xromata.com


Κίτρινο και μωβ – Yellow and purple

 

Κίτρινο και μωβ: μια περίεργη σχέση

 

 

Όπως είδαμε στον χρωματικό κύκλο, όσα χρώματα βρίσκονται πάνω από τη οριζόντια διακεκομμένη γραμμή, δηλαδή το μπλε και το πράσινο, είναι τα ψυχρά χρώματα και όσα βρίσκονται κάτω από αυτήν, δηλαδή το πορτοκαλί και το κόκκινο, είναι τα θερμά.

Τί συμβαίνει με το κίτρινο και το μωβ χρώμα, τα οποία τέμνει η διακεκομμένη και βρίσκονται εκατέρωθεν αυτής και στην επάνω πλευρά όπου είναι τα ψυχρά και στην κάτω μαζί με τα θερμά χρώματα;

Απλούστατα, τα δυο αυτά χρώματα, σαν ενδιάμεσες καταστάσεις (όπως θα δούμε λίγο αργότερα, όταν αναφερθούμε στην «Εκδήλωση της τριαδικότητας») είναι και ψυχρά και θερμά, με μια διαφορά μεταξύ τους. Το μεν κίτρινο είναι δισυπόστατο, το δε μωβ είναι δίμορφο.

Το κίτρινο, σαν βασικό χρώμα δεν παράγεται από άλλα χρώματα και είναι αυτούσιο. Έχει δυο υποστάσεις. Εμφανίζεται δηλαδή πότε με ψυχρή υπόσταση και πότε με θερμή. Η εμφάνισή του εξαρτάται από τη χροιά του, αλλά κυρίως από το περιβάλλον στο οποίο ευρίσκεται.

Δηλαδή, οι αποχρώσεις του κίτρινου που γειτνιάζουν προς το πράσινο χρώμα έχουν ψυχρή υπόσταση. Αντιθέτως, τα κίτρινα που βρίσκονται στην άλλη πλευρά, προς το πορτοκαλί, είναι θερμά.

Παρ’ αυτά, άσχετα με τη χροιά του, το κίτρινο εκδηλώνει ψυχρές ή θερμές ιδιότητες ανάλογα με το περιβάλλον που το περιτριγυρίζει. Δηλαδή σε ένα περιβάλλον που αποτελείται αποκλειστικά από ψυχρά χρώματα, το κίτρινο αποβαίνει το θερμότερο των ψυχρών χρωμάτων. Αντιθέτως, σε περιβάλλον θερμών χρωμάτων, το κίτρινο τείνει να είναι το ψυχρότερο των θερμών.

Με το μωβ τα πράγματα είναι απλούστερα. Το μωβ, σαν παράγωγο χρώμα, εξαρτάται από τα δυο γονικά χρώματα που το παράγουν, το μπλε και το κόκκινο. Έτσι λοιπόν όπου υπερισχύει η ύπαρξη του ψυχρού μπλε γονέα, το μωβ έχει ψυχρή μορφή, ενώ στα σημεία που είναι πιο έντονη η συμμετοχή του άλλου γονέα, του κόκκινου, το μωβ λαμβάνει θερμή μορφή. Πρόκειται λοιπόν για ένα χρώμα με δυο μορφές. Είναι ένα διπλό χρώμα και είναι αυτό που με τη διμορφία του εξασφαλίζει την επταδικότητα, όταν αυτή χρειάζεται, στα χρώματα.

Γιατί, αλήθεια, πόσα είναι τα χρώματα της Ίριδος; 7 ή 6;

 

 

 

 

Είδαμε λοιπόν μια σχέση (αυτή της δυαδικότητας) να συνδέει τα δυο αυτά χρώματα, αλλά παράλληλα και να τα διαχωρίζει. Η σχέση τους, αλλά και η διαφοροποίησή τους, θα μας απασχολήσουν αρκετά στο μέλλον.

 

 

 


Yellow and purple: a strange relationship

 

 

As seen in the color circle, the colors that are above the horizontal dotted line, thus blue and green, are cool colors and the ones beneath it, orange and red are warm.

Then, what about yellow and purple color, which are intersected by the dotted line so that are on either side, both at the top where are the cold colors, as well at the bottom where are the warm colors?

