xromata.com


Γκρι

 

 

Μη – χρώματα, Γκρι

 

 

Μέχρι σήμερα έχουμε αναφερθεί σε κάθε ένα από τα 6 χρώματα της Ίριδας και στο λευκό από την ομάδα των μη – χρωμάτων. Συνεχίζοντας με τα μη – χρώματα, θα ασχοληθούμε με το γκρι (ή γκρίζο, αν προτιμάτε).

 

 

 

Το γκρι είναι το διάστημα μεταξύ δυο ακροτήτων, του άσπρου, που αντιστοιχεί και δηλώνει την ύπαρξη φωτός και του μαύρου που δηλώνει έλλειψη φωτός. Με άλλα λόγια το γκρίζο χρώμα δεν είναι τίποτε άλλο παρά διαβάθμιση μεταξύ φωτός και σκότους.

 

 

Ένα ουδέτερο γκρι επιτυγχάνεται όταν όλα τα μήκη κύματος των ακτινοβολιών απορροφώνται λίγο πολύ στον ίδιο βαθμό.

Το καθαρό γκρι είναι σπάνιο και αυτό που συνήθως εκλαμβάνουμε σαν γκρίζο είναι ανάμιξη και φωτεινή διαβάθμιση άλλων χρωμάτων των οποίων η μίξη δεν αποδίδει καθαρό χρώμα. Ανάλογα των επικρατούντων αποχρώσεων έχουμε δυο ομάδες γκρι χρωμάτων.

 

 

Τα ψυχρά γκρι (αυτά δηλαδή που έχουν μια γαλαζωπή χροιά) και τα θερμά γκρι (αυτά που έχουν μια καφετιά χροιά).

 

 

Για να εξετάσουμε σε βάθος ένα γκρι χρώμα θα πρέπει να γνωρίζουμε από ποια χρώματα συνίσταται. Μέχρι να του αποδοθεί κάποια απόχρωση (πχ. γκρι μπεζ, γκρι σιέλ κλπ.) υπαινίσσεται ένα κόσμο σκιών που αναμένει να ζωντανέψει από την αναλαμπή κάποιου χρώματος.

Σαν χρώμα καλύπτει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, προσδίδοντας ανωνυμία, προσαρμοστικότητα και εμπνέει σεβασμό.

 

 

Ένας εξέχων στα γκρι, είναι εκείνος ο αόρατος και ταυτόχρονα παρών ανώνυμος που επηρεάζει τα γεγονότα.

Το χρώμα αυτό σχετίζεται με την κοινή αίσθηση, την ηρεμία και τη σοβαρότητα, όπως επίσης με την προσαρμοστικότητα αλλά και με την κατάθλιψη.

Υποδεικνύει από την μια ευφυΐα, ενώ από την άλλη υπαινίσσεται σύγχυση και απώλεια διάκρισης.

 

 

Στις άκρες των διαβαθμίσεών του το γκρι πλησιάζει  πολύ από την μια πλευρά το άσπρο και από την άλλη το μαύρο, χωρίς όμως να διαθέτει την δηλωμένη αγνότητα του λευκού από την μια, ή την σοβαρότητα του μαύρου από την άλλη.

 

 

Σε ένα κόσμο, σαν τον δικό μας, σχετικό προς το απόλυτο, όπου δεν υπάρχει το απόλυτο λευκό ή το απόλυτο μαύρο, τα πάντα ουσιαστικά είναι γκρίζα. Καλό θα ήταν να διακρίνουμε την κρυμμένη απόχρωση κάθε γκρίζου χρώματος ώστε να ξεκαθαρίζουν οι καταστάσεις και τα όσα δηλώνονται με αυτό. 

 

 


is | Topic: Γκρι | Tags: None

One Comment, Comment or Ping

  1. Nick Chalas

    1

    An interesting demonstration of how all wavelengths of the spsectrum are absorbed equally by some material and the degree of absorption will determine how light or dark or what grade of grey colour is emitted!
    16-02-2019

    02 Aug

Reply to “Γκρι”