xromata.com


Ζωγραφικη και χρηση χρωματων

 

Οι ζωγράφοι, η ζωγραφική και η χρήση των χρωμάτων

 

Έχουν περάσει περίπου 2 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η ενότητα ΤΕΧΝΗ και ΧΡΩΜΑΤΑ με δυο εισαγωγικά άρθρα για την σχέση των δυο αυτών παραγόντων:

http://xromata.com/?p=2518

http://xromata.com/?p=2641

Έκτοτε ασχοληθήκαμε αναλυτικότερα με την ζωγραφική των ανθρώπων των σπηλαίων, την ζωγραφική στην Αρχαία Αίγυπτο στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και μετέπειτα:

http://xromata.com/?p=3025

http://xromata.com/?p=3034

http://xromata.com/?p=3317

http://xromata.com/?p=3751

http://xromata.com/?p=3958

Ας δούμε πλέον αναλυτικότερα την χρήση των χρωμάτων από τους ζωγράφους σε κοντινότερες προς εμάς εποχές, όπως μας την παρουσιάζει το BBC στο άρθρο του Colour in paintings (το χρώμα στους πίνακες ζωγραφικής).

Πρόκειται για την ανάλυση της χρήσης των χρωμάτων (και την τεχνοτροπία) 20 γνωστών ζωγράφων από τον Μεσαίωνα έως σήμερα άρρηκτα δεμένους με το ζωγραφικό πνεύμα (και ρεύμα) της εποχής τους.

 

 

Φυσικά πριν δούμε χωριστά έναν – έναν τους ζωγράφους αυτούς, απαραίτητη είναι μια γενικότερη εισαγωγή, όπως παρατίθεται στο βιβλίο

The Colour Eye:

Από τοις τοιχογραφίες των σπηλαίων του Λασκώ έως τους τελευταίους πειραματισμούς της σύγχρονης Τέχνης, οι ζωγράφοι έχουν χρησιμοποιήσει όλα τα είδη χρωματικών υλικών που είχαν στην διάθεσή τους.

Τα 20 ζωγραφικά έργα που θα εξετάσουμε σε επόμενες αναρτήσεις, έχουν επιλεγεί επειδή καθένα από αυτά δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ο καλλιτέχνης και άλλοι ζωγράφοι της εποχής του, χρησιμοποίησαν τα χρώματα.

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι η χρωστική ουσία που είναι πιο σημαντική, όπως πχ.  στον μανδύα της Παρθένου Μαρίας, σε ένα θρησκευτικό εικόνισμα, που χρωματίστηκε με την καλύτερη και ακριβότερη βαφή, σαν ένδειξη σεβασμού προς Αυτήν.

http://xromata.com/?p=1785

 

 

Σε άλλες περιπτώσεις το χρώμα έχει χρησιμοποιηθεί για να εκφράσει ιδέες ή συναισθήματα, όπως πχ. ο Τισιανός χρησιμοποιούσε το φωτεινό κόκκινο για να εκφράσει την λαγνεία και τον πόθο, ή όπως ο Βαν Γκογκ χρησιμοποιούσε κόκκινο και πράσινο για να μεταδώσει συναισθήματα αγωνίας και απελπισίας.

 

 

Μερικές φορές το χρώμα χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις, ενώ άλλες φορές το χρώμα χρησιμοποιείται για να αναδημιουργήσει τις εντυπώσεις που προκαλεί το φυσικό φως.

Η ιστορία των χρωστικών και των βαφών μας δείχνει ότι μέχρι πολύ πρόσφατα οι καλλιτέχνες είχαν στην διάθεσή τους περιορισμένη γκάμα χρωμάτων.

Οι ζωγράφοι της Αναγέννησης έκαναν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός αναπτύσσοντας ένα νέο ρεαλιστικό ύφος ζωγραφικής και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εξέλιξαν επίσης τις τεχνικές ζωγραφικής ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρον την περιορισμένη χρωματική γκάμα που διέθεταν.

 

 

Τελειοποίησαν τις τεχνικές ζωγραφικής με αυγοτέμπερα ή του φρέσκο (τοιχογραφίας) πάνω σε λευκό σοβά.

Εισήγαγαν τις μπογιές λαδιού οι οποίες, σαν νέο υλικό, τους επέτρεψαν να δημιουργήσουν πλουσιότερα και πιο φίνα χρώματα.

http://xromata.com/?p=5052

Η επόμενη σημαντική εξέλιξη στην χρήση των χρωμάτων έγινε στον 19ο αιώνα. Τα νεοεισαγόμενα χρώματα και χρωστικές έγιναν καλοδεχούμενα με ενθουσιασμό από τους Ρομαντικούς ζωγράφους, όπως ο Τάρνερ, στις αρχές του αιώνα και προς το τέλος του από τους ιμπρεσιονιστές σαν τον Μονέ.

 

 

Όμως όλες αυτές οι εξελίξεις και οι πειραματισμοί με τα χρώματα επισκιάστηκαν με τον ερχομό του 20ου αιώνα. Η γκάμα των χρωμάτων και υλικών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι σημερινοί ζωγράφοι είναι πολλή μεγάλη. Μεγάλοι ζωγράφοι όπως ο Ματίς και ο Πικάσο χρησιμοποίησαν νέα χρώματα για να αναπτύξουν νέες φόρμες τέχνης και να δημιουργήσουν την αφηρημένη ζωγραφική.

 

 

Έως τα τέλη του 19ου αιώνα η επιτηδειότητα των χρωμάτων ήταν πάντα σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την δεξιοτεχνία του σχεδιασμού του πίνακα. Τώρα η θέση έχει αντιστραφεί, αλλά ακόμα και οι επιδεξιότεροι ζωγράφοι συνεχώς μαθαίνουν τί μπορούν να κάνουν τα χρώματα.

Η Τέχνη του σχεδιασμού χρειάστηκε πολλούς αιώνες για να αναπτυχθεί.

Η Τέχνη των χρωμάτων έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της.            

 

 


is | Topic: Uncategorized, Ζωγράφοι και ζωγραφική, Τέχνες και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ζωγραφικη και χρηση χρωματων”