xromata.com


Αριστοτελης και χρωματα (Α)

 

Ο Αριστοτέλης και τα χρώματα (Α)

 

Προ καιρού είχαμε αναρτήσει σε 3 συνέχειες την βιογραφία του Αριστοτέλη.

http://xromata.com/?p=4689

http://xromata.com/?p=4704

http://xromata.com/?p=4737

 

 

 

Αναφερθήκαμε στο βιογραφικό του μεγάλου φιλοσόφου γιατί ο Αριστοτέλης θεωρείται ο πρώτος που ασχολήθηκε με την φύση των χρωμάτων και η πρώτη προσπάθεια επεξήγησης της ύπαρξης των χρωμάτων είναι καταγραμμένη στο έργο του ΜΙΚΡΑ ΦΥΣΙΚΑ, το οποίο ναι μεν συγκαταλέγεται στα διασωθέντα βιβλία του Αριστοτέλη, θεωρείται όμως πως στην πραγματικότητα το έχουν γράψει οι μαθητές του Θεόφραστος και Στράτων, στους οποίους θα αναφερθούμε προσεχώς.

Δεν γνωρίζουμε αν το «περί χρωμάτων» είναι έργο των μαθητών του Αριστοτέλη ή αντιγραφή διδαχής του. Δεν υπάρχει απόδειξη για την πατρότητα του έργου, το οποίο όμως, ούτως ή άλλως, πηγάζει από την Περιπατητική Σχολή του μεγάλου φιλοσόφου.

Βέβαια πριν τον Αριστοτέλη, άλλοι 4 τουλάχιστον γνωστοί μας αρχαίοι Έλληνες αναφέρθηκαν στα χρώματα. Αυτοί ήταν ο Πυθαγόρας, ο Εμπεδοκλής, ο Δημόκριτος και ο Πλάτων.

http://xromata.com/?p=516

 

Στο συγκεκριμένο έργο, στο «Περί Χρωμάτων» τα χρώματα αναφέρονται ως εξής:

Λευκόν – ξανθόν – πολύχρουν – μέλαν – φλογοειδές – φοινικούν – αλουργές – φαιόν – πορφυροειδές – όρφνιον – οινωπόν – χρυσοειδές – χαλκοειδές – ποώδες – κυανοειδές – πυρρόν- χλωρόν – πρασοειδές – σκιοειδές – κροκοειδές – αεροειδές – πολιόν – πράσινον

 

Μελετητές του έργου το έχουν μοιράσει σε 16 θεματολογικές ενότητες, ανάλογα με το τι πραγματεύεται κάθε μια από αυτές.

Η πρώτη αναφέρεται στα απλά χρώματα.

Η επόμενη ασχολείται με το μαύρο, προσπαθώντας να αποδείξει ότι δεν είναι χρώμα.

Κατόπιν ασχολείται με τις προσμίξεις (κατά την Αριστοτέλεια άποψη) οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση των χρωμάτων.

Η τέταρτη ενότητα είναι μια προσπάθεια ερμηνείας της εμφάνισης των χρωμάτων στη φύση.

Η Πέμπτη εξηγεί τα αίτια που έχουμε τις άπειρες χρωματικές αποχρώσεις

Μετά έχουμε την διαβεβαίωση πως κανένα χρώμα δεν γίνεται αντιληπτό στην απόλυτα καθαρή μορφή του και συνεχίζει με μια ενότητα για τις φυσικές βαφές.

Το όγδοο τμήμα ασχολείται με τα χρώματα της χλωρίδας, ενώ το ένατο αναφέρεται στην επίδραση του ήλιου και της εργασίας στη δημιουργία των χρωμάτων.

Ακολουθεί η παρατήρηση ύπαρξης των κατά Αριστοτέλη βασικών φαινομένων και επί των τεχνητών βαφών, ενώ μετά αναφέρεται η σειρά εμφάνισης των χρωμάτων.

Ο χρωματισμός της πανίδας καταλαμβάνει την δωδέκατη ενότητα, ενώ το επόμενο θέμα ασχολείται με την χρωματική συνοχή στο δέρμα και το τρίχωμα.

Δεν του διαφεύγουν ούτε οι παρουσιαζόμενες χρωματικές ανωμαλίες, ενώ στο επόμενο θέμα σχολιάζει τις λανθασμένες απόψεις.

Τέλος καταλήγει ότι αιτία χρωματικών αλλαγών είναι η διατροφή.

 

 

(συνεχίζεται)

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Αριστοτελης και χρωματα (Α)”