 

Η κάθε μεσαία ζώνη τριγώνων, μεταξύ κάθε κορυφής και της απέναντι βάσης, που χωρίζει το τρίγωνο σε δυο τμήματα, αποτελείται από 7 τρίγωνα.

 

Βάφουμε όλα τα τρίγωνα που συμμετέχουν σε κάποια επτάδα. Τα τρίγωνα αυτά είναι συνολικά 43 [4 + 3 = 7].

Τα εναπομείναντα άβαφα (λευκά) τρίγωνα είναι 6.

 

Όσοι θέλετε συνεχίστε τις παρατηρήσεις σας και στείλτε μας τις «ανακαλύψεις» σας

 

 

Remarks on the Chromatic Triangle


Finally what is the number of colors in the spectrum? 6 or 7? Or maybe both together?
Observing the Chromatic Triangle (see: Triangulation of the Chromatic Circle) and measuring the triangles based on the sides of the triangle, number 7 is evident. Each side of the triangle consists of 7 triangles. [3 × 7 = 21 = 2 + 1 = 3].

So I thought it is interesting (especially for the friends who are interested in numbers) to play with the triangles and the sevens that are formed.

Each side of the Chromatic Triangle consists of 7 triangles based on it.

Taking a perpendicular from every corner of the triangle to the opposite side, we notice that each perpendicular permeates 7 triangles.

Each middle triangle zone, between each top and the opposite base, dividing the triangle into two segments, consists of 7 triangles.

We color all the triangles involved in some sevens. These triangles are a total of 43 [4 + 3 = 7].

The remaining off white (not colored) triangles are 6.

Those of you who want, please continue your remarking and send us your "discoveries"

 

 


is | Topic: Αριθμοί και χρώματα, Χρωματικός κύκλος | Tags: , , ,

3 Comments, Comment or Ping

  1. Λυδία

    1

    Το 6 ή το 7; Έψαξα, Πάνο, και βρίκα ότι το άχρωμο (ή λευκό) ηλιακό φως συνιστάται από τα εφτά χρώματα της ίριδας. Η σειρά τους, η οποία είναι σταθερή και δε μεταβάλλεται σε καμία περίπτωση, είναι: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, βαθυγάλαζο και ιώδες (μενεξεδένιο). Μήπως τελικά είναι 7 σε 1; Υπάρχουν διάφορα πειράματα με τα οποία μπορούμε να διαπιστώσουμε τα παραπάνω. Για παράδειγμα αν πάρουμε διαφανή πλαστικά φύλλα, χρωματισμένα με τα χρώματα της ίριδας και τα τοποθετήσουμε το ένα πάνω στ΄άλλο, θα τα δούμε να συνθέτουν όλα μαζί το λεύκο ηλιακό φως. Ο γνωστός δίσκος του Νεύτονα θα φέρει το ίδιο αποτέλεσμα.
    Τελικά είναι ωραία να μαθαίνεις!
    Με εκτίμηση Λυδία.
    14-7-09

    23 Jun
  2. admin

    2

    Το 6 ή το 7 Λυδία; Σ’ ευχαριστώ πολύ! Με βοήθησες να βρω μια απάντηση. Προχωρούσα προ ολίγου στο δρόμο και σκεφτόμουν να απαντήσω στο τελευταίο σου comment! Τη σκέψη μου απασχολούσαν το 6 και το 7. Με απασχολούν πολύ τελευταίως. Μια λόγω του post που έχω ετοιμάσει να αναρτηθεί προσεχώς, μια τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν… μου τριβιλίζουν το μυαλό. Η περίεργη σχέση του 6 με το 7, όσο και η ταύτιση του μωβ με το κίτρινο, με βασανίζουν χρόνια.
    Τα εννοώ. Τα αισθάνομαι. Δεν μπορώ όμως να τα αποδώσω “λογικά”!
    Ξαφνικά, όπως σκεφτόμουν τι να σου απαντήσω, σαν ωραία πεταλούδα πέταξε γύρω από το κεφάλι μου μια απάντηση και σαν άλλος Αρχιμήδης φώναξα:
    “Εύρηκα! Εύρηκα!”
    Η απάντηση είναι τόσο απλή όσο και η εκτόπιση του νερού που προκαλούν τα βυθιζόμενα σώματα!
    Να την πάρει το ποτάμι; ή να την κρατήσω να ειπωθεί στην ώρα της;
    Πάνος
    21-7-09

    23 Jun

Reply to “Χρωματικό τρίγωνο – παρατηρήσεις – Color triangle – remarks”