xromata.com


Από τον Άγιο Βασίλη στην Κοκκινοσκουφίτσα (34α) [χρωματικές συνομιλίες] – From Santa to Little Red Riding Hood

Χρωματικές Συνομιλίες  (34α)

Ο Άη Βασίλης η Κοκκινοσκουφίτσα και άλλα παραμύθια

 

 

Χαρακτηριστικό της Πρωτοχρονιάς, για τους Έλληνες, είναι η επίσκεψη του Άη Βασίλη, που έρχεται λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με την έλευση του Καινούργιου Χρόνου, φέρνοντας παιχνίδια στα παιδιά και γεμίζοντας το σπίτι με δώρα. Σε άλλες χώρες, η δωροφόρος επίσκεψή του συμβαίνει τη νύχτα των Χριστουγέννων, ενώ αλλού, εκεί γύρω από τη Φλάνδρα, έρχεται ακόμα νωρίτερα, στη γιορτή του Αγίου Νικολάου. Εκεί μάλιστα δεν ονομάζεται Άγιος Βασίλης αλλά Σαιντ Νίκολας και έχει συνοδό του τον Μαύρο Πέτρο. Η ονομασία του αλλάζει κατά περιοχές. Αλλού λέγεται Σάντα Κλάους, αλλού Παπά Νοέλ… Αυτά που δεν αλλάζουν είναι δυο βασικά χαρακτηριστικά του: Ότι φέρνει δώρα και ότι είναι ντυμένος με κατακόκκινη στολή. Γιατί άραγε;

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το γιατί ο Άη Βασίλης φοράει κόκκινα ρούχα, πρέπει να συνεχίσουμε τον αποσυμβολισμό του παραμυθιού της Κοκκινοσκουφίτσας, που τον αφήσαμε ημιτελή την προηγούμενη φορά.

Όπως είπαμε, τα κλασικά (τουλάχιστον) παραμύθια, βρίθουν μυστικισμού και συμβολισμών, και φυσικά σε κάποια από αυτά πρωτοστατούν τα χρωματικά σύμβολα. Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με τον αποσυμβολισμό των παραμυθιών, όπως ο Roy Wilkinson, και η Κοκκινοσκουφίτσα είναι ένα από τα αγαπημένα τους παραμύθια. Ο κύριος Wilkinson λοιπόν, αλλά και άλλοι αποσυμβολιστές παραμυθιών, θεωρούν πως η Κοκκινοσκουφίτσα αντιπροσωπεύει την νεοφερμένη ψυχή που πορεύεται στη δημιουργία (το δάσος) με σκοπό να φθάσει στη γιαγιά της (την παλιά Σοφία) να της προσφέρει ψωμί και κρασί και να (επι)κοινωνήσει μαζί της. Η ψυχή όμως, για να μπορέσει να διασχίσει το «ψυχρό δάσος», οφείλει να ντυθεί κατάλληλα με επανωφόρι και σκούφο, την ύλη που αντιστοιχεί στο κόκκινο χρώμα. Γι’ αυτό λοιπόν τα ρούχα της είναι κόκκινα. Εγκλωβισμένη όπως είναι μέσα στα κόκκινα φορέματά της γίνεται στόχος του λύκου, ο οποίος την εντοπίζει, την παραπλανά και προσπαθεί στο τέλος να εμποδίσει τη συνάντησή της με τη γιαγιά της, κάτι που σχεδόν το καταφέρνει, φευ όμως, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ, επεμβαίνει ο κυνηγός (η Θεία Χάρη). Βέβαια, το ότι η ρίζα της λέξης Λύκος την ταυτίζει με το λευκό, χρώμα που αντιπροσωπεύει το φως (εξ ου και Λύκιος Απόλλων), και η σχέση των λύκων με την φωτεινή πανσέληνο, θα μας οδηγήσουν σε φιλοσοφικές συζητήσεις που θα μας απομακρύνουν από το θέμα μας, το κόκκινο χρώμα. Το χρώμα της ύλης.

 

 

 

 

 

Translated into English

Santa Claus, Little Red Riding Hood and other tales



A typical New Year custom for Greeks is the visit of Santa Claus who comes shortly after midnight, with the advent of New Year, bringing toys to the children and filling the house with gifts. In other countries the gift giving visit happens at Christmas night, while elsewhere like in the Flanders, comes even earlier, on the feast of Saint Nicholas. There he is not even called Santa Claus, but St. Nicholas and he has a companion Black Peter (Zwart Peter). Santa’s   name changes by region. Elsewhere he is called Santa Claus, Papa Noel… What are not changing are two key characteristics of him: That he brings gifts and that he is dressed in a red uniform. Why?
For better understanding why Santa Claus wears red clothes, we must continue to uncover the symbolism of the story of Little Red Riding Hood that was not completed last time.
As mentioned, the (at least) classic fairytales abound with mysticism and symbolism, and of course some of them leading to color symbols. There are people dealing with fairy tales’ symbolisms, such as Roy Wilkinson, and Little Red Riding Hood is one of their favorite tales. Mr. Wilkinson then, as well as others, believes that the Little Red Riding hood represents the newcomer soul who travels in creation (the woods) to come to her grandmother (the old Wisdom) to offer her the bread and wine (Communion) she carries in her basket. The “little” soul, however, to be able to cross the "cool forest” must be dressed appropriately with a red overcoat and hat, the corresponding to matter color. That’s why her clothes are red.

