xromata.com


Λευκο

 

 

 

Μη – χρώματα, Λευκό

 

 

Το Λευκό δεν θεωρείται χρώμα, αλλά είναι η χρωματική έκφραση – αντιστοιχία του πλήρους φωτός και αποτελεί την μέγιστη εκδήλωση της φωτεινότητας.

Είναι δηλαδή η αντανάκλαση του φωτός και εμπεριέχει όλες τις  χρωματικές ακτινοβολίες (δηλαδή τις τρεις βασικές).

 

 

Παρ’ αυτά όμως, επειδή τίποτε δεν μπορεί να εκφραστεί απόλυτα, γιατί βρισκόμαστε σε έναν δημιουργημένο κόσμο ο οποίος είναι σχετικός προς το απόλυτο, έτσι και τα λευκότερα υλικά (όπως εξάλλου συμβαίνει και με τα μαύρα αντικείμενα) δεν αντανακλούν όλο το φως που πέφτει επάνω τους, αλλά απορροφούν 3-5% της προσπίπτουσας ακτινοβολίας, πράγμα που σημαίνει πως κάθε άσπρο είναι στην πραγματικότητα μια πολύ φωτεινή παραλλαγή κάποιας απόχρωσης.

 

 

 Έτσι λοιπόν το άσπρο, αν και θεωρείται πλήρης αντανάκλαση του φωτός, μας υποδηλώνει εμφανέστατα την μη εφαρμόσιμη απολυτότητα στο επίπεδό μας.  Εντούτοις, στο βασίλειο των συμβολισμών, το άσπρο, όπως και το μαύρο, θεωρούνται ως απόλυτα και ελεύθερα.

 Η ιδέα λοιπόν που προκαλεί το λευκό, είναι αυτή του «πολύ καλού», των θετικοτήτων και της καλοσύνης.

 Αντιπροσωπεύει την αγνότητα, την αλήθεια και την αθωότητα.

 

 

 Όσο όμως παράξενο και να μας φαίνεται, ακόμα και το λευκό έχει τις αρνητικές του εκφράσεις. Πώς θα μπορούσε, εξ’ άλλου, κάτι που βρίσκεται στον εκδηλωμένο κόσμο μας, τον δημιουργημένο κάτω από τους νόμους του δυισμού, να έχει μόνο θετικές εκφράσεις;

 Έτσι λοιπόν και το άσπρο έχει δυο διαφορετικούς συσχετισμούς, δυο διαφορετικές εκφράσεις. Αυτήν της απαλότητας της νιφάδας του χιονιού κι αυτήν της ζοφερότητας της χιονοστιβάδας. Παρ’ όλη την εύχαρη καλοσύνη που δηλώνει, φέρει και μια σκληρότητα. Συσχετίζεται με την αποστείρωση και το κρύο.

 

 

 Σε μάχιμες περιπτώσεις δηλώνει υποταγή (λευκή σημαία, λευκή ψήφος) και υπαινίσσεται δειλία ή εξαναγκασμό.

 

 

Το λευκό μπορεί να επιλέγεται από υπεροπτικότητα, αδράνεια ή συμβιβαστικότητα, όμως η φωτεινότητα και η καθαρότητα που προβάλλει το άσπρο χρώμα είναι τόσο δυνατή, που τονίζει τις θετικές πλευρές του και σχεδόν εξαφανίζει τα αρνητικά στίγματα που συνυπάρχουν. Χρειάζεται σχολαστική έρευνα για να αναφανούν αυτά.  

 


is | Topic: Λευκό | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Λευκο”