xromata.com


Ζωα, χρωμα, περιβαλλον (α)

 

 

 Ζώα, χρώμα και περιβάλλον (α)

 

 

Τα ζώα τείνουν να προσαρμόζουν το χρώμα τους ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Λόγοι επιβίωσης επιβάλλουν αυτή την προσαρμογή.

Πολλά είδη είναι αναγκασμένα να αυτoπρο- φυλάσσονται από εχθρούς, διώκτες και   άλλες ενοχλήσεις και το χρώμα τους είναι ένα από τα όπλα που χρησιμοποιούν για την κάλυψή τους. Ναι, σε πολλές περιπτώσεις το χρώμα τους χρησιμοποιείται για καμουφλάζ.

Έτσι λοιπόν, τα περισσότερα ζώα έχουν χρώμα που τα κάνει δυσδιάκριτα μέσα στο περιβάλλον στο οποίο ζουν, αλλά υπάρχουν και είδη που αν αναγκαστούν να αλλάξουν τόπο διαβίωσης, μετά από κάποιες γενιές μεταλλάσσουν το χρώμα τους με χρώμα που ταιριάζει στο νέο περιβάλλον διαβίωσής τους.

 

 

Γενικά, το χρώμα των ζώων μπορεί να αλλάζει με την ηλικία ή τις εποχές. Πολλά νεογνά, ιδιαίτερα στον κόσμο των πτηνών έχουν διαφορετικό χρώμα από τα ενήλικα άτομα, όπως πχ. τα παπάκια ή τα κοτόπουλα. Υπάρχουν φυσικά λόγοι γι’ αυτήν την χρωματική διαφοροποίηση τους οποίους θα εξετάσουμε μελλοντικά.

 

 

Όσο για την αλλαγή χρώματος ανάλογα με τις εποχές δεν έχουμε παρά να ρίξουμε μια ματιά στα ζώα που ζουν στις πολικές περιοχές. Οι λαγοί και οι αλεπούδες αυτών των περιοχών ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν φυσιολογικό χρώμα, μόλις σκάσει μύτη ο χειμώνας, βάφοντας τα πάντα ολόλευκα για πολύ καιρό, τα ζώα αυτά αλλάζουν τρίχωμα και γίνονται κάτασπρα.

 

 

 

Τρανά παραδείγματα λοιπόν της χρωματικής τους σχέσης με το περιβάλλον είναι τα ζώα που ζουν στις αρκτικές περιοχές και ακόμα περισσότερο όσα αναγκάστηκαν να μετοικήσουν και να διαβιούν στις βορειότερες πολικές περιοχές, τα οποία απέκτησαν μόνιμα πλέον το λευκό χρώμα του χιονισμένου περιβάλλοντος, όπως οι πολικές αρκούδες.

 

 

Άλλο παράδειγμα είναι τα ζώα που διαβιούν στις σύγχρονες μολυσμένες γκριζαρισμένες μεγα- λουπόλεις, που έχουν χάσει την κάποια σχετική χρωματική ποικιλία τους και εμφανίζονται πλέον σχεδόν μόνο σε γκρίζους χρωματισμούς, όπως οι δεκαοχτούρες, οι ποντικοί και οι αρουραίοι των οποίων τα άτομα με καφετιές ή άλλες αποχρώσεις όλο και λιγοστεύουν, παραχωρώντας την θέση τους σε όλο και μεγαλύτερα πλήθη γκρίζων ατόμων.

 

 

Ένας άλλος μεταλλαγμένος χρωματικά κάτοικος των γκριζαρισμένων και γεμάτων κάπνα βιομηχανικών περιοχών είναι η πιπεροπεταλούδα, για την ακρίβεια πιπεροπεταλούδες που έχουν σκουρύνει ακόμα περισσότερο το γκρίζο πιτσιλωτό χρώμα των φτερών τους.

 

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ζωα, χρωμα, περιβαλλον (α)”