xromata.com


Το βαψιμο του ανθρωπου (A) – The painting of human (A)

 

 

Το βάψιμο του ανθρώπου (Α)

 

Ξεκινώντας την πορεία μας στα μονοπάτια συνύπαρξης χρώματος και τέχνης, είδαμε πως ο άνθρωπος άρχισε να χρησιμοποιεί τα χρώματα σε τελετές ταφής και κλείσαμε εκείνο το post λέγοντας χιουμοριστικά πως η πρώτη μορφή τέχνης όπου ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τα χρώματα ήταν το μακιγιάζ. Το βάψιμο προσώπου και σώματος.

Σήμερα, μια νύφη, την ημέρα του γάμου της βάφεται με ιδιαίτερο ξεχωριστό τρόπο, πέρα από το καθημερινό συνηθισμένο μακιγιάζ της, για να φαίνεται ωραιότερη από ποτέ και από όλες τις παρευρισκόμενες, να διακρίνεται σαν το τιμούμενο πρόσωπο.

 

 

Ακριβώς για τον ίδιο λόγο, την διάκριση, έβαφαν και οι πρωτόγονοι άνθρωποι κατά την διάρκεια τελετών τα τιμώμενα πρόσωπα και τους αξιωματούχους της φυλής. Το ίδιο εξάλλου γίνεται ακόμα και τώρα στις σημερινές πρωτόγονες φυλές (και όχι μόνο).

 

 

 

 

Ειδικά χρώματα και σχέδια χρησιμοποιούνται από τα μέλη μιας φυλής σαν αναγνωριστικά σημεία της κοινότητάς τους και μπορεί τα χρώματα ή τα σχέδια αυτά να διαφοροποιούνται κατά ηλικίες ή status quo των μελών της φυλής.

 

 

 

Το βάψιμο του αρχηγού ξεχωρίζει από αυτό των απλών αξιωματούχων, όπως και το βάψιμο του μάγου – γιατρού της φυλής, ο οποίος πρέπει να προκαλεί με την όψη του δέος (για να φοβίζει τα κακά δαιμόνια).

 

 

 

 

Έκτακτες καταστάσεις, όπως πχ. εμπόλεμη κατάσταση, μπορεί να επιφέρουν αλλαγές στο βάψιμο της φυλής.

 

 

 

Το ίδιο και καταστάσεις πένθους όπου οι θρηνούντες πασαλείφονται συνήθως με άσπρη λάσπη.

 

 

Translated into English

The painting of human (A)


Starting our journey along the paths of coexistence of color with art, we saw that man began to use colors in burial ceremonies and we finished that post by saying for fun that the first art on which man used colors was the makeup, face and body painting.
Today, a bride on her wedding day is putting on her make up with on a special way, beyond her usual daily makeup, to seem more beautiful than ever and from all the bystanders, to be distinguished as the Honoring person.
Just for the same reason, distinction, primitive people were painted during ceremonies, they painted guests of honor and officials of the tribe. This happens also even now to the current primitive tribes (and others) of our times.
Special colors and patterns used by members of a tribe as identifying signs of their community and those colors can be differentiated by age or status quo of the members of the tribe.
Painting of the chief is distinct from that of ordinary officials, like the painting of the shaman – doctor of the tribe, which should cause the appearance of awe (to scare the evil demons).
Emergency situations such as e.g. war, may lead to changes in the painting of the race.
The same at situations of mourning and weeping bodies are smeared usually with white mud.


is | Topic: βάψιμο ανθρώπου, Κοινωνική ζωή και χρώματα, Τέχνες και χρώματα | Tags: None