Quite simply, these two colors, like intermediate states (as we shall see later, when we’ll mention more about triality) are both, cold and hot, with a difference between them. Yellow has two natures, and purple is bimorph.

Yellow, as a primary color, is not produced by other colors and is unchanged. It has two substances. Appears sometimes as cold color and other times as warm. Its appearance depends on its hue, but mainly from the environment in which it is located.

So, shades of yellow bordering green color have a cold substance. In contrast, yellow on the other hand, to the orange bordering has a warm one.

Despite this, regardless of the hue, yellow manifests cold or hot properties depending on the environment that surrounds it. Ie in an environment consisting entirely of cool colors, yellow becomes the warmer of the cold colors. In contrast, in warm colors environment yellow tends to be the cooler color.

With purple things are simpler. Purple color as a derivative depends on the two parental colors that produce it, blue and red. So where prevails the existence of the cold blue parent, purple has cold hues, while at the points where is more intense involvement of the other parent, the hot red color, purple hues receive a warm form.

It is therefore a color with two forms. It is a dual color and with its bimorph ensures the septet of colors, wherever it is necessary.

Well, really, how many are the colors of Iris (the spectum)? 7 or 6;

So, we have seen a relationship (their duality) connecting these two colors, but as well at the same time, their difference. Their relationship, but also their differentiation, is something that will deal with fairly in the future.

 

 

 


is | Topic: δυαδικότητες, Κίτρινο, μωβ, Συμπαντικοί νόμοι και χρώματα, Χρωματικός κύκλος | Tags: , , , , , , , ,

12 Comments, Comment or Ping

  1. Hara Pantazi

    3

    κύριε, κύριε.. διάβασα και τα επόμενα μαθήματα… αλλά απάντηση δεν έχω 6 ή 7? Καλημέρα σας!
    19-3-11

    05 Apr
  2. Roula Hirpani

    4

    ΣΥΜΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΙΝΑΙ 6!!!3 ΒΑΣΙΚΑ+3 ΠΑΡΑΓΩΓΑ.
    ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΛΕ-ΚΙΤΡΙΝΟ-ΚΟΚΚΙΝΟ,ΠΡΑΣΙΝΟ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ-ΜΩΒ
    ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΙΞΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΜΠΛΕ-ΠΡΑΣΙΝΟ-ΚΟΚΚΙΝΟ,ΚΥΑΝΟ-ΚΙΤΡΙΝΟ-ΜΑΤΖΕΝΤΑ
    ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ CMYK ΚΥΑΝΟ-ΚΙΤΡΙΝΟ-ΜΑΤΖΕΝΤΑ,ΠΡΑΣΙΝΟ-ΚΟΚΚΙΝΟ-ΜΠΛΕ.
    ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ 8ΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ 6.ΠΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ???
    Ο ΙΣΑΑΚ ΝΕΥΤΩΝ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ 7 .ΟΣΕΣ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΝΟΤΕΣ.ΤΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ???
    19-3-11

    05 Apr
  3. admin

    5

    Πολύ ωραίο ερώτημα Roula Hirpani!
    Αναφέρουμε γενικά 3 βασικά και 3 παράγωγα (και τα αναλύουμε ανάλογα με το σύστημα που μιλάμε). Έχει όμως καθιερωθεί, όταν δεν μιλάμε ειδικά, να αναφερόμαστε στο παραδοσιακό σύστημα.
    Ο Νεύτων ήταν και σωστός και λάθος. Όπως θα δείς στα επόμενα μαθήματα, αλλά και στη βιογραφία του Νεύτωνα, ο Νεύτων ως ακόλουθος μυστικιστικών οργανώσεων, δεχόταν την επταδικότητα, άρα όφειλε και το ουράνιο τόξο να είναι επταδικό. Στην πραγματικότητα είναι εξαδικό, αλλά καλύπτει και την επτaδικότητα με τις 2 μορφές του μωβ και όχι με τα 2 μπλε με τα οποία ορίσθηκε το τόξο σαν επταδικό.
    Πάνος
    19-3-11

