xromata.com


Το θεμα Gladstone – Gladstone’s issue

 

 

Ο Γκλάδστων και η δυσχρωματοψία των αρχαίων Ελλήνων

 

 

Για την δυσχρωματοψία αφιερώσαμε πολλά άρθρα στο παρελθόν. Παρ’ αυτά δεν τελειώσαμε ακόμα μαζί της.

Αφορμής διδομένης από την δυσχρωματοψία αναπτύσσονται, όπως θα δούμε, διάφορα θέματα βάση αυτής. Ένα από τα θέματα αυτά είναι και η δυσχρωματοψία των αρχαίων Ελλήνων. Όχι μην ανησυχείτε! Δεν έπασχαν από δυσχρωματοψία οι κάτοικοι του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Μια χαρά τα έβλεπαν τα χρώματα. Απλώς έτσι νόμιζε ο αξιότιμος σερ Γκλάδστων. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά!

Το θέμα κινήθηκε εκεί στα μέσα προς τα τέλη του 19ου αιώνα και αφορούσε στο πως και αν διέκριναν όλα τα χρώματα οι αρχαίοι Έλληνες. Υποκινητής του θέματος, το 1857, ο σερ William Ewart Gladstone. Όχι δεν ήταν μισέλλην ο άνθρωπος, ίσα – ίσα μάλλον το αντίθετο και ήταν ένας περίφημος Ομηριστής (ερευνητής των ομηρικών επών) της εποχής του!

Μελετώντας τον Όμηρο ο Gladstone σημείωσε τις χρωματικές αναφορές στα ομηρικά έπη, οι οποίες όντως ποσοτικά είναι ελάχιστες και περιορίζονται στην απόδοση άσπρου, μαύρου και κόκκινου χρώματος.

 

 

Από την μελέτη που έκανε ο κύριος Ουίλιαμ απεφάνθη πως οι αρχαίοι Έλληνες έπασχαν συνολικά από δυσχρωματοψία και δεν είχαν πλήρη αντίληψη όλων των χρωμάτων. Η άποψη αυτή ενισχύθηκε από τις ανακαλύψεις αρχαιοελληνικών ευρημάτων, που ήταν σε έξαρση την εποχή εκείνη, όπου σχεδόν όλα τα αγάλματα και οι ναοί είχαν το λευκό χρώμα του μαρμάρου.

 

 

 Επειδή την περίοδο εκείνη οι γνώσεις περί χρωματικής αντίληψης ήταν κάτι καινούργιο (βλέπε Ντάλτων), άρα και της μόδας, αλλά και ελάχιστες σε σχέση με τις σημερινές, οι οπαδοί της θεωρίας του Gladstone υποστήριζαν πως οι αρχαίοι λαοί δεν είχαν ανεπτυγμένη χρωματική όραση και ότι αυτή ήταν μια εξέλιξη του ανθρώπινου είδους η οποία αναπτύχθηκε αργότερα, επομένως η πλήρης χρωματική αντίληψη είναι μια ευλογία που χαρακτηρίζει τους  πιο ανεπτυγμένους και πολιτισμένους ανθρώπους της σύγχρονης εποχής. Τόση δε έκταση πήρε το θέμα που δημιούργησε ο σερ Ουίλιαμ και τέτοια ήταν η φήμη που απέκτησε, ώστε εξελέγη πρωθυπουργός της Αγγλίας και μάλιστα τετράκις.

Μετά από αρκετό καιρό αποδείχθηκε η πλάνη του από τους αντιπάλους της θεωρίας του, οι οποίοι ανακάλυψαν ίχνη βαφών στα περισσότερα αγάλματα και σήμερα πλέον γνωρίζουμε πως σχεδόν όλα τα αγάλματα και οι ναοί, ακόμα και ο Παρθενώνας ήταν πλούσια και πολύχρωμα βαμμένα.

 

 

Έτσι λοιπόν αποκαταστάθηκε η τιμή των αρχαίων Ελλήνων, απεδείχθη ότι δεν είχαν ελαττωματική χρωματική αντίληψη και ότι για το μπέρδεμα αυτό υπαίτια είναι η εννοιολογική ανάπτυξη των χρωματικών όρων, κάτι που όπως και η επιστήμη της εννοιολογίας, αγνοείτο την εποχή του Άγγλου Ομηριστή.   

 

 

 Sr.Gladstone and the dyschromatopsia of the ancient Greeks

 

There are many articles in the past dedicated to dyschromatopsia, although we have not finished yet with it.
Cause of it, dyschromatopsia, as we shall see, there are various issues developed. One of these issues is dyschromatopsia in ancient Greeks. No worry!  Inhabitants of the ancient Greek world did not suffer from dyschromatopsia. They did see colors perfectly. That was just a thought of the honorable Sir Gladstone. But let’s get things in order!

