xromata.com


Τα χρώματα των μήλων (36β) [χρωματικές συνομιλίες] – Apples’ color

Χρωματικές Συνομιλίες  (36β)

Τα χρώματα των μήλων

 

 

Ένα άλλο μήλο, γνωστότερο στον ελληνικό κόσμο πολλούς αιώνες πριν από το παραδείσιο, ήταν το μήλο της Έριδος.

Στο γάμο της Θέτιδας και του Πηλέα είχαν καλεστεί πολλοί άνθρωποι και όλοι οι θεοί εκτός μιας θεάς, της Έριδας, θεάς της διχόνοιας, επίτηδες για να μην προκαλέσει κάποια ταραχή κατά τη διάρκεια του χαρμόσυνου γεγονότος. Αμ δε που γλίτωσαν! Το έμαθε η Έρις, τσαντίστηκε που δεν την κάλεσαν κι αντί να χαρεί που δεν ήταν αναγκασμένη να πάει γαμήλιο δώρο, εμφανίστηκε ακάλεστη και πέταξε το περίφημο μήλο της, πάνω στο οποίο ήταν χαραγμένη η επιγραφή «τη καλλίστη» ανάμεσα σε τρεις θεές, την Ήρα, την Αφροδίτη και την Αθηνά. Το τι μαλλιοτράβηγμα έπεσε ανάμεσα στις τρεις «μεγάλες» για το ποια είναι «η καλλίστη» δεν περιγράφεται. Έως τον Τρωικό πόλεμο μας οδήγησε ο τσακωμός τους.

Έτσι λοιπόν στη μια περίπτωση, τη χριστιανική, ο διάβολος ως όφις, έσπειρε τις διαβολές του πείθοντας την Εύα να δαγκώσει το μήλο της Γνώσης, ενώ στην άλλη, την αρχαιοελληνική, πάλι με μήλο εξάπλωσε η Έρις τις διαβολές της, ανάμεσα σε θεούς και ανθρώπους. Μόνο που και γι’ αυτό το μήλο της διχόνοιας δεν υπάρχει καθαρός χρωματικός προσδιορισμός, αν και σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται ως χρυσό. Βέβαια, ως χρυσά αναφέρονται και τα μήλα των Εσπερίδων, που σήμερα τα ταυτίζομε με τα πορτοκάλια, των οποίων το χρώμα ποικίλλει από το χρυσοκίτρινο έως το πορτοκαλοκόκκινο.

Μήλα λοιπόν, πορτοκάλια και οι άλλοι μηλοειδείς καρποί (στους οποίους αναφερθήκαμε στο προηγούμενο άρθρο) παρουσιάζουν μια μεγάλη χρωματική ποικιλία. Αν δε, συλλογισθούμε πως τα μήλα και τα άλλα φρούτα ανήκουν στο φυτικό βασίλειο, αυτόματα αναρωτιόμαστε πώς άραγε χρωματίζεται το πολύχρωμο αυτό βασίλειο των φυτών; Η τεράστια χρωματική γκάμα που το χαρακτηρίζει πού να οφείλεται άραγε; Τα αίτιά της είναι τα ίδια με αυτά του άλλου πολύχρωμου βασιλείου, του ζωικού;

 

 

 

 

 

Translated into English

Apple’s color

 

 

Another one apple, known in the Greek world quite many centuries before the apple of Paradise was Eris’ apple, the apple of dispute.
At the wedding of Thetis and Peleus were invited many people and all the gods except Eris, the goddess of dispute, in purpose to not deliberate any cause for riot during the joyous event. But the quarrel was not avoided! As soon as Eris noticed the happening, pissed that she was not called to the wedding, instead of being happy that she was not obliged to offer a wedding gift, she appeared uninvited and threw in the middle of the guests gathering her famous apple, on which was engraved the inscription "Kallisti" (to the most beautiful) among three goddesses, Hera
, Aphrodite and Athena. What a quarrel started between the three "majors" for who was the "Kallisti" it cannot be described. That quarrel led us to the Trojan War.  
So in one case, the Christian site, devil as a serpent, persuaded Eve to bite the apple of knowledge, while in the other site, the ancient one, once again with the apple of Eris discord was spread between gods and humans. There isn’t a clear color definition for that apple of Eris although in some cases is referred as gold. Of course, as golden mentioned as well the apples of Hesperides, now associated with oranges, whose color varies from golden yellow to red orange.
So Apples, oranges and other round fruits (which we mentioned in previous article) have a wide color range. If we bethink apples and other fruits belong to the plant kingdom, we would wonder how is colored this colorful plant kingdom? Which is the cause of the enormous range of color that characterizes flora? Are the causes the same as in the other colorful kingdom, the animal one?


