xromata.com


Χλωρις και χρωματα (γ)

 

 

Άνθη και χρώματα 

Ο χρωματισμός της χλωρίδας (γ)

 

 

Τα άνθη συνυπάρχουν με τα έντομα γιατί αυτά συντελούν στην γονιμοποίηση των ανθοφόρων φυτών. 

 

 

Τα σκαθάρια, από τα πρώτα έντομα που εξελίχθηκαν, έχουν φτωχή όραση. Λουλούδια, όπως οι μανόλιες και κάποια είδη νούφαρων, που βασίζουν την γονιμοποίησή τους στα σκαθάρια, τείνουν να έχουν μεγάλα λευκά άνθη, έντονα αρωματισμένα, ώστε να ελκύουν τα σκαθάρια με την φωτεινότητά και το άρωμά τους. Τα γιγάντια αυτά νούφαρα, μόλις γονιμοποιηθούν, αλλάζουν μέσα σε μια μέρα το χρώμα τους και από λευκά γίνονται βιολετιά.

 

 

Παρόμοια ανοιχτόχρωμα άνθη, μπορούν να εντοπισθούν εύκολα στο σκοτάδι και έλκουν τις νυχτοπεταλούδες.

Πεταλούδες ημέρας και μόθρες, έχουν καλή χρωματική όραση και γονιμοποιούν ποικίλες αποχρώσεις λουλουδιών.

 

 

Οι μύγες είναι πιο ευαίσθητες στα μεγάλα μήκη κύματος, οπότε διακρίνουν εκτός από τα λευκά λουλούδια, αυτά που έχουν κόκκινα, κίτρινα και πράσινα χρώματα.

 

 

Ροζ και καφεκόκκινα λουλούδια είναι κατάλληλα για σφήκες, ενώ τα κόκκινα αφήνουν ανεπηρέαστες τις μέλισσες, που δεν τα βλέπουν. Αυτές προτιμούν τα μπλε, μωβ και κίτρινα άνθη, τα οποία μπορούν να δουν, καθώς και όσα λουλούδια διαθέτουν χρώματα που προκαλούνται από το υπεριώδες τμήμα του φάσματος, το οποίο διακρίνουν (σε αντίθεση με τον άνθρωπο) αυτές και άλλα έντομα που στερούνται την όραση των κόκκινων ακτινοβολιών.

 

 

Με ειδικά φιλμ και ανάλογο φωτισμό, έχουν αποτυπωθεί τα χρωματικά σχέδια που δημιουργούνται από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες, όπως παρουσιάζονται στα μάτια αυτών των εντόμων. Σε πολλές περιπτώσεις η διάταξη των σχεδίων αυτών είναι τέτοια που καθοδηγεί τα έντομα ακριβώς προς το νέκταρ των λουλουδιών όπως ακριβώς καθοδηγεί η φωτεινή σηματοδότηση των αεροδρομίων τα αεροπλάνα στον διάδρομο προσγείωσης.

 

 


is | Topic: Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χλωρις και χρωματα (γ)”