xromata.com


Αλ Χαζεν {1}

 

 

Αλ Χαζέν {1}

 

(Αυτοί που ασχολήθηκαν με τα χρώματα)

 

Για την ακρίβεια, ο Αλ Χαζέν δεν ασχολήθηκε με τα χρώματα αλλά με το φως και πιο συγκεκριμένα με την λειτουργία της όρασης, κάτι που είναι η βάση για την αντίληψη της πρόσληψης των χρωμάτων από το οπτικό όργανο. Ο ίδιος δεν ασχολήθηκε αυτό καθ’ αυτό με το χρώμα, όμως το έργο του είναι αυτό που οδήγησε την ανθρωπότητα στις μετέπειτα γνώσεις για την αντίληψη των χρωμάτων.

 

 

Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος στην ιστορία που ασχολήθηκε με το φως ή τα χρώματα, μετά τον Αριστοτέλη. Μεταξύ τους μεσολάβησαν 1300 περίπου χρόνια, ενώ χρειάστηκαν άλλα 250 περίπου χρόνια μετά από αυτόν για να ασχοληθεί κάποιος άλλος, ο Roger Bacon, με το ίδιο θέμα και 600 – 650 χρόνια για να αρχίσουν κάποιοι να ασχολούνται με το φως και τα χρώματα έως ότου ο Ισαάκ Νεύτων να ανοίξει για τα καλά την ατραπό της έρευνας του θέματος, που συνεχίζεται και σήμερα δριμύτερη, ώστε να αποκτήσουμε τις γνώσεις που έχουμε έως τώρα.

http://www.color-theory-phenomena.nl/08.00.html

Η ιστορία του Αλ Χαζέν, παρ’ ότι πραγματική, μοιάζει σαν παραμύθι βγαλμένο από τις χίλιες και μια Νύχτες.

 

 

Ο Ibn Al Ηaitan, που έγινε γνωστός στον δυτικό κόσμο με την ονομασία Al Hazeen ή Al Hazen (Αλ Χαζέν) είναι ο θεμελιωτής της μοντέρνας οπτικής πραγματείας.

Ήταν ένας μεγάλος μουσουλμάνος άραβας λόγιος που έκανε μια σημαντική ιστορική ανακάλυψη για το φως και την λειτουργία της όρασης.

Το «ταξίδι» του στα μυστήρια του φωτός ξεκινάει με έναν τυραννικό βασιλιά και έναν «ενοχλητικό» ποταμό που δημιουργούσε προβλήματα.

 

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο Αλ Χαζέν γεννήθηκε στην Μπάσρα του Ιράκ τον 10ο αιώνα (συγκεκριμένα το 965 μΧ.) και έβγαζε τα προς το ζειν αντιγράφοντας και πουλώντας μεταφρασμένες στα αραβικά τις εργασίες περί γεωμετρίας που είχε κάνει ο μεγάλος Έλληνας μαθηματικός Ευκλείδης.

 

 

Έτσι απέκτησε φήμη και βρήκε δουλειά στην αυλή του εκκεντρικού και πανίσχυρου χαλίφη του Καΐρου Αλ Χακίμ ο οποίος ενθάρρυνε την μάθηση γιατί επιθυμούσε να γνωρίζει και να ελέγχει τα πάντα στον κόσμο που τον περιέβαλαν.

Δεν ανεχόταν την ιδέα πως υπήρχαν στοιχεία στον κόσμο που δεν μπορούσε να ελέγξει και τους επιβληθεί. Ο Ποταμός Νείλος, η πηγή πλούτου της χώρας του ήταν ένα από τα στοιχεία αυτά που ο χαλίφης ήθελε να υποτάξει.

 

 

Ο χαλίφης διέταξε τον Αλ Χαζέν να βρει τρόπο να σταματήσει τις πλημμύρες του Νείλου. Η αποτυχία της εκτέλεσης της εντολής του χαλίφη Αλ Χακίμ θα επέφερε σχεδόν σίγουρα την ποινή του θανάτου.

Ο Αλ Χαζέν δεν είχε τότε στην διάθεσή του τις γνώσεις της σημερινής τεχνολογίας για τον έλεγχο των πλημμυρίδων οπότε η εκτέλεση της διαταγής ήταν ακατόρθωτη.

 

 

Ο Αλ Χαζέν προσποιήθηκε τον τρελό για να γλιτώσει από την οργή του χαλίφη. Το κόλπο όμως δεν λειτούργησε επακριβώς, έτσι ο Αλ Χαζέν δεν εκτελέστηκε μεν, κλείστηκε, όμως στα μπουντρούμια των φυλακών όπου τέθηκε σε περιορισμό για περισσότερα από 10 χρόνια.

 

 

(συνεχίζεται)

 

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Αλ Χαζεν {1}”