xromata.com


Βιο – χρωστικων επιτομη

 

Βιο – χρωστικών επιτομή

 

 

Στις αναρτήσεις που κάναμε (και θα κάνουμε) για το ζωικό βασίλειο, την χλωρίδα, τα τρόφιμα κλπ. αναφερόμαστε στις βιο – χρωστικές ουσίες.

Αν και σε πολλά σημεία αναφερόμαστε διεξοδικά σε κάποιες βιο – χρωστικές, νομίζω ότι είναι απαραίτητο να γίνει μια μικρή σύνοψη του θέματος ώστε να γίνει πιο συγκεντρωτικό, πιο κατανοητό:

 

 

Στην βιολογία, χρωστική είναι κάθε έγχρωμη ουσία των φυτικών ή ζωικών κυττάρων.

Πολλές βιολογικές δομές, όπως το δέρμα, τα μάτια, το τρίχωμα, περιέχουν χρωστικές ουσίες (όπως η μελανίνη).

 

 

Ο χρωματισμός του δέρματος των ζώων επιτελείται με εξειδικευμένα κύτταρα που καλούνται χρωμα- τοφόρα, τα οποία κάποια ζώα, όπως το χταπόδι ή ο χαμαιλέων, μπορούν να ελέγχουν και να μετα- βάλλουν το χρώμα τους.

 

 

Πολλές καταστάσεις επηρεάζουν τα επίπεδα ή την φύση των βιο – χρωστικών κυττάρων στα φυτά, στα ζώα, σε κάποια πρώτιστα και μύκητες.

Παραδείγματος χάριν ο αλβινισμός είναι μια κατά- σταση που επηρεάζει τα επίπεδα παραγωγής μελανίνης στους ζωικούς οργανισμούς.

 

 

Ο χρωματισμός χρησιμοποιείται από τους οργα- νισμούς για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβα- νομένης της προστασίας, του μιμιτισμού, της προειδοποίησης, του ερωτισμού,

 

 

της σηματοδό- τησης, της φωτοσύνθεσης στα φυτά, όπως επίσης για βασικές φυσικές ανάγκες σαν την προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα.

 

 

 

 

Ο χρωματισμός των υπηκόων του ζωικού βασιλείου συντελείται με δυο τρόπους, με τον χρωματισμό από τις βιο – χρωστικές ουσίες και με την αντανάκλαση ακτινοβολιών.

 

http://xromata.com/?p=2473

 

Ο χρωματισμός των χρωστικών ουσιών διαφέρει από τον δομικό χρωματισμό των ζώων, στο ότι φαίνεται ακριβώς ο ίδιος από κάθε οπτική γωνία, ενώ ο δομικός (που εξαρτάται από την κατασκευή των κυττάρων και την αντανάκλαση του φωτός) είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής αντανάκλασης ή ιριδισμού (διάθλασης) του φωτός που οφείλεται συνήθως σε πολυστρωματικές κυτταρικές δομές.

 

 

Όπως παραδείγματος χάριν τα φτερά των πεταλού- δων που συνήθως αποδίδουν το χρώμα τους με δομικούς χρωματισμούς, αν και πολλές πεταλούδες έχουν και κύτταρα που περιέχουν βιο – χρωστικές.

 


is | Topic: Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Βιο – χρωστικων επιτομη”