xromata.com


Μάιος (2α) [χρωματικές συνομιλίες] – Color Conversations (2a) May







Χρωματικές Συνομιλίες  (2α)

Μάιος

 

 

Η πύλη που άνοιξε πρωτομαγιάτικα για να μας οδηγήσει προς τον κόσμο των χρωμάτων ήταν πλατειά και δεν μας άφησε περιθώρια να ασχοληθούμε με την ίδια την Πρωτομαγιά, όπως θα περίμενε κανείς. Όμως ο Μάιος, ένας ολόκληρος μήνας, απλώνεται ακόμα μπροστά μας και αφού η Πρωτομαγιά είναι το πρωταρχικό τμήμα του, το άνοιγμα του μηνός αυτού, θα ασχοληθούμε μαζί του, με τα χρώματα τα δικά του και αυτά της άνοιξης γενικότερα.

Στην πραγματικότητα ο Μάιος σημαίνει την απαρχή του καλοκαιριού, παρ΄ αυτά δοξολογείται σαν ο βασικός ανοιξιάτικος μήνας και η Πρώτη του συμβολίζει το αποκορύφωμα της Άνοιξης, ίσως γιατί σε βορειότερες χώρες, όπου το θέρος εισβάλλει με καθυστέρηση, αλλά και σε μας, νοτιότερα η θερμοκρασία σταθεροποιείται και οι παγερές απειλές οριστικοποιούνται στο παρελθόν.

Επειδή ο άνθρωπος ζει και επικοινωνεί με «συμβάσεις» (βλέπε: «ώρα»), ο Μάιος ορίστηκε σαν το σύμβολο της Άνοιξης και σαν τέτοιο θεωρείται παντού, παρ’ ότι ουσιαστικά οδηγεί προς την φθίνουσα πορεία της και το επερχόμενο τέλος της.

Όμως εκεί γύρω από τις αρχές του μήνα η ανθοφορία πλησιάζει στο αποκορύφωμά της και οι ανθοκυανίνες στο κρεσέντο τους, απλώνονται ποικιλόχρωμες στους ιστούς των ανθοπετάλων προσδίδοντας στους κήπους και τους αγρούς την πιο γοητευτική όψη τους. Τώρα, έχουν ανθίσει πλέον όλα τα κατακόκκινα ανοιξιάτικα λουλούδια και οι παπαρούνες έχουν κατακλύσει την εξοχή, ματώνοντας τους μεταξένιους χλοοτάπητές της.

(Γνωρίζετε αλήθεια ότι υπάρχει μια τακτή χρωματική συμπεριφορά στη φύση και πως στην αρχή της άνοιξης εμφανίζονται τα απαλόχρωμα άνθη κατακλυόμενα από ένα κατακίτρινο κύμα ανθοφορίας, ενώ τα κόκκινα λουλούδια ανθίζουν τελευταία;)

 

 

 

Color Conversations (2a)

May


The gate that opened on the 1st of May, to lead us to the world of colors, was quite broad and did not leave us room to deal with the very Day of May the 1st, as one would expect.

But the whole month of May, still lies in front of us and Labor Day is the primary part of the opening of this month, we still can deal with it, with his own colors and those of spring in general.

In fact, May means the very beginning of summer, but despite that is considered as the basic spring-month and his first day symbolizes the culmination of spring, perhaps because in northern countries summer invades late, and to us, southern, at this month the warm temperature stabilized and frosty threats finalized to its past.

Because man lives and communicate with "contracts" (look "time"), May was set as the symbol of spring and as such is considered everywhere despite "that essentially leads to its decline and upcoming end.

But there, around the beginning of the month, flowering approaches its climax and anthocyanins in their crescendo, spread out colorful tissue of flower petals, giving to the gardens and fields their most charming view. Now, have blossomed all red spring flowers and poppies have flooded the countryside, spreading their blood color on the silky lawns.

