xromata.com


Θερμα χρωματα, ζεστα χρωματα

 

Θερμά και Ζεστά χρώματα

 

Θέλοντας να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα χρώματα σωστά σε διάφορες διακοσμητικές ή γραφιστικές εφαρμογές, πρέπει πρώτα να ρίξουμε μια ματιά στις διάφορες κατηγορίες – ομάδες των χρωμάτων.

Στο βιβλίο «Επιτομή στην Χρωματική Αρμονία», το οποίο αφορά στην χρήση του χρωματικού κύκλου, υπάρχει η εξής αναφορά τόσο για τα Θερμά, όσο και για τα Ζεστά χρώματα.

Ας δούμε λοιπόν τι αναφέρεται συνοπτικά για τις δυο αυτές χρωματικές κατηγορίες:

 

 

ΘΕΡΜΑ ΧΡΩΜΑΤΑ:

Όταν λέμε Θερμά χρώματα, αναφερόμαστε στα κόκκινα χρώματα τα οποία βρίσκονται κοντά στο σημείο του πλήρους κορεσμού στον χρωματικό κύκλο.

Πρόκειται για το κόκκινο στην πιο δυνατή μορφή του.

Τα θερμά χρώματα προβάλλονται προς τα έξω και τραβούν την προσοχή. Για τον λόγο αυτό το κόκκινο χρησιμοποιείται συχνά από τους γραφίστες σαν σήμανση.

Τα κόκκινα χρώματα είναι δυνατά και επιθετικά και φαίνονται σαν να δονούνται μέσα στον χώρο που καταλαμβάνουν.

Η δύναμη του κόκκινου χρώματος επηρεάζει τους ανθρώπους κατά πολλούς τρόπους, όπως στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και στον ερεθισμό του νευρικού συστήματος.

 

 

ΖΕΣΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ:

Όλες οι αποχρώσεις που περιέχουν κόκκινο χρώμα είναι ζεστές. Είναι η προσθήκη του κίτρινου χρώματος στο κόκκινο που κάνει τα ζεστά χρώματα να διαφέρουν ουσιωδώς από τα θερμά.

Τα ζεστά χρώματα, όπως το πορτοκαλοκόκκινο, το πορτοκαλί και το πορτοκαλοκίτρινο, πάντα περιέχουν στην σύνθεσή τους ένα συνδυασμό ανάμιξης κόκκινου και κίτρινου χρώματος και καλύπτουν ένα μεγαλύτερο μέρος του συναισθη- ματικού φάσματος.

Τα ζεστά χρώματα είναι ενθαρρυντικά, αυθόρμητα και φιλόξενα.

Σαν ένα ηλιοβασίλεμα η ζεστασιά αυτών των αποχρώσεων ακτινοβολεί προς τα έξω κι’ απλώνεται αγκαλιάζοντας τα πάντα τριγύρω της.

(Στις υπόλοιπες κατηγορίες θα αναφερθούμε λίαν προσεχώς)


is | Topic: Συνδυασμοί χρωμάτων, Τέχνες και χρώματα, Χρωματικός κύκλος | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Θερμα χρωματα, ζεστα χρωματα”