xromata.com


Καρτες Λουσερ: Γκρι – Lüscher’s gray

 

 

 

Τα 8 χρώματα των καρτών του απλού τεστ Λούσερ

 

 

 

 

0 Γκρίζο (φαιό)

 

 

 

Ας δούμε τι εκφράζει ψυχολογικά κάθε ένα από τα χρώματα των καρτών του οκτάχρωμου τεστ Λούσερ.

Πρέπει όμως προηγουμένως να διευκρινίσουμε πως κάθε ένα από τα χρώματα αυτά έχει επιλεγεί προσεκτικά για την ιδιαίτερη ψυχολογική του σημασία, η οποία είναι καθολική, δηλαδή παραμένει ή ίδια για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και μόρφωσης.

 

                          

 

Ξεκινάμε με την κάρτα που φέρει τον αριθμό μηδέν, δηλαδή το γκρι χρώμα, το οποίο στην ελληνική μετάφραση του βιβλίου έχει μεταφραστεί ως ΦΑΙΟ. Για την κάρτα αυτή στο βιβλίο του Λούσερ αναγράφονται τα εξής:

 

 

Το γκρίζο (φαιό) χρώμα του τεστ είναι τελείως ουδέτερο, δηλαδή όσο το δυνατόν στο κέντρο των γκρίζων αποχρώσεων τόσο από χροιά (δηλαδή να μην έχει ούτε ψυχρή, ούτε θερμή χροιά), όσο και από φωτεινότητα. Με άλλα λόγια δηλαδή, το χρωματικό (γκρι) σημείο που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του άξονα της χρωματικής σφαίρας των τριών διαστάσεων των χρωμάτων. Ένα σύνορο, ένα τμήμα που χωρίζει αντιτιθέμενες περιοχές.

             

  Αυτός που επιλέγει στην 1η θέση των προτιμήσεών του αυτό το γκρι χρώμα, είναι σαν να θέλει να τειχίσει έξω από αυτόν τα πάντα, να παραμείνει αδέσμευτος. Αρνείται να πάρει θέση και δεν θέλει να συμμετέχει.

  Ασχολείται με τα πράγματα τεχνητά, μηχανικά, και όταν αναγκαστεί να εμπλακεί, συμμετέχει φαινομενικά, περιθωριακά, από κάποια απόσταση λες και παρακολουθεί τον εαυτό του να ενεργοποιείται, χωρίς στην πραγματικότητα να του επιτρέπει να εμπλακεί. 

 

Όποιος εκλέγει το γκρι στη δεύτερη θέση διαιρεί τον κόσμο του σε δυο μέρη. Από τη μια είναι η υπερτονισμένη περιοχή του χρώματος της 1ης θέσης και από την άλλη, όλα τα άλλα.

 

 

Όταν κάποιος απορρίπτει το γκρι, δηλ. το βάζει στην 8η θέση, νοιώθει πως έχει το δικαίωμα να συμμετέχει σε οτιδήποτε συμβαίνει γύρω του. Δεσμεύεται εκούσια με τα πράγματα, επιθυμεί τα ερεθίσματα, θέλει να είναι μέσα σε όλα.

 

                                                                                                                 

 

Στατιστικά, το γκρίζο επιλέγεται συνήθως στην 6 θέση, ενώ μπορεί να επιλεχθεί στην 5η ή 7η θέση χωρίς αυτό να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία.

Σε καταστάσεις κόπωσης ή άγχους το γκρίζο τείνει να καταλάβει μια από τις τρεις πρώτες θέσεις.

