xromata.com


τα χρώματα των μήλων (36α) [χρωματικές συνομιλίες] – Apples’ color

Χρωματικές Συνομιλίες  (36α)

Τα χρώματα των μήλων

 

 

Με συνδετικό κρίκο το κόκκινο χρώμα, βρεθήκαμε από τον κόσμο των παραμυθιών στον Αι – Βασίλη κι’ από κει στην Κοκκινοσκουφίτσα, καταλήγοντας στο μήλο του Παραδείσου. Πάλι με σύνδεσμο το κόκκινο χρώμα του μήλου, αλλά και της φωτιάς, συνδέσαμε δυο ιστορίες, δυο διαφορετικών (;) θρησκευτικών χώρων, που όμως το νόημά τους είναι κοινό. Η εμφάνιση του ανθρώπου επί της γης, με μόνο διαφοροποιητικό γνώρισμα από τους υπόλοιπους συγκατοίκους του πλανήτη μας, τη Νόηση και κατ’ επέκταση τη Γνώση.

Η μια ιστορία, αυτή του χριστιανικού κόσμου, μας αφηγείται την εκδίωξη των πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο. Η άλλη, αυτή του δωδεκαθέου, μας λέει για το δώρο του Προμηθέα προς τους ανθρώπους. Τη φωτιά!

Και στις δυο περιπτώσεις, το αντικειμενικό αίτιο για την επικράτηση του ανθρώπου επί της γης, έχει χρώμα κόκκινο. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για ένα κόκκινο μήλο. Στη δεύτερη, για την ίδια την κόκκινη φωτιά, κάτι που παραδέχεται τελευταίως και η επιστήμη. Και στις δυο περιπτώσεις οδηγηθήκαμε (από το κόκκινο) στη Γνώση και στα επιλεκτικά διλήμματα που αυτή επιφέρει, αφού μοιραία φέρει μαζί της αυτομάτως το νόμο της δυαδικότητας, όπου και οι διαβολές.

 

 

 

 

 

Translated into English

Apple’s color

 

Linking on red color, we have been in the world of fairy tales, to Santa Claus and from there to Little Red Riding Hood, resulting at the apple of Paradise. Once again linking with red apples, as well the red fire, we have connected two stories of two different (?) religious sites, but having their meaning is common.

The appearance of man on earth, with the only distinctive feature from the remaining housemates of our world, that is our mind and hence knowledge.
The one story, that one of the Christian world, narrates the expulsion of the protoplasts from Paradise. The other, that of the Pantheon, tells us about the gift of Prometheus to humans.
Fire!
In both cases, the objective causes for the prevalence of man on earth is red color. In the first case is a red apple. In the second, the red fire, which recently admitted by science. In both cases we arrived (in red) to the Knowledge and to the selectively dilemmas it brings, because inevitably it brings with it automatically the law of duality, where are the calumnies (the Greek word for devil is diavolos, coming from the word
διαβάλλω that means calumniate, decry).


is | Topic: Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None

9 Comments, Comment or Ping

  1. Chrisoula Fili

    1

    ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΕΧΕΙ Ο ΠΟΝΟΣ? ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
    26-1-11

    25 Jan
  2. admin

    2

    Tί χρώμα Chrisoula έχει ο πόνος;
    Ο πόνος παίρνει το χρώμα που του δίνουμε. Καλό είναι να αποφεύγουμε να τον βάφουμε “μαύρο”. Του δίνουμε τότε μεγάλο βάρος.
    Πάνος.
    26-1-11

    25 Jan
  3. Chrisoula Fili

    3

    ΘΑ ΤΟΝ ΒΑΨΩ ΓΑΛΑΖΙΟ ΞΕΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ
    27-1-11

    25 Jan
  4. admin

    4

    Το γαλάζιο είναι το χρώμα της γαλήνης, της ηρεμίας, της προσδοκίας του καλού και ωραίου… σαν τον γαλάζιο πρίγκιπα.
    Πάνος
    27-1-11

    25 Jan
  5. Πάνος

    5

    Μεταφέρω τμήμα από συζήτηση στο facebook, που έγραψε ο Yannis Fanioudakis:
    Ειναι γεγονος οτι η αυρα φωτογραφιζετε εξαλου εχει αποδειχθει οτι η ψυχη φευγει απ τα δακτυλα και το ρεικι γινετε με την ενεργεια που βγαινει απ τα χερια τυχαιο?δεν νομιζω !!ενεργεια υπαρχει παντου ενεργεια μας περιβαλει δεν υπαρχει καλη η κακη ενεργεια ΕΜΕΙΣ ειμαστε που θα καθορισουμε αν η ενεργεια γυρω μας θα ειναι θετικη η αρνητικη!!!!ακομη και η σκεψη μας επιρεαζει την ενεργεια !!!
    ΕΔΩ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟ ΠΩΣ ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΞΟΥΝ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΜΑΣ Κ.Λ.Π ΑΝ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΘΑ ΠΕΡΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΣΑΚΡΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΡΟΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΜΑΣ!!!ΜΑΛΙΣΤΑ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΣ ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ ΠΩΣ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ!!!

