xromata.com


Φλαβονοειδεις, χρωστικες των λουλουδιων

 

Φλαβονοειδείς, φλαβόνες και ανθοκυανίνες

 

Μια από τις τρεις βιο- χρωστικές ομάδες που χρωματίζουν την χλωρίδα, το φυτικό βασίλειο και ιδιαιτέρως τα περισσότερα λουλούδια είναι η ομάδα των φλαβονειδών που χωρίζονται στις φλαβόνες και στις ανθοκυανίνες.

 

 

Οι φλαβονοειδείς χρωστικές ουσίες είναι ευρέως κατανεμημένες στα φυτά εκπληρώνοντας πολλές λειτουργίες και είναι οι σημαντικότερες χρωστικές για τον χρωματισμό των λουλουδιών αποδίδοντας κίτρινους, κόκκινους και μπλε χρωματισμούς στα πέταλα των ανθών ώστε να προσελκύουν τους επικονιαστές.

(Σημειωτέον ότι οι χρωματισμοί των ανθών και των καρπών με τις αλλαγές και μετατροπές τους, είναι ένα σύστημα πληροφόρησης προς τους επικονιαστές και τους καταναλωτές τους).

 

 

Οι φλαβονοειδείς είναι σημαντικότερες στα ανώτερα φυτά του φυτικού βασιλείου γιατί αυτά φέρουν άνθη, οπότε οι χρωστικές αυτές τους είναι απαραίτητες για τον χρωματισμό των λουλουδιών. Πέρα από αυτό, οι φλαβονοειδείς εμπλέκονται στην διήθηση της υπεριώδους ακτινοβολίας και στην συμβιωτική δέσμευση αζώτου.

 

 

Ενεργούν σαν φυσιολογικοί ρυθμιστές και είναι ένα είδος χημικού αγγελιαφόρου, ενώ δρουν και σαν αναστολείς του κυτταρικού κύκλου.

Οι φλαβονοειδείς που εκκρίνονται από τις ρίζες των ψυχανθών φυτών βοηθούν τα ριζόβια βακτήρια στη συμβιωτική τους σχέση με αυτά.

Επιπλέον ορισμένες φλαβονοειδείς προκαλούν ανασταλτική δραστικότητα σε οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες στα φυτά.

Μια κατηγορία μορίων των μητρικών φλαβονοειδών είναι οι ανθοκυανίνες που ονομάστηκαν έτσι από τις ελληνικές λέξεις άνθος + κύανος.

 

 

Οι ανθοκυανίνες είναι υδατοδιαλυτές χρωστικές που αποδίδουν κόκκινα, μωβ ή μπλε χρώματα ανάλογα με το pH. Είναι άοσμες, σχεδόν άγευστες και εμφανίζονται σε όλους τους ιστούς των ανώτερων φυτών, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, των μίσχων, στις ρίζες, στα άνθη και στους καρπούς.

 

 

Οι ανθοξανθίνες (από τα ελληνικά άνθος + ξανθός) είναι οι ομόλογες ανθοχρωστικές που αποδίδουν τα λευκά και κίτρινα χρώματα στην χλωρίδα.

 

Με την «λουλουδάτη» αυτή ανάρτηση, υποδεχόμαστε τον Μάιο, τον κατ’ εξοχήν μήνα των λουλουδιών. Φίλοι που μας παρακολουθείτε, «Καλή σας Πρωτομαγιά»!

 


is | Topic: Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Φλαβονοειδεις, χρωστικες των λουλουδιων”