This issue emerged in mid to late 19th century and its subject was if and how were seen the colors by the ancient Greeks. Instigator of the issue was Sir William Ewart Gladstone in 1857. Not that he was against the Greeks but rather the opposite and he was a famous Homeric scholar (researcher of the Homeric epics) of his time!
Studying Homer, Gladstone noted the color references in the Homeric epics, which is actually quantify minimal and limited to the reference of white, black and red.

From the study done by Sr. William derived that the ancient Greeks suffered of an almost total dyschromatopsia and had not full perception of all colors. This point of view was reinforced by the discoveries of ancient finds, which were rife at the time, where almost all the statues and temples were of white marble.

Since that time the knowledge of color perception and malfunction was a new concept (see Dalton), and therefore on fashion, but also minimal compared with today’s knowledge, fans of Gladstone’s doctrine argued that ancient peoples had not developed color vision and that this was an evolution of the human species that developed later, so the full color perception is a blessing that characterizes the more advanced and civilized people of today. So much expansion had the issue created by Sir William and such was the reputation he gained that he elected Prime Minister of England four times.
After some time has proved his fallacy by the opponents of the theory, who discovered traces of paint on most statues and now we know that almost all the statues and temples, even Parthenon was rich and colorful painted.

So it was proved that ancient Greeks had not defective color vision and that for this confusion was culpable the conceptual development of color terms, something that like the science of conceptual was ignored at the time of the English Homeric scholar.


is | Topic: Uncategorized, Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, Δυσχρωματοψία, εννοιολογία | Tags: None

15 Comments, Comment or Ping

  1. Ρουλη Μπ.

    1

    Πολυ ενδιαφεροντα αυτα τα στοιχεια στην ερευνα του Πανου.
    Ομως ,μια ζωη στο μικροσκοπιο αυτοι οι Ελληνες, βρε παιδι μου….
    Τι επιμονη εχουν αυτοι οι ξενοι να μας βρουν ελαττωματα ,σωνει και καλα….!!!!
    22-9-11

    22 Sep
  2. JOHNART

    2

    …ώρα 10πμ και πιάσαμε τις 99750 επισκέψεις
    johnart
    22-9-11

    22 Sep
  3. admin

    3

    !8:40, μένουν άλλες 90 επισκέψεις για να συμπληρωθούν 100 000. Ευχαριστώ, να είστε καλά!
    Πάνος
    22-9-11

    22 Sep
  4. JOHNART

    4

    …15 μείνανε και η ώρα είναι 11
    johnart 22-09-11

    22 Sep
  5. JOHNART

    5

    …100000 ωρα 11 στις 22-09-11
    και …πάμε όλοι μαζί
    να ζήσουν τα xromata με χρόνια πολλά
    να μας χρωματίζουν στα δύσκολα πια
    παντού να σκορπίζουν ελπίδα χαρά
    αφού είναι στον κόσμο μοναδικά
    johnart 22-09

    22 Sep
  6. Filareti

    6

    Άξιος,άξιος…ο administrator και η λοιπή παρέα για τη συμμετοχή σε αυτό το πρωτότυπο site,που προσφέρει γνώση αλλά και ψυγαγωγία με τον γνήσιο όρο της λέξεως!!!!100.000 επισκέψεις και πόσες ακόμα άραγε…δικαιωματικά,πρέπει ν’αρχίσουν,ν’ανοίγουν σαμπάνιες!!!Άντε και στις 1.000.000!!!!
    22-9-11

    22 Sep
  7. Γιώργος Πετρέλλης

    7

    άντε και στο εκατομμύριο!!!
    23-9-11

    22 Sep
  8. admin

    8

    Ευχαριστώ Γιωργάκι μου, αυτό σημαίνει πως αν εκπληρωθεί η ευχή σου τα xromata θα προσφέρουν όντως έργο.
    23-9-11