(Do you know really that there is a regular color behavior in nature and that the beginning of spring appear flowers of paler shades, followed by a wave of yellow flowering and red flowers bloom last?)


is | Topic: Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: ,

8 Comments, Comment or Ping

  1. eleni papafragou

    1

    Mia exairetiki prospatheia apo enan exairetiko ….Pano efhomai ta kalitera!!!!!!!!!
    21-5-09

    14 May
  2. admin

    2

    Καλώς όρισες eleni papafragou στην παρέα μας. Ελπίζω να μην είσαι κι εσύ ένας περαστικός διάττοντας, αλλά να δίνεις το παρόν στα comments.
    Η ενεργός συμμετοχή όλων σας είναι απαραίτητη! Δίνει ζωντάνια στο blog, το κάνει πιο ενδιαφέρον και κυρίως δίνει κουράγιο σ’ εμάς ώστε να εργαζόμαστε με κέφι και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, γιατί θέλει πολλή δουλειά και διάβασμα η κάθε “μικρή μπουκιά” (όπως αποκαλεί τα posts μας η φίλη μας Sosso) για να είναι εύγευστη.
    Πάνος
    27-5-09

    14 May
  3. Λυδία

    3

    Γεια σου Πάνο! Σχετικά με τις καταπληκτικές εικόνες σου: ποιά είναι η πήγη προέλευσής τους ή ποιό είναι το πρόγραμμα; Δεν ξέρω γιατί, αλλά εγώ λατρεύω τις έγχρωμες εικόνες με γεωμετρικά σχήματα όπως π.χ. fractals. Δυστυχώς δεν γνωρίζω πολλά για αυτές. Μηπώς κάποιος μπορεί να μου προσφέρει τις γνώσεις του;

    Άνοιξη και εξετάσεις…..”υπέροχος” συνδιασμός!
    29-5-09

    14 May
  4. admin

    4

    Οι πηγές προέλευσης των εικόνων του blog, Λυδία, είναι ποικίλες.
    ‘Αλλες προέρχονται από βιβλία, άλλες από φωτογραφίες, ιστοσελίδες κλπ.
    Είναι μια πολύ δύσκολη διεργασία, συνήθως δυσκολότερη και από τη συγγραφή του post, γιατί πρέπει να βρεθούν και επιλεγούν, μέσα από όγκο ανάλογων απεικονίσεων, οι κατάλληλες αισθητικά και νοητικά εικόνες που θα συνοδεύουν την ανάρτηση.
    Μερικές φορές χρειάζεται να τροποποιηθούν και αλλάξουν διαστάσεις, εργασία που αναλαμβάνει ο (υιός) Κωνσταντίνος. Κάποια από τα γεωμετρικά σχήματα είναι δικές του κατασκευές, βασισμένες σε σχέδια που προέκυψαν από εργασίες της “ομάδας χρωμάτων” (τα περισσότερα δεν έχουν εμφανισθεί ακόμα).
    “Άνοιξη και εξετάσεις…” υπέροχος συνδυασμός -όπως λες- όχι φυσικά για τους νεαρούς μαθητές, που με “ανοιξιάτικα” μυαλά αναγκάζονται να στριμωχτούν στο διάβασμα και στα εξεταστικά θρανία, τη στιγμή που ο νους τους πετά έξω από τα παράθυρα της τάξης και κάθεται στα παγκάκια του πάρκου, κάτω από ένα αγαπησιάρικο ουρανό.
    “Άνοιξη και εξετάσεις…” τελικά, ο όρος που με εκφράζει όταν λαμβάνω comment από τη Λυδία!
    Γιατί τα comments σου μου “ανοίγουν” άλλους ορίζοντες και με στέλνουν για διάβασμα λες και πρόκειται να δώσω εξετάσεις. Το χειρότερο είναι ότι ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! Πολύ ερωτική κατάσταση! Ερωτώ και μανθάνω!
    Αυτή τη φορά με έστειλες να μελετήσω τα fractals. επιπλέον, μου άνοιξες τους ορίζοντες της προσωπικής μου άποψης για το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.
    Αντιλαμβάνομαι το φάσμα, όχι σε ευθεία διάταξη (όπως συνήθως απεικονίζεται) αλλά σε μια σπειροειδή μετάδοση. Τώρα (συμπλήρωσα) στην αντίληψή μου, το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα έχει υφή fractal.
    Μέχρι να μας προσφέρει κάποιος ειδικός της γνώσεις του για το φαινόμενο αυτό που δεν είναι συμβατό (κατά κάποιο τρόπο) με την ευκλείδιο γεωμετρία, μπορείς να διαβάσεις για τα fractals (μορφοκλασματικά σύνολα) στο ανάλογο λήμμα της wikipedia.
    Πάνος
    2-6-09

