xromata.com


Μια κινηματογραφικη προβολη (51β) [χρωματκες συνομιλιες]

 

Χρωματικές Συνομιλίες  (51β)


Μια απογευματινή κινηματογραφική προβολή

 

 

Θυμίζω τι είναι τα ραβδία και τα κωνία. Τα ραβδία είναι οι φωτοευαίσθητοι συλλέκτες φωτός που αντιδρούν και ενεργοποιούνται μόλις ελάχιστο φως διακόψει το σκοτάδι. Στη συνέχεια αναλαμβάνουν δράση και τα κωνία, που είναι οι «διαχωριστές» του φωτός στις βασικές του ακτινοβολίες, δηλαδή τα υπεύθυνα φωτοκύτταρά μας για τη χρωματική αντίληψη.

Για όσους ενδιαφέρονται και εντυπωσιάζονται από αριθμητικά μεγέθη, αναφέρω πως, στον πάχους 0,4 mm αμφιβληστροειδή του ανθρώπινου οφθαλμού, υπάρχουν 120 έως 130 εκατομμύρια ραβδίων και μόλις 6 έως 7 εκατομμύρια κωνίων. Όλα αυτά τα φωτοευαίσθητα κύτταρα περιέχουν τις χρωστικές οψίνες, οι οποίες μόλις ερεθιστούν από τη διέγερση που τους προκαλούν τα προσπίπτοντα επί αυτών φωτόνια, διασπώνται χημικά και επιτρέπουν τη λειτουργία της όρασης.

Για άλλη μια φορά λοιπόν, βρισκόμαστε στον μαγικό κόσμο της «Αλίκης πίσω από τον καθρέφτη». Αλλιώς βλέπουμε τα πράγματα, ενώ αυτά στην πραγματικότητα συμβαίνουν κάπως ανάποδα. Όλοι νομίζουμε ότι βλέπουμε το φως! Λάθος! Βλέπουμε τη διακοπή του σκοταδιού!

Οι οψίνες με τη διάσπασή τους διακόπτουν την αντίληψη του σκοταδιού και με τη λειτουργία αυτή βλέπουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που διαβάζουμε ευκολότερα τα μαύρα γράμματα πάνω σε λευκό χαρτί, γιατί το οπτικό μας όργανο αντιλαμβάνεται ευκολότερα το σκοτάδι απ’ ότι το φως.

Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι σύγχρονοι καλλιτεχνίζοντες γραφίστες και να μην τυπώνουν ανοιχτόχρωμα γράμματα πάνω σε σκούρες επιφάνειες. Δεν διαβάζονται εύκολα! Ο αναγνώστης κουράζεται εύκολα από τέτοιο διάβασμα, συχνά εγκαταλείπει την προσπάθειά του και το τυπωμένο μήνυμα πάει στο βρόντο.Οψινών και κινηματογραφικών ταινιών, έπεται συνέχεια!

 

 

 

 


is | Topic: λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Φύση και χρώματα, Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None

One Comment, Comment or Ping

  1. Nick Chalas

    1

    Isn’t nature amazing. Millions of these tiny little structures occupying an area less than 1/2 millimeter in size are built inside our optic system to ensure we can distinguish objects around us and their corresponding colours! Does make you wonder about who designed our bodies to such perfection!
    15-01-19

    18 May

Reply to “Μια κινηματογραφικη προβολη (51β) [χρωματκες συνομιλιες]”