    05 Apr
  4. Roula Hirpani

    6

    ΠΑΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑ(ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΑΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ)ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ-ΚΙΤΡΙΝΟ-ΠΡΑΣΙΝΟ-ΚΥΑΝΟ-ΜΩΒ (1)ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΠΤΑΔΙΚΟΤΗΤΑ +ΜΩΒ(2).
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΥΤΩΝΑ ΤΟΝ ΑΝΕΦΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ (ΤΗΛΕΣΚΟΠΕΙΟ-ΑΔΡΑΝΕΙΑ-ΔΡΑΣΗ /ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΛΞΗ-ΜΗΧΑΝΙΚΗ+++ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΙ ΑΛΛΟ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΑΛΧΗΜΙΣΤΗ(ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΛΙΘΟΣ+++)ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΟΤΙ Η ΕΠΤΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΡΕΠΕΜΠΕ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΝΙΑ(ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ).
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    19-3-11

    05 Apr
  5. AYΓΟΥΣΤΑ

    7

    Σε κάποιο ντοκιμαντέρ του Σκάι σχετικά με το διάστημα, είχε γίνει αναφορά και στο ουράνιο τόξο. Αναφέρθηκε λοιπόν και εκεί ο αριθμός 7 στα χρώματά του και υποστήριξαν οτι το 7ο χρώμα είναι το …. μαύρο!! και ας μην μπορούμε – για κάποιο λόγο που ανέφεραν – να το διακρίνουμε, είπαν. Θυμίθηκα τα xromata και με εντυπωσίασε η θέση του επιστήμονα.
    Κρίμα που σήμερα είναι κρυμμένη στα στα σύννεφα η σελήνη.

    05 Apr
  6. admin

    8

    Καλά κατάλαβες Roula Hirpani. Έτσι είναι όπως τα περιγράφεις. Ως προς τον αριθμό 7, υπάρχει μια περίεργη σύνδεσή του με μυστικιστικές δοξασίες κλπ. Για το 7 και το 6 θα μιλήσουμε λιαν προσεχώς στα καθημερινά μαθήματα του FB.
    Πάνος
    21-3-11

    05 Apr
  7. admin

    9

    Το ντοκυμαντέρ ΑΥΓΟΥΣΤΑ που αναφέρεις, δεν το έχω δει, οπότε δεν μπορώ να αναφερθώ σ΄αυτό. Υποθέτω όμως, όντας βέβαιος ότι δεν υπάρχει στο φάσμα του ορατού φωτός μαύρη ακτινοβολία (και γνωρίζοντας τι δηλώνει το μαύρο χρώμα, όπως ήδη έχει αναφερθεί σα κάποια posts για το μαύρο) πως ο επιστήμων αυτός ίσως εννοούσε σαν μαύρη ακτινοβολία τα ακραία σημεία του ορατού φωτός που δεν δύναται να συλλάβει ως χρώμα ο ανθρώπινος οφθαλμός. Τονίζω και πάλι πως ΥΠΟΘΕΤΩ αφού δεν έχω δει το ωτοκυμαντέρ, το οποίο φυσικά θα με ενδιέφερε να δω.. οπότε αν έχεις κρατήσει κάποια στοιχεία του είναι ευπρόσδεκτα.
    Πάνος
    21-3-11

    05 Apr
  8. admin

    12

    Nana Stergiopoulos: Τα χρώματα τα διακρίνουμε στον κύκλο! Στη χρήση τους, τα ξεχωρίζουμε σε θερμά και ψυχρά, ανάλογα με το πόσα απ αυτά είναι παρόντα. Πάντα ανάλογα με το ποια είναι στο περιβάλλον. Και ακόμη σε έναν πίνακα π.χ. που πραγματεύεται το μπλε, έχουμε θερμότερα και ψυχρότερα. Άλλωστε σύμφωνα με την ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙ ΤΩΝ 7 ΑΚΤΙΝΩΝ, σε κάθε χρώμα, όλα τα υπόλοιπα είναι παρόντα και ΔΕΣΠΟΖΕΙ αυτό το ίδιο. Ακριβώς όπως και στον ήχο. Τίποτα δεν είναι ξεκομμένο. Τα ξεκομμένα, είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ.
    18-3-2017

    05 Apr
  1. Μαιος | xromata.com - May 1st, 2011

Reply to “Κίτρινο και μωβ – Yellow and purple”