6 Comments, Comment or Ping

  1. admin

    1

    Γειά σας φίλοι. Επιβεβαιώνω το “πολεμικό” βάψιμο (στην περίπτωση αυτή λόγω ανάγκης) θυμίζοντας σε όσους είδατε ζωντανά ή σε φωτογραφίες την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη τα χιλιάδες πρόσωπα Αθηναίων, βαμμένα άσπρα με μάλοξ για να συνέρχονται από την δηλητηριώδη επίδραση των χημικών δηλητηρίων με τα οποία απλόχερα και σπάταλα (σε περίοδο οικονομικής κρίσης) μας έρρανε η χουντική (και όχι Ελληνική) αστυνομία μας. Κατά επίσημη δήλωση εκτοξεύθηκαν κατά του ειρηνικού πλήθους 2500 περίπου χημικά, ενώ συνήθως ρίπτονται περίπου 150 σε ένα 24ωρο για την καταστολή βίαιων εξεγέρσεων.
    Πάνος
    4-7-11

    04 Jul
  2. Sosso Karderini

    2

    Αγαπητέ Πάνο,
    Επίκαιρο το θέμα λόγω της “εμπόλεμης” κατάστασης των καιρών μας!
    Η χρήση του χρώματος στην ιστορία της ανθρωπότητας σαφώς είχε να κάνει με χαρές, λύπες θρησκεία, πολέμους είτε για λόγους πίστης, είτε καθαρά κυριαρχικής υπεροχής . Υπεροχής είτε σε προσωπικό επίπεδο, είτε σε ομαδικό (αθλητικά, κοινωνικά, αιρετικά κλπ), ή ακόμα και υπεροχή εθνικών θεμάτων, σημαίες, λάβαρα, στολές κλπ.
    Η χρήση του χρώματος στο σώμα απο τουςδιάφορους λαούς εξυπηρετούσε τον εκφοβισμό, άρα την υποχώρηση του εχθρού….και επομένως της νίκη για τους λόγους που είχε ξεκινήσει ένας πόλεμος , τότε.
    Μα δυστυχώς η χρήση του “χρώματος” μαλλοξ στα δρώμενα των πρόσφατων γεγονότων, είχαν να κάνουν μόνο για την προστασία του απροστάτευτου Έλληνα πολίτη, που βγήκε .με ειρηνικό τρόπο να δηλώσει την αντίθεσή του για τις Κυβερνητικές αποφάσεις. Αποφάσεις που θα φέρουν ακόμα σε πιό δύσκολη, θάλεγα δυσμενότατη κατάσταση τον Ελληνικό λαό….Γνωστα και κατανοητά όλα αυτά !…..
    Απο την μία, η αναφορά στην ανάρτηση, του “χρώματος” μαλλοξ, τιμάει το site, γιατί δηλώνεται έτσι η ζωντανή και όχι παθητική του θέση στα καυτά θέματα της ελληνικής καθημερινότητας . Απο την άλλη , είναι λυπηρό που πρέπει να γίνει και αυτό ,εφ’όσων δεν κλείνουμε τα μάτια μας και στην άσχημη “θέα” των “χρωμάτων” !
    Αυτά, με όλη μου την αγάπη πρός τα xromata, σε σένα Δάσκαλε και όλη τη χρωματική παρέα!
    5-7-11

    04 Jul
  3. 3

    Απο αρχαιοτατων χρονων ασχολιομαστε με το βαψιμο για να επιβληθουμε στους αλλους…
    4-8-2015

    04 Jul
  4. ΑΥΓΟΥΣΤΑ

    4

    Αλήθεια παιδιά, τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που παρακίνησε τον άνθρωπο να χρωματίζεται; Είτε οι γυναίκες είτε οι πολεμιστές κλπ;
    Κάτι που συναντάμε σήμερα στους πολιτισμένους και τους μη πολιτισμένους λαούς.
    15-9-2015

    04 Jul
  5. admin

    5

    Το να διαφοροποιούμαι; Το να φαίνομαι ανώτερος σε κάτι; Με άλλα λόγια το να ξεχωρίζω σαν κάτι αώντερο;
    Πάνος
    19-9-2015

    04 Jul
  6. ΑΥΓΟΥΣΤΑ

    6

    Πως να ξεχωρίζουν όταν όλοι βάφονται ίδιοι; Πχ βλέπε Αιγυπτίους.
    19-9-2015

    04 Jul

Reply to “Το βαψιμο του ανθρωπου (A) – The painting of human (A)”