xromata.com


Οραση με ορια (53β) [χρωματικες συνομιλιες]

 

Χρωματικές Συνομιλίες  (53β)

 

Όραση με όρια

 

 

Περιορισμοί, εγκλωβισμοί, αντιτάξεις και αντιθέσεις, μπορεί να ακούγονται περίεργα, απωθητικά, να μας ξενίζουν. Όμως είναι μέσα στο παιχνίδι της δημιουργίας και στον άγνωστο (;) ρόλο που καλείται να παίξει σ’ αυτό ο φυλακισμένος στις τρεις διαστάσεις Άνθρωπος.

Ο φέρων το (ορατό) φως Εωσφόρος λοιπόν περιορίζει την ικανότητα της όρασής μας μέσα σε ένα περιορισμένο τμήμα του συνολικού φωτός (ηλεκτρομαγνητικού φάσματος) και όχι μόνον! Η όρασή μας περιορίζεται στο να βλέπει μόνο κάποια μεγέθη και έως κάποια απόσταση. Φαντάζεστε να είχε το μάτι μας τηλεσκοπικές και μικροσκοπικές ικανότητες; Να βλέπαμε τα ακάρια στο δέρμα μας, τα βακτήρια στα τρόφιμα και τα μικρόβια τριγύρω μας. Ή ακόμα μικρότερα πράγματα; Πχ. Τα μόρια και τα ηλεκτρόνια; Τότε δεν θα διαχωρίζαμε τίποτε. Τα πάντα θα ήταν ενιαία! Θα βλέπαμε ένα συνολικό, σχεδόν ομοιόμορφο σύμπαν, μέσα στο οποίο δεν θα διαχωρίζαμε τα όρια της ατομικότητάς μας!

Ω! αισθάνομαι σαν συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. Όμως επίσης διαισθάνομαι πως κάπως έτσι είναι η αληθινή πραγματικότητα!

Τρέλα; Ναι! Θα ήταν τρέλα μια τέτοια αντίληψη στο επίπεδο όπου βρισκόμαστε. Γι’ αυτό φρόντισε η Θεία Πρόνοια με το να μας εγκλωβίσει σε περιορισμένες αισθητικές αντιλήψεις.

Η ίδια η Θεία Πρόνοια όμως, ως Προμηθεύς, μας προμήθευσε τη φωτιά, αυτήν που βάση των προσφάτων επιστημονικών αντιλήψεων, υπήρξε το αίτιο που έθεσε σε κίνηση τη λειτουργία της ανθρώπινης σκέψης, η οποία έφθασε στο σημείο να ξεπεράσει τους διάφορους περιορισμούς.

Ο άνθρωπος έφτιαξε τηλεσκόπια για να βλέπει μακριά, μικροσκόπια για να βλέπει πολύ μικρά μεγέθη.

Βρήκε τα τηλεοπτικά κύματα για να αντικρίζει εικόνες και χρώματα από την άλλη άκρη της γης, τις ακτίνες Χ, τις Γάμμα και τους υπέρηχους με τους οποίους βλέπουμε τα μωρά μέσα στη μήτρα. Ένα σωρό εργαλεία με τα οποία «βλέπει» πέρα από το ορατό φως, υπαρκτά πράγματα που δεν μπορεί να δει με το οπτικό του όργανο. Και έχει πολλά να ανακαλύψει ακόμα!

 

 

 

 


is | Topic: λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Οραση με ορια (53β) [χρωματικες συνομιλιες]”