    14 May
  5. Λυδία

    5

    Μπράβο Κωνσταντίνε, καλή δουλειά!
    Σχετικά με τα φράκταλ : χαίρομαι, Πάνο, που σου “ανοίγω” άλλους ορίζοντες με τα comments μου, όμως το ίδιο κάνεις και εσύ με το blog σου σε ΄μένα. Τώρα θα σε βάλω σε πιό δύσκολα: ένα τριανδάφυλλο και ο γαλαξίας μας έχουν το ίδιο σχήμα, σπειροειδή. Ψάξε!
    Για αυτό ( και πολλά άλλα) θα σε πω περισσότερα όταν τελειώσουν οι εξετάσεις. Βλέπεις, Πάνο, εκτός τους μαθητές υπάρχουν και οι φοιτήτριες/ες που ανήκουν στην κατηγορία… πολυόργανα γυμναστικής (έτσι ονομάζω τον εαυτό μου !). Δηλαδή, είναι ταυτόχρονα φοιτήτριες, εργαζόμενες γυναίκες, μητέρες, σύζυγοι, νοικοκυρές και φίλες. Όπως καταλαβαίνεις ο χρόνος είναι πάντα ελλιπής. Το τι σημαίνει άνοιξη ή προσωπική ζωή, έννοιες ασύλληπτες! Όταν διάβαζα το comment που κάποιος φίλος σου πήγε στην Πάτρα για καρναβάλι και ξέχασε να γυρίσει πίσω, όταν είχε το τράπεζι της ” Ίριδας”, όταν είχε “προβληματάκια’ λόγω της άνοιξης και μίνι φούστας, ξέρεις τι έλεγα; Έλεγα, πω πω αυτός ο άνθρωπος είναι γεμάτος ζωή, ΖΕΙ!
    8-6-09

    14 May
  6. admin

    6

    Φοιτήτρια, εργαζομένη, σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά και φίλη. Συνίστασαι από 6 ιδιότητες, Λυδία, όπως το φως συνίσταται από τα 6 χρώματα της Ίριδας.
    Επιπλέον, με τη γενικότερη ιδιότητα της γυναίκας, προσδίδεις στις 6 ιδιότητες την επταδικότητα. Μήπως αντί για “πολυόργανο γυμναστικής” θα έπρεπε να ονομάζεις τον εαυτό σου Ίριδα ή Ελένη (= φωτεινή);
    Στα “δύσκολα” που μου έβαλες αυτή τη φορά, με έπιασες διαβασμένο! Ναι, γνωρίζω ότι τα πάντα στο Σύμπαν έχουν ελικοειδή σπειροειδή ανάπτυξη, δομημένη πάνω στον χρυσό αριθμό Φ = 1,618 (ή 1,62 κατά τους αρχαίους Έλληνες), οπότε ιδού η σχέση του τριαντάφυλλου με τον γαλαξία μας!
    Για μένα ο (νεότερα διατυπωμένος) αριθμός Φ δεν είναι άλλος από το περίφημο Ε των Δελφών, την ισορροπιστική τιμή που βρίσκεται (ή μάλλον θα έπρεπε να βρίσκεται) παντού τριγύρω μας, τόσο κοντά μας και τόσο μακριά μας.
    Παρ’ ότι δηλώνεις πως άνοιξη και προσωπική ζωή είναι έννοιες ασύλληπτες για σένα, πιστεύω ότι ΖΕΙΣ, ίσως περισσότερο από τον φίλο που ξεχάστηκε τότε, στο καρναβάλι της Πάτρας. Αλήθεια, τί να κάνει; Άραγε ΖΕΙ; Καιρό έχει να δώσε σημεία ζωής στα comments.
    Πάνος
    13-6-09

    14 May
  7. admin

    8

    Nana Stergiopoulos: Το είχα παρατηρήσει πως τα κίτρινα ανθίζουν πρώτα και τελευταία τα κόκκινα, περίμενα όμως από κάπου επιβεβαίωση !!!!!!!!!!!!!!1
    2-5-2017

    14 May
  1. Μαιος | xromata.com - May 1st, 2011

Reply to “Μάιος (2α) [χρωματικές συνομιλίες] – Color Conversations (2a) May”