xromata.com


Ανθρωποι που ασχοληθηκαν με τα χρωματα

 

 

Αυτοί που ασχολήθηκαν με τα χρώματα

 

 

Για να αποκτήσουμε τις γνώσεις που έχουμε σήμερα για τα χρώματα, ασφαλώς κάποιοι άνθρωποι, πριν από εμάς, ασχολήθηκαν με αυτά.

Θα περίμενε κανείς ότι ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων ενδιαφέρθηκε και ερεύνησε, από τις απαρχές της ανθρωπότητας, αυτό το άρρηκτα συνδεδεμένο με την φύση φαινόμενο, τα χρώματα.

Όμως τα πράγματα δεν έχουν έτσι. Συγκριτικά, ελάχιστοι είναι αυτοί, από την αρχαιότητα έως την βιομηχανική εποχή, που ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτό το «κοινό» θέαμα. Εάν δε, ο κατάλογος των ανθρώπων αυτών στις μέρες μας είναι κάπως μακρύς, είναι γιατί στους τελευταίους δυο αιώνες, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την πρόοδο των επιστημών όλο και περισσότεροι ασχολούνται με το φως και τα χρώματα.

Όμως, παρά την επέκταση του καταλόγου των ενδιαφερομένων για τα χρώματα και την φυσική του φωτός και των χρωμάτων, πάλι παραμένουν ελάχιστοι (μετρημένοι στα δάχτυλα) αυτοί που ενδιαφέρθηκαν για τα ίδια τα χρώματα και την φύση τους, δηλαδή να εξηγήσουν τι είναι αυτά, πως και γιατί δημιουργούνται και ποιος ο ρόλος τους;

 

Οι περισσότεροι ασχολήθηκαν με επί μέρους θέματα, όπως δηλαδή την σχέση των χρωμάτων με το φως, την δυσχρωματοψία, την διάταξη των χρωμάτων κλπ.  

 

Ισιχάρα

 

Βασικά τρεις είναι αυτοί που ασχολήθηκαν με το «αίνιγμα» των χρωμάτων, ο Αριστοτέλης, ο Νεύτων και ο Γκαίτε, αν και το έργο που μας άφησε ο μεσαίος από αυτούς, ο Νεύτων, δεν έχει να κάνει με την φιλοσοφική ή θεωρητική επεξήγηση της ύπαρξής τους, αλλά με την επιστημονική απόδειξη της ταύτισης τους με το φως και τη σχέση φωτός και φάσματος.

 

Νεύτων

 

Ανάμεσα σ’ αυτούς μπορούμε να προσθέσουμε και μερικούς άλλους όπως ο Πλάτων, ο Αλ Χαζέιν, ο Ρογήρος Βάκων… που έβαλαν κι αυτοί το λιθαράκι τους στην επεξήγηση του «τι εστί χρώμα».

 

Αλ Χαζέιν

 

Για να είμαστε δίκαιοι τα προαναφερθέντα ονόματα έχουν χρεωθεί, καθένα με την έρευνά του, αλλά δεν ήταν μόνοι τους. Γύρω από το έργο τους εμπλέκονται και άλλοι, είτε μαθητές τους, είτε άτομα που ασχολήθηκαν περίπου με το ίδιο θέμα, όπως πχ. ο Δαλματιανός Ιησουίτης Mario Antonio de Dominis που σε μια διατριβή του περιγράφει ένα παρόμοιο πείραμα με αυτό του Νεύτωνα, περίπου 50 χρόνια πριν την «ανακάλυψη» του μεγάλου Άγγλου φυσικού.

 

Αριστοτέλης

 

Όσο για το «Περί χρωμάτων» έργο του άλλου «μεγάλου», του Αριστοτέλη, μπορεί να καταχωρείται κάτω από το όνομά του, στην ουσία όμως θεωρείται σαν έργο (σύγγραμμα) των μαθητών του Θεόφραστου και Στράτωνα. Ο ίδιος ο Αριστοτέλης υπήρξε μαθητής και διάδοχος ενός άλλου «μεγάλου» που ασχολήθηκε (Τίμαιος, 67) κάπως με τα χρώματα, του Πλάτωνα.

Ένα άλλο αξιοπερίεργο είναι τα μεγάλα χρονικά διαστήματα που μεσολαβούν μεταξύ των ατόμων που τους απασχόλησε το θέμα «χρώμα», ιδιαίτερα από την αρχαιότητα έως τον 17ο αιώνα.

 

Γκαίτε

 

 

Οι πρώτοι που αναφέρονται στον κατάλογο αυτών που ασχολήθηκαν με τα χρώματα είναι οι: Πυθαγόρας, Εμπεδοκλής, Δημόκριτος, Πλάτων, Αριστοτέλης, για να περάσει μια χιλιετία και πλέον από τον τελευταίο, ώσπου ένας αριστοτελικός Άραβας, ο Αλ Χαζέιν, να ασχοληθεί με το φως και την οπτική. Άλλα 650 περίπου χρόνια μεσολάβησαν (με κάποιες μικρές παρεμβάσεις) έως το πείραμα του Νεύτωνα το 1666. Από εκεί και πέρα οι έρευνες για τα χρώματα και το φως πυκνώνουν, όμως ο κάθε ερευνητής συνήθως ασχολείται επί μέρους με κάποια ιδιαίτερη ιδιότητα που άπτεται των χρωμάτων και όχι με την προσέγγιση του τι είναι χρώμα και τον λόγο της ύπαρξής τους.     

 

Ρούνγκε

 

Στην ιστοσελίδα μας έχουμε ασχοληθεί στο παρελθόν με τους:

Isaac Newton

http://xromata.com/?p=260

Philipp Otto Runge

http://xromata.com/?p=507

John Dalton

http://xromata.com/?p=1852

 Shinobu Ishihara

http://xromata.com/?p=2057

Επίσης, σας παραθέτουμε link με τον κατάλογο αυτών (των σημαντικότερων τουλάχιστον) που έχουν ασχοληθεί και έχουν αφήσει έργο σχετικό με τα χρώματα, από την αρχαιότητα έως την εποχή μας.

http://www.color-theory-phenomena.nl/08.00.html

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ανθρωποι που ασχοληθηκαν με τα χρωματα”