xromata.com


Ζωα, χρωμα, περιβάλλον (β)

 

 

 

Ζώα, χρώμα και περιβάλλον (β)

 

 

Τα ζώα προσαρμόζονται χρωματικά με το περιβάλλον τους ώστε να μην είναι ευδιάκριτα από τους διώκτες τους.

Μιλήσαμε ήδη για τα ζώα των αρκτικών και πολικών περιοχών που τείνουν να είναι λευκά, προσαρμοσμένα χρωματικά με το χιονισμένο περιβάλλον στο οποίο ζουν και για την πιπεροπεταλούδα.

 

 

Η πιπεροπεταλούδα είναι για την ακρίβεια μια μόθρα που μιμείται χρωματικά τον χρωματισμό των κορμών των δέντρων πάνω στα οποία κάθεται.

 

 

 

Αυτή η μόθρα έχει διάστικτα τα φτερά της από κηλίδες μελανίνης. Όταν τα πιέζει πάνω στον κορμό ενός δένδρου το περίγραμμά της γίνεται σχεδόν αδιόρατο και το καμουφλάζ της τόσο αποτελεσματικό, ώστε τα πουλιά, διώκτες της, δεν μπορούν να διακρίνουν εύκολα το τριγωνικό της σχήμα. Κάποιες από αυτές έχουν εγκατασταθεί στους τοίχους των γκριζαρισμένων από την κάπνα βιομηχανικών περιοχών και έχουν μεταλλάξει το χρώμα τους σε μια αντίστοιχη σκούρα γκρι απόχρωση.

 

 

Ακόμα και η κάμπια της πιπεροπεταλούδας προσαρμόζεται χρωματικά, αλλά και σχηματικά, με το περιβάλλον διαβίωσής της, μιμείται δηλαδή το χρώμα και το σχήμα των μικρών κλαδιών του δέντρου που την φιλοξενεί.

 

 

Ζώα που ζουν σε δάση είναι πράσινα αν ζουν ανάμεσα στα φυλλώματα των δέντρων ή καφετιά αν ζουν στο δάπεδο του δάσους, ανάμεσα στα νεκρά φύλλα.

Το διάστικτο σχέδιο των ελαφιών και άλλων ζώων, λειτουργεί καλύτερα σε περιοχές ανάμιξης  σκιάς και φωτεινών ακτινών.

 

 

Ώχρες και  μουντά κιτρινωπά χρώματα κυριαρχούν στα είδη των ζώων που κατοικούν σε ερημικές περιοχές.

 

 

Οι ιριδισμοί των ψαριών τα καμουφλάρουν στα ρηχά νερά κάνοντάς τα να ξεχωρίζουν δύσκολα από τους ιριδισμούς και τις αντανακλάσεις της επιφάνειας του νερού.

 

 

Αυτές οι χρωματικές προσαρμογές με το περιβάλλον παρουσιάζονται συχνά στην θαλάσσια υδρόβια ζωή όπου είδη ψαριών ταιριάζουν με την λάσπη, την άμμο ή τα χαλίκια του βυθού τόσο καλά που μόνο αν κινηθούν γίνονται αντιληπτά.


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ζωα, χρωμα, περιβάλλον (β)”