    22 Sep
  9. Γιώργος Πετρέλλης

    9

    έργο προσφέρουν άσχετα με κοινό ή αριθμό οπαδών!
    23-9-11

    22 Sep
  10. Πολοπετράκης Γιάννης

    10

    Αδελφέ Πάνο
    Όχι άθελα μου, αλλά πολύ συνειδητά είπα ότι τα χρώματα είναι το Κίνητρο, το Δέλεαρ, για την μελέτη της Δημιουργίας. Ποιο παλιά είχα πει ότι τα χρώματα είναι ποιοτικό της γνώρισμα.
    Κοσμογονικά η δημιουργία έγινε σε επτά σταθμούς, Οι τρείς πρώτοι ανήκουν στη πρώτη δημιουργία ( Πνευματική ) και οι 4 στη δεύτερη Δημιουργία.
    Ο έκτος σταθμός αφορά τα χρώματα και ο τελευταίος ( 7 ) αφορά το φώς. Ήχος χρώμα και φώς πάνε μαζί. Πώς θα ήταν και τι ενδιαφέρον θα είχε μια δημιουργία άχρωμη ?
    Δεν με ενδιαφέρει αν κατά την επιστήμη που πάντα τελευταία ανακαλύπτει προγενέστερες πραγματικότητες, είμαι σύνθεση φωτονίων ή δεν ξέρω τι άλλο, δεν με ενδιαφέρει πως θα έβλεπα τον εαυτό μου και την Δημιουργία μέσα από μια αίσθηση, δυνατότητα, που δεν έχω, ή δεν μπορώ να την χρησιμοποιήσω.
    Με ενδιαφέρει η Δημιουργία σαν αποτέλεσμα που η μελάτη του θα με οδηγήσει στο αίτιο, Δημιουργό της, που ονόμασε το όπως θέλεις, Θεό, Κίνηση, Δυναμισμό ……….
    Αν δεν υπήρχε το αίσθημα της πείνας δεν θα έτρωγα, αν δεν υπήρχε η ηδονή κατά την πράξη της αναπαραγωγής δεν θα είχαμε την διαιώνιση του είδους και όχι μόνο του ανθρώπινου.
    Με μια άχρωμη δημιουργία δεν θα είχα κίνητρο για να ικανοποιήσω την έμφυτη υπερβατική μου ανάγκη, για ποιος είμαι, από πού έρχομαι και που πάω. Η σύλληψη της Δημιουργίας θα ήταν ατελής και δεν θα μπορούσε να συνάγει με όλη την νομοτέλεια και αρμονία που βλέπουμε γύρω μας.
    Τέλος χωρίς τα χρώματα Πάνο μου εσύ εκτός από συνταξιούχος θα ήσουν και άνεργος.

    Γιάννης Π. 23- 09

    22 Sep
  11. Πάνος

    11

    Ενδιαφέρον το σχόλιό σου Γιάννη Π.
    Τώρα θα αναφερθώ μόνο σε ένα σημείο του για να διευκρινίσω παρεξηγήσιμες (πιθανόν) καταστάσεις.
    Εκτός από συνταξιούχος (όπως λες) χωρίς τα χρώματα θα ήμουν και ΑΕΡΓΟΣ (δηλ. δεν θα παρήγαγα κανένα έργο) και όχι ΑΝΕΡΓΟΣ (δηλ. χωρίς αμοιβόμενη εργασία) διότι τα xromata δεν μου αποδίδουν κανένα οικονομικό όφελος.
    Πιστεύω πως κάτι που μου δόθηκε (από κάπου, δεν ξέρω ακριβώς από που) οφείλω να το προσφέρω και όποιος θέλει το δέχεται!
    Πάνος
    23-9-11

    22 Sep
  12. admin

    12

    Αυτή Ρούλη Μπ. είναι η εισαγωγή σε μια εργασία στην οποία με προέτρεψε αυτό το ενδιαφέρον θέμα και η οποία -αν σας ενδιαφέρει- θα ακολουθήσει προσεχώς!
    ‘Οσο για τα ψεγάδια που ψάχνουν μα μας βρουν στο μικροσκόπιο, όπως λες, οι ξένοι, είναι σύνηθες φαινόμενο, όπως πχ. αντί να απολαμβάνω την κρυστάλλινη φωνή μιας πριμαντόνας, με ενοχλεί το υπέρβαρο στήθος της κλπ. Αυτό κατ’ εμέ δείχνει ενόχληση και αντίδραση του εγωισμού προς κάτι ζηλευτό!
    Πάνος
    23-9-11

    22 Sep
  13. admin

    13

    λορελάη φαίρη: Οι αρχαιοι Ελληνες,έβλεπαν & καθόριζαν μάλιστα,περισσότερες έννοιες στα χρώματα.Ειδικώς,για το μαυρο,ο Ομηρος,τραγουδά ,τίς αποχρώσεις του

    16-09-18

    22 Sep
  14. admin

    14

    panos karayiannis: θα τα πούμε όλα αυτά αναλυτικά λίαν προσεχώς….

    16-09-18

    22 Sep
  15. admin

    15

    λορελάη φαίρη: Με χαρά

    16-09-18

    22 Sep

Reply to “Το θεμα Gladstone – Gladstone’s issue”