xromata.com


Ματια εν διαστασει (49β) [χρωματικες συνομιλιες]

 

 

Χρωματικές Συνομιλίες  (49β)

 

Μάτια εν «διαστάσει»

 

 

Όλοι θα έχετε συναντήσει κάποτε στη ζωή σας κάποιον άνθρωπο με δυο διαφορετικού χρώματος μάτια. Ένα πράσινο και ένα μελί, ή ακόμα με εντονότερη διαφορά! Ένα καστανό και ένα γαλάζιο. Θα έχετε προσέξει το φαινόμενο αυτό να παρου- σιάζεται και σε ζώα. Σε σκύλους και σε γάτες.

Κάποτε οι άνθρωποι θεωρούσαν πως οι άνθρωποι με μάτια δυο διαφορετικών χρωμάτων διέθεταν υπερφυσικές δυνάμεις και τους φοβόντουσαν. Τους θεωρούσαν μάγους, περίεργους τέλος πάντων. Έτσι λοιπόν η οφθαλμική διχρωμία μπορεί να εξύψωνε τον κάτοχό της, προσδίδοντάς του ισχύ και ένα πέπλο μυστηρίου, ή αντιθέτως να έθετε σε κίνδυνο τη ζωή του από περίεργες προλήψεις και να τον ανάγκαζαν να ζει κατατρεγμένος για να γλιτώσει από τους άξεστους, αμαθείς και ανόητους συνανθρώπους τους, που δυστυχώς ήταν και είναι πολλοί και υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Δεν γνωρίζω βέβαια, αν σήμερα τα δίχρωμα μάτια επιφέρουν προβλήματα στους κατόχους τους, όμως με ανατριχιαστική έκπληξη έμαθα πως μεγάλο πρόβλημα έχουν σε κάποιες αφρικανικές χώρες συνάνθρωποί μας που έτυχε να γεννηθούν αλβινικοί. Μιλάμε για θέμα ζωής – θανάτου!

Τα άτομα που πάσχουν από αλβινισμό έχουν έλλειψη της χρωστικής μελανίνης από τον οργανισμό τους, οπότε το δέρμα τους χρωματίζεται από το υποδόριο αίμα και έχει ροζέ απόχρωση και το τρίχωμά τους είναι λευκό.

Στον 21ο αιώνα, (μάλιστα στον 21ο) υπάρχουν άνθρωποι σε χώρες της κεντρικής Αφρικής που πιστεύουν ότι τα άκρα των ανθρώπων αυτών φέρνουν γούρι. Οι ατυχείς που γεννιούνται σε εκείνες τις περιοχές με την πάθηση του αλβινισμού ζουν σαν θηράματα. Υπάρχουν θήτες που τους κυνηγούν, τους ακρωτηριάζουν και πουλούν τα άκρα τους για γούρι. Κάτι σαν λαγοπόδαρο, να πούμε.

Ανατριχιαστικό, όμως αληθινό! Είναι το θέμα του (βραβευμένου;) ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «Zeru Zeru, τα φαντάσματα». Όσοι είδατε το ντοκιμαντέρ αυτό όταν προβλήθηκε στην τηλεόραση, σίγουρα θα σας άφησε μια στυφή γεύση και θα προβληματιστήκατε με το ανθρωποκυνηγητό αυτό που βρίσκεται σε έξαρση από το 2007!

Θα προβληματιστήκατε και ίσως καταλάβατε σε τι ακραίες καταστάσεις οδηγεί τον άνθρωπο η «χρωματική» άγνοια και αμάθεια!

 

 

 

 

 

 

 


is | Topic: Uncategorized | Tags: None

2 Comments, Comment or Ping

  1. Πάνος

    1

    Όταν είχα δει ένα απόγευμα στο Γιοχάννεσμπουργκ για πρώτη φορά στην ζωή μου νέγρο αλβίνο, δεν πίστευα στα μάτια μου. Μέχρι τότε ούτε είχα φανταστεί την ύπαρξή τους.
    Όταν είδα (όσο άντεξα) στην ΕΡΤ το Zeru zeru δεν πίστευα ότι ο άνθρωπος παρ’ ότι βρίσκεται στον 21ο αιώνα είναι ακόμα τόσο πίσω.. τόσο πρωτόγονος.. τόσο απάνθρωπος και άπληστος.. κάτι που το ζούμε και διαπιστώνουμε σήμερα καθημερινώς.
    Πάνος
    23/2/12

    21 Feb
  2. Sosso Karderini

    2

    Πάνο και φίλοι των χρωμάτων χαιρετώ!
    Περί αλβινισμού πάθηση γνωστά…λίγο πολύ…αλλά μέσω της ανάρτησης πάντα χρήσιμα , για να ανανεώνεται η μάθηση…και μέσω των χρωμάτων!
    Σοκαρίστηκα με το θέμα του “zeru zeru, τα φαντάσματα”…και τον τρόμο που ζουν οι ατυχείς άνθρωποι που έχουν την πάθηση αυτή….που “τυγχάνει” να ζούν σε αυτή τη χώρα…όπου η αμάθεια δεν περιορίζεται μόνον στη χρωματική….
    Ωστόσω , είναι λυπηρή η διαπίστωση οτι και στις χώρες που έχουν υψηλά επίπεδα μόρφωσης και απέχουν της άγνοιας σε εγκυκλοπεδικά επίπεδα….η αντιμετώπηση τέτοιων ή παρομοίων παθήσεων…δεν είναι η καλλίτερη….θάλεγα επιεικώς καλλυμένη με επιείκια, αλλά και αποστροφή. Και εδώ “μιλάει” η παιδεία ψυχής του κάθε ανθρώπου προς τον συνάνθρωπό του,- που “ξεχωρίζει” απο το αποδεκτό σύνολο – και όχι τόσο η όποια “μορφωση”…
    Πάνο μου νάσαι καλά πάντα…γιατί και μέσω των χρωμάτων δηλώνεις την παρουσία σου σε θέματα που αφορούν την κοινωνία μας….με ευαισθησία , πολυχρωμία γνώσεων…και απέραντη αγάπη.
    Σε ευχαριστώ!
    29-2-12

    21 Feb

Reply to “Ματια εν διαστασει (49β) [χρωματικες συνομιλιες]”