 

 

Translated into English

The 8 colors of the simple Lüscher test cards

0 Gray (gray)


Let’s see what is the psychologically meaning of each of the colors of the cards of the eight colored
Lüscher test.
We must clarify that each of these colors have been carefully selected for its special psychological significance, which is universal, i.e. remains the same for everyone regardless of gender, age and education.
We start with the card bearing number zero, the gray color. For this card in
Lüscher’s book are referred the following:
Gray color of the test is completely neutral, that means that is the central hue of the gray shades of color (it is neither cold nor warm color), and in brightness. In other words that gray color points at the very center of the axis of the three-dimensional color sphere. It is a boundary, a spot that separates opposing areas.
He who chooses as first of his preferences this gray, it’s like to want to build a separating wall putting out of it everything, to remain unattached. He is refusing to take position and does not want to participate. It deals with things artificial, mechanical, and when he is forced to be engaged, participates seemingly marginal, from a distance, like being just watching himself to be activated, without actually allowing him to be involved.
Those who select that gray in the second position divide the world into two parts. On one side there is overemphasized the area of the ​​color of the first choice and on the other side all the others.
When someone rejects gray, putting it at the eighth position, he feels he has the right to participate in anything going on around him. Undertakes voluntary with things, likes to be stimulated, wants to be in all.
Statistically, gray usually is selected in the 6th position, and can be selected in the fifth or seventh position without having any special significance.
In situations of stress or anxiety gray tends to occupy one of the top three positions.


is | Topic: Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

3 Comments, Comment or Ping

  1. 1

    Πάνο μου, επειδή ενθουσιάστηκα με τις πληροφορίες που μας έφερες σχετικά με το νυφικό και ομολογώ ότι τις απόλαυσα, αν μου επιτρέπεις θα ήθελα να παραθέσω και τις δικές μου πληροφορίες ( που πήρα απο ειδικούς), όχι για νυφικά, αλλά για τα λουλούδια (ανθοδέσμη, στολισμός εκκλησίας και χώρου δεξιώσεων), που επίσης υπάρχουν και έχουν το συμβολισμό τους σε ένα γάμο.
    Ο στολισμός των γάμων με λουλούδια ξεκινά απο την αρχαία εποχή. Π.χ. τα στεφάνια που φορούσαν οι νύφες ήταν απο διάφορα φυτά και λουλούδια, όπως ελιά, λεμονανθούς, κληματόφυλλα. Η ανθοδέσμη της νύφης, σύμφωνα με τη παράδοση ήταν ένα μπουκέτο ευωδιαστά λουλούδια που συνοδεύονταν απο σκόρδα ή κρεμμύδια για να διώχνουν τα κακά πνεύματα. Το χρώμα και το είδος των λουλουδιών, σήμερα μπορεί να επιλεγεί με τη βοήθεια ειδικού π.χ. του ανθοπώλη, γιατί τα λουλούδια θα πρέπει να υπάρχουν αλλά και να αντέχουν ανάλογα με την εποχή που θα γίνει ο γάμος. Επίσης κάθε λουλούδι έχει την ερμηνεία του και αναγγέλει κάποιο μήνυμα. Τα άνθη μηλιάς συμβολίζουν καλή τύχη, ο κισσός καλή τύχη και αφοσίωση, οι μπλε βιολέτες πίστη, τα χρυσάνθεμα πίστη, αθωότητα, αγάπη, οι γαρδένιες χαρά… και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.
    Επίσης το είδος των λουλουδιών καθώς και το σχήμα της ανθοδέσμης δίνουν ένα ύφος στο γάμο, ανάλογο με το προσωπικό ύφος των μελλονύμφων. Π.χ. το επίσημο ύφος σε ένα γάμο “απαιτεί” μία ανθοδέσμη σε σχήμα καταρράχτη ή ένα πλούσιο στρογγυλό μπουκέτο. Το μοντέρνο ύφος μία μικρή κυκλική ανθοδέσμη ή μία σύνθεση με ορχιδέες ή ένα λουλούδι μόνο του. Υπάρχει και το μίνιμαλιστικό ύφος και ο κατάλογος συνεχίζεται……εγω όμως σταματώ εδώ…..και
    σας χαιρετώ…. Ιωάννα
    19-7-11

    12 Jul
  2. Nick Chalas

    2
    Nick Chalas
    Never heard of Luscher before. However it sounds like an interesting interpretation of the shades of grey!
    23-08-2018

     

     

    12 Jul

Reply to “Καρτες Λουσερ: Γκρι – Lüscher’s gray”