xromata.com


Χλωρις και χρωματα (δ)

 

Άνθη και χρώματα 

Ο χρωματισμός της χλωρίδας (δ)

 

Εδώ και λίγο καιρό αρχίσαμε να αναφερόμαστε στα χρώματα της χλωρίδας, αλλά και στην λειτουργική σχέση της ανάπτυξης των χρωμάτων στο φυτικό βασίλειο.

http://xromata.com/?p=3972

http://xromata.com/?p=3983

http://xromata.com/?p=4044

Για να συντελεστεί από την χλωρίδα όλη αυτή η μελετημένη από την φύση, χρωματική εξέλιξη χρειάζεται η συμβολή χρωστικών ουσιών.

Όμως και εδώ, όπως συμβαίνει με τον χρωματισμό του ζωικού βασιλείου, η πανίς χρωματίζεται από τρεις βασικές ομάδες βιο – χρωστικών ουσιών.

 

 

Όλη αυτή η πολυχρωμία του φυτικού βασιλείου, της χλωρίδας, συμβαίνει να συντελείται, να παράγονται δηλαδή όλα αυτά τα χρώματα, από τρεις βασικές ομάδες βιο – χρωστικών ουσιών:

Την χλωροφύλλη, τα καροτινοειδή και τις φλαβόνες.

(Θυμίζουμε ότι οι τρεις βιο – χρωστικές ομάδες της πανίδας είναι η αιμογλομπίνη, τα καροτινοειδή και οι μελανίνες).

Όπως παρατηρούμε, μόνο η μια από τις τρεις χρωστικές ομάδες είναι κοινή και στα δυο έμβια αυτά βασίλεια, οι καροτίνες.

 

 

Η βασική βιο – χρωστική του φυτικού κόσμου είναι η πράσινη χλωροφύλλη (η χρωστική του βασικού χυλού της χλωρίδας) αντίστοιχη της κόκκινης αιμογλομπίνης (της χρωστικής του βασικού χυλού της πανίδας) του αίματος.

 

 

Τέλος, εδώ στον φυτικό κόσμο, η τρίτη ομάδα χρωστικών είναι οι φλαβονοειδείς (φλαβόνες και ανθοκυανίνες) που, θα μπορούσαμε να πούμε, αντιστοιχούν στις μελανίνες (ευμελανίνες και φαιομελανίνες) του ζωικού, παρέχοντας τελείως διαφορετικά χρώματα οι μεν από τις δε.

 

 

(Στις μελανίνες οφείλονται τα μαύρα, καφετιά, ξανθά και κόκκινα χρώματα των ζώων, στις φλαβονοειδείς τα κίτρινα, κόκκινα, μπλε, μωβ και άσπρα χρώματα των φυτών).

 

 


is | Topic: Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χλωρις και χρωματα (δ)”