xromata.com


Από τον Άγιο Βασίλη στην Κοκκινοσκουφίτσα (34β) [χρωματικές συνομιλίες] – From Santa to Little red Riding Hood

Χρωματικές Συνομιλίες  (34β)

Ο Άη Βασίλης η Κοκκινοσκουφίτσα και άλλα παραμύθια

 

 

Το κόκκινο έχει πολλά καλά στοιχεία και είναι ένα από τα χρώματα που συμβολίζουν την αγάπη. Σαν χρώμα της ύλης, είναι δεμένο μαζί της και τα χαρακτηριστικά του έλκονται από αυτήν.

Η έκφραση της αγάπης που ενέχει το κόκκινο χρώμα είναι η αγάπη που μπορεί να εκφράσει πάθος, πόθο, κτητικότητα. Το δώρο, σαν προσφορά και σαν απόκτημα, αποσκοπεί στην εκδήλωση αυτής της αγάπης. Έτσι λοιπόν ο δώρα φέροντας Άγιος, ο Άη Βασίλης είναι ντυμένος κατακόκκινα, δηλαδή με το χρώμα αυτής της γήινης αγάπης που δεν είναι άμοιρη της κτητικότητας, της έλξης προς την ύλη, που συνήθως δηλώνεται με υλικές προσφορές.

Τα άλλα δυο χρώματα που δηλώνουν αγάπη είναι το κίτρινο και το λευκό. Η κίτρινη αγάπη είναι μια περίεργη κατάσταση, πιο ψυχική από την υλική κόκκινη, που εύκολα μπορεί να εκδηλωθεί αντιθέτως και να καταλήξει σε μίσος. Ο σωστός δρόμος της ανώτερης αυτής αγάπης είναι να σπινθηροβολήσει, να αστράψει, να πάρει μια μεταλλική λάμψη και να χρυσίσει. Από κίτρινη να γίνει χρυσαφιά.

Η άλλη αγάπη, η ανώτερη όλων, είναι η λευκή, η άσπιλος. Αυτή που δίνεται στα πάντα και προσφέρει τα πάντα, όπως το λευκό χρώμα (φως) συνίσταται από όλα τα χρώματα. Είναι η αγάπη που νομίζουμε όλοι πως την έχουμε, αλλά απέχουμε πολύ από την πραγματικότητά της (και την πραγματοποίησή της).

Αγάπη λοιπόν λευκή, χρυσή και κόκκινη. Κοκκινοντυμένος Άγιος Βασίλης και Κοκκινοσκουφίτσα. Χρώματα σύμβολα που εισδύουν ακόμα και μέσα στον κόσμο των παραμυθιών. Τί να σημαίνει άραγε ο κίτρινος τούβλινος δρόμος που οδηγούσε στη Σμαραγδένια πολιτεία του μάγου του Οζ; Ποιος είναι ο Πρινς Τσάρμ, ο Γαλάζιος Πρίγκιπας; Γιατί τα τρία γουρουνάκια ήταν ο Ασπρούλης, ο Μαυρούλης και ο Καφετούλης;

Αν πάμε δε ακόμα πιο πέρα, σε άλλο είδος παραμυθικών αφηγήσεων, γεννάται άλλο ένα ερώτημα: Ήταν άραγε όντως ένα κόκκινο μήλο ο καρπός του δέντρου της Γνώσης;

 

 

 

 

 