is | Topic: Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None

5 Comments, Comment or Ping

  1. 1

    Λοιπόν οι μύθοι για το μήλον της Εριδος και του Παραδείσου, μου εφεραν στο νού έναν άλλο – την “χριστιανική” ιστορία της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.
    Στο μοναστήρι της δίνουν ένα κομματάκι μήλο – και μάλιστα στις γυναίκες που θελουν να μείνουν έγκυες. Στον βίο της αναφερεται πως όταν ήταν πια αρκετά μεγάλη σε ηλικία – και μετα απο αρκετες εμπειρίες “θαυμάτων” που συνέβαιναν με την παρουσία της – στο μοναχικό κελλί της εμφανίστηκε ενας αγγελος και της έδωσε τρία μήλα από το Δέντρο του Παραδείσου…
    Το ένα το κρατησε για τον εαυτό της – και λέγεται πως ρο έφαγε πρίν την ανοχώρηση της απο τον ματαιο τουτο κόσμο, το άλλο το φυτεψαν – και λέγεται πως απο τους σπόρους του ειναι και η Μηλιά της οποίας τα μήλα δίνουν ακομα και σημερα στη Μονή.
    Για το τρίτο δεν θυμάμαι τι ακριβώς λεγεται – ίσως ειναι κρατημενο στους θησαυρούς της Μονής.
    Αυτό που ενδιαφερει ειναι πιστευω ο συμβολισμός.
    Δεδομένο θεωρώ πως η Αγία Ειρήνη δεν νοείται ως πρόσωπο αλλά ως έννοια – όπως και η Αγία Σοφία πχ αλλά και όλες οι έννοιες που λειτουργούν και σαν “ονόματα”.
    Οπότε…αν συνδυάσεις και τους τρεις αυτούς “μύθους” – συν το γεγονός πως τα μήλα τα ΕΦΕΡΕ ο άγγελος στην Αγία Ειρήνη – μπορείς να φτάσεις στο συμπέρασμα πως… ο καρπός της Γνώσης ειναι Δώρο μόνο οταν βρίσκεται σε απόλυτα ειρηνικά χέρια…
    Ισως γιατί – όπως λεει κι ενα κινέζικο ρητό -”μπορείς να μαντεψεις πόσα σπόρια έχει ένα μήλο – αλλά ποτε δεν μπορείς να φανταστείς πόσα μήλα έχει ενας σπόρος”…
    Κι αν ειναι της Εριδος…δεν συμφέρει…!
    30-1-11

    29 Jan
  2. admin

    2

    Μου άρεσαν πολύ Irene Key αυτά που έγραψες. Πάλι κερδισμένος βγήκα, αφπύ έμαθα για τα τρία μήλα της Αγίας Χρυσοβαλάντου, αλλά περισσότερο από την ανάλυση που έκανες μετά την αφήγηση. Έχεις δίκιο “ο καρπός της Γνώσης ειναι Δώρο μόνο οταν βρίσκεται σε απόλυτα ειρηνικά χέρια…” διαφορετικά.. είναι σαν το κουτί της Πανδώρας! Πολύ ενδιαφέρον και το κινέζικο ρητό!
    Πάνος
    31-1-11

    29 Jan
  3. Sofia Adam

    3

    Καλό μήνα Πάνο! Με ποιο χρώμα θα συμβόλιζες το μήνα Φεβρουάριο, που είναι χειμωνιάτικος?
    1-2-11

    29 Jan
  4. admin

    4

    Δεν ξέρω Sofia Adam.. Τελείως διαισθητικά του έδινα πάντα ένα γκρι μεταλλικό χρώμα με χρωματικές αντανακλάσεις.. Κάτι σαν την βρεγμένη από βροχή άσφαλτο που αντανακλά τα γύρω της χρώματα.
    Πάντως η Michele Bernhardt που έγραωε το Colorstrology του δίνεi ένα λιλά χρώμα που η συγκεκριμένη απόχρωση λέγεται sheer lilac.
    Δεν ξέρω γιατί και πως διότι η συγκεκριμένη κυρία δεν μας αναφέρει πως έχει δόσει αστρολογικούς χρωματισμούς στους μήνεα και τις μέρες τους. Ούτε η Pantone που την πατρονάρει.
    Αν θές να δεις την συγκεκριμένη απόχρωση είναι το Pantone 16.3617
    Πάνος
    1-2-11

    29 Jan
  5. Sofia Adam

    5

    και γω μια μωβ απόχρωση σκεφτόμουνα, συν του ότι είναι ο τελ. χειμωνιάτικος και τείνει προς την άνοιξη, δηλαδή προς τα θερμά χρώματα. Κάτι σε γκρι το έχω δώσει στον ιανουάριο.
    2-2-11

    29 Jan

Reply to “Τα χρώματα των μήλων (36β) [χρωματικές συνομιλίες] – Apples’ color”