    Συμπλήρωσα λοιπόν στη συνέχεια την συζήτηση (η οποία έχει ξεκινήσει από αλλού, από την φωτογράφιση της ψυχής) με τα εξής:
    Ναι Γιάννη, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και κάποιοι το ξέρουν καλά. Ήξερα ότι κάτι συμβαίνει και αναρωτιόμουν πως πχ. όλοι οι μόδιστροι προβλέπουν τα ίδια χρώματα που θα είναι της μόδας το επόμενο καλοκαίρι κλπ. Πώς επιβάλλονται τα χρώματα, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της ανθρωπότητας;
    Από την μια έχουν τα ίδια τα χρώματα τεράστιες δυνατότητες. Από την άλλη κάποιοι τα χειρίζονται κατευθύνοντάς τα μέσω μόδας κλπ. Έμεινα εμβρόντητος πέρσυ παρακολουθώντας ένα ντοκυμανταίρ όπου αποκαλύπτεται πως υπάρχουν 7 παγκόσμιες εταιρείες (που αν και ανταγωνιστικές συνεργάζονται στενά) οι οποίες “ερευνούν” και προωθούν τα τάχα μου προτιμητέα (επομένως και εμπορεύσιμα) χρώματα από τους ανθρώπους στο εγγύς μέλλον. Τις έρευνές τους πουλούν σε εταιρείες, μόδιστρους κλπ. κατευθύνοντας έτσι την χρωματική μας μοίρα.
    Πάνος
    28-1-11

    25 Jan
  6. Σωτήρης Τσέκουρας

    6

    Το να βλέπεις τον κόσμο μέσα απο τα χρώματα είναι σαν να βλέπεις την ψυχή σου μέσα απο τον εαύτο σου.
    Αν διαβάσεις το βιβλίου του Πάνου ,θα καταλάβεις περισσότερα ,όχι τόσο για τους άλλους αλλά για σένα ,για τις αλήθειες που ξέρεις αλλα δέν θέλεις να παραδεχτείς.
    28-1-11

    25 Jan
  7. 7

    Αχ…Πάνο μου…
    Να’ ταν μόνο τα χρώματα που “χειρίζονται” οι συγκεκριμένες εταιρείες και η “μόδα”…καλά θα’τανε…!
    Ως πρός το κόκκινο πάντως, μπορώ να συμπληρώσω πως κατα την αντίληψη των shaman των Ιθαγενων Φυλών της Αμερικής – που γνωρίζουν οπωσδήποτε πολύ περισότερα απ’ όσα μπορουμε να φανταστούμε – το κόκκινο ειναι το χρώμα της Αυρας της Γής – Γαίας επι το ελληνικότερον ή και ΠαναΓαίας επι το “χριστιανικότερον”…
    Γι’ αυτό και παραδοσιακά η μεγαλύτερη ευχή που δίνουν σε κα΄ποιον ειναι “να βαδίζει τον καλο κόκκινο δρόμο” (the good red road) .
    Αυτό, σημαίνει να βαδίζουν τον δρόμο της ζωής τους χωρίς ποτέ να ξεχνουν πως ειναι παιδιά της Γής – κι ότι κι αν κάνουν ειναι στην υπηρεσία Της και στην επίγνωσή Της…
    Την καλημερα σε όλους – κι ας εχει και συννεφούλα 🙂 )
    Κι εδώ, ενα τραγούδι για το “κόκκινο μήλο” – αφιερωμένο εξαιρετικά…
    http://www.youtube.com/watch?v=TSCDL3uWtjk
    29-1-11

    25 Jan
  8. admin

    8

    Πώ, πώ.. Irene Key. Αυτό είναι το κέρδος μου από το site, ότι κάθε τόσο κερδίζω και κάτι που ίσως με στέλνει πιο μπροστά!
    Ποτέ μου δεν είχα συνδυάσει την Παγκαία με την ΠαναΓαία!!! Καταπληκτικό! Ευχαριστώ. Μπήκε άλλο ένα κομάτι στο παζλ της σχετικότητας μεταξύ Παναγίας και Θεάς Κάνον του βουδισμού (η δεύτερη τη τάξη βουδική μορφή, αν τα λέω καλά…).
    Ναι, πολύ καλώς τα λένε οι shaman της Αμερικής για το κόκκινο χρώμα της Γης (matter – ύλη – μητέρα). Πολύ ωραία και η ευχή τους “Να βαδίζεις τον καλό κόκκινο δρόμο” όχι απλώς τον κόκκινο, αλλά τον καλό κόκκινο, δηλαδή όχι απλώς τον δρόμο της (ουσιαστικής) γνώσης, αλλά αυτόν που μετουσιώνεται σε συνείδηση.
    Όσο για το τραγούδι… όταν η Ελλάδα πάψει να τουφεκίζει τα παιδιά της, δηλαδή να αυτοτουφεκίζεται, θα Είναι Παντοκράτειρα, αφού κρατά και προσφέρει το κόκκινο μήλο της Γνώσης..
    Πάνος
    29-1-11

    25 Jan
  9. admin

    9

    Ευχαριστώ Σωτήρη Τσέκουρα για αυτά που έγραψες. Όντως “Το να βλέπεις τον κόσμο μέσα απο τα χρώματα είναι σαν να βλέπεις την ψυχή σου μέσα απο τον εαύτο σου”. Απλώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν να “βλέπουν” τα χρώματα. Αυτός εξάλλου είναι ο σκοπός αυτού του blog (και τόσων ετών εργασίας και έρευνας πάνω στα χρώματα) το να βοηθήσει όσους θέλουν να μάθουν να βλέπουν και να ακούν τα χρώματα. Να “ξυπνήσουν” το κανάλι της “κοιμισμένης” αισθητικής νόησης.
    Πάνος
    29-1-11

    25 Jan

Reply to “τα χρώματα των μήλων (36α) [χρωματικές συνομιλίες] – Apples’ color”