Translated into English

Santa Claus, Little Red Riding Hood and other tales



Red has many good features and is one of the colors that symbolize love. As the color of matter is tied with it and its features pulled from it.
The expression of love that involves the red color is love that can articulate passion, desire, possessiveness. Gifts, as tender and as an acquisition, are aimed at the event of that kind of love. So the gifts giving Santa Claus is dressed in red because that is the color of the matter’s (earthly) love, love of possessiveness, attraction to material, usually indicated with material offerings.
The other two colors that declare love are yellow and white. Yellow love is a strange situation, more emotional than the physical red, can easily occur in contrast and instead to love leads to hatred. The correct way to that kind of higher love is to glitter, to glisten and get a metallic golden luster. This love’s yellow must become golden yellow.
The other love, the highest one is white, lily white. Is the one who is given to everything and has everything like the white light, consists of all colors. It is the love that we, all of us, think that we have, but we are far from its reality (and its implementation).
So we have love in white, gold or red, red dressed Santa Claus and Little Red Riding Hood, colors, symbols that penetrate even into the world of fairy tales. So what is the yellow brick road leading to the Emerald town of the Wizard of Oz? Who is Prince Charm, the Prince in blue? Why the three little pigs were Whitey, Blacky and Browny?
If we even go beyond, into another kind of fairy tale narratives, another question arises: Was it really a red apple the fruit of the Tree of Knowledge?

 


is | Topic: Χρωματικός κύκλος | Tags: None

6 Comments, Comment or Ping

  1. JOHNART

    1

    …σε λίγα λεπτά μπαίνει ο νέος χρόνος…εύχομαι με το καλό να μας μπεί και με το καλό να μας …βγεί. Οι καλύτερες μέρες που μας υπόσχονταν τόσα χρόνια δεν πρόκειται να ξανάρθουν. Μήπως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πρέπει να πάρουμε την κατάσταστη στα χέρια μας?
    Πολλά και ενδιαφέροντα τα θέματα που ανάρτησε ο Πάνος και πέρασαν ασχολίαστα…ούτε καν, οι φίλοι των χρωμάτων δεν μπήκαν στον κόπο? να στείλουν τις ευχές τους…εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων…μήπως η γαλοπούλα και τα κουραμπιεδομελομακάρονα σας έπεσαν βαρειά στο στομάχι?
    Ο Γιάννης έγραψε και φιλοσόφησε βαθύτερα το θέμα των δύο φύλων του ανθρώπου…τα αποτελέσματα της έρευνας για το ποιο χρώμα σας αρέσει δημοσιεύτηκε..έστω και από τη μικρή συμμετοχή μπορεί και να μην είναι τόσο αντιπροσωπευτικό..ενώ η επισκεψιμότητα του site είναι αρκετά μεγάλη…θέματα που θα πρέπει με το νέο χρόνο και με την επιστροφή του Πάνου στα πάτρια εδάφη να μας απασχολήσουν…
    Καλή χρονιά σε όλους
    johnart 5λεπτά ακόμα 31-12 2010

    31 Dec
  2. Eva

    2

    Thank you Pano!!!!
    2-1-11

    31 Dec
  3. Konstantinos

    3

    Happy new year Pano!!! Polixromo to neo etos!
    2-1-11

    31 Dec
  4. admin

    4

    Να’ σαι καλά Eva. Τα “xromata.com” είναι στη διάθεσή σου και περιμένουν να σε ξαναδούν στα comments τους.
    Πάνος
    6-1-11

    31 Dec
  5. admin

    5

    ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ Konstantinos και για σένα το νέο έτος.
    Το “Πολύχρωμος” είναι μια δυνατή και πολύ περιεκτική ευχή. Πολύχρωμος λοιπόν!
    Πάνος
    6-1-11

    31 Dec
  6. admin

    6

    Nana Stergiopoulos: Το χρυσαφί είναι το χρώμα των φωτοστεφάνων, του κάμπου των φορητών είκόνων, είναι το χρώμα του ενδύματος του Ιησού Χριστού. Το χρυσαφί είναι συγκερασμός όλων των χρωμάτων με αρχηγό το κίτρινο της ώχρας.
    01-05-2018

    31 Dec

Reply to “Από τον Άγιο Βασίλη στην Κοκκινοσκουφίτσα (34β) [χρωματικές συνομιλίες] – From Santa to Little red Riding Hood”