Trapped as she is in the red dress, becomes target of the wolf, who identifies her and tries to mislead her, to prevent her meeting with her grandmother and he almost succeeds, but alas, when things are going very tough intervenes the  Hunter (Divine Grace). Of course, the root of the Greek word “lykos” for Wolf identifies the white color that represents light (hence Lykios Apollo) and the relationship of wolves to the bright full moon will lead us into philosophical discussions that will take us away from our theme, the red color, the color of matter.

 


is | Topic: Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None

5 Comments, Comment or Ping

  1. JOHNART

    1

    …εύχομαι σε όλους τους φίλους των χρωμάτων και ιδιαίτερα στους xromata.com, καλές γιορτές και τα Χριστούγεννα του 2011 να είναι καλλίτερα από τα φετεινά.
    johnart 24-12-2011

    24 Dec
  2. Manolis Piperakis

    2

    Αγαπητέ μας φίλε, σε ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σου, και σου αντευχόμαστε τα καλύτερα για τις γιορτές και το νέο έτος. Δηλαδή, Υγεία, Ευτυχία, Δημιουργία και ό,τι άλλο επιθυμείς (όπως κανένα ευρώ στην τσέπη, κλπ).
    Διάβασα αυτά που γράφεις και μπερδεύτηκα λίγο. Πότε, νομίζεις, ότι θα περάσει ο Αη Βασίλης από τη Γλυφάδα, από πού και πώς. Θα έχει λεφτά για να βάλει βενζίνη στο έλκηθρό του, ή θα περιμένει τις συγκοινωνίες, που μπορεί και να απεργούν αυτές τις μέρες; Και που να του τη στήσω; Στην καμινάδα, το μπαλκόνι, ή έξω στο δρόμο.
    24-12-10

    Έχεις την αγάπη μας, που αν δε σε κάνει πλούσιο, μπορεί να σε ζεστάνει λιγάκι.

    Σημ.: Αν αντιληφθείς τον Santa, πάρε μας τηλέφωνο, να τον περιμένουμε και εμείς!

    Φιλιά και αγάπες, από Πιπεράκης family.

    24 Dec
  3. KostasP

    3

    Αγαπητέ φίλε Πάνο,
    Ευχαριστώ πολύ για τις χρωματιστές ευχές σου!
    Εύχομαι κι εγώ με τη σειρά μου, Χρόνια Πολλά και προπάντων καλά! γεμάτα με τα χρώματα που τόσο αγαπάς. Καλή Χρονιά.
    Κώστας Π.

    24 Dec
  4. JOHNART

    4

    …μη μπερδεύεστε, εύχομαι και ελπίζω για τα Χριστούγεννα του 2011 και την Πρωτοχρονιά του 2012…αυτά τα Χριστούγεννα είναι του 2010.
    Όσο για τον Άη-Βασίλη φέτος μη τον περιμένεις…οι κρατούντες τον έδιωξαν μακρυά…
    και γράφω τη σωστή χρονολογία, στην υπογραφή μου
    JOHNART 25-12-2 0 1 0

    24 Dec
  5. Γιάννης

    5

    Φίλοι των Χρωμάτων Καλησπέρα

    Γίνεται πολύ συζήτηση για τις όψεις ή καλύτερα για τη Φύση των φύλων, Θα συμφωνήσω στα περισσότερα σημεία με την Ιωάννα και τον Πάνο .

    Θα ήθελα όμως να δούμε το θέμα και λίγο βαθύτερα .

    Κάθε μορφή ζωής ξεκινάει από υψηλά επίπεδα, αν θέλετε σαν ιδέα, περνάει από διαδοχικά στάδια και υλοποιείτε στο επίπεδο μας .

    Τα πάντα μα τα πάντα στη Δημιουργία είναι Κίνηση, παντού κίνηση πουθενά Νέκρα. Επομένως και η μορφή Ζωής δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα ,είναι και αυτή μια
    Κίνηση

    Στα υψηλά επίπεδα η αρχική Κίνηση εκδηλώνεται δίμορφα με δύο άλλες επίσης κινήσεις από τις οποίες η μία έχει μορφή Διείσδυσης και την ονομάζουμε Σοφία και ή άλλη έχει μορφή Περικάλυψης και την ονομάζουμε Αγάπη.

    Σε αυτό το στάδιο θα έλεγα ότι έχουμε όχι την μορφή αλλά την ιδέα της μορφής.

    Η Σοφία προχωρά διεισδύει κατακτά και έρχεται η Αγάπη περικαλύπτει σταθεροποιεί την κατάκτηση δημιουργώντας κόμβο ή άλλως τη μορφή Ζωής.

    Στο επίπεδο μας στη μορφή ζωής Άνθρωπος φυσικά ενυπάρχουν και οι δύο ποιο πάνω κινήσεις (αφού έχουν υποστεί κατά την κάθοδό τους διαθλάσεις ) ως Νόηση και Αίσθος.

    Η Νόηση αντιπροσωπεύει την Διείσδυση ή το Άρρεν στοιχείο και το Αίσθος την Περικάλυψη ή το Θήλυ στοιχείο.

    Συμπερασματικά στη μορφή ζωής Άνθρωπος ενυπάρχουν συμβιούν και τα δύο στοιχεία (Άρρεν και Θήλυ ) με την διαφορά ότι

    Στον Άνδρα είναι εν Ενεργεία η Νόηση ( Διείσδυση – Άρρεν ) και εν δυνάμει η Περικάλυψη, στη

    Γυναίκα το αντίθετο ( εν Ενεργεία το Αίσθος – Περικάλυψη – Θήλυ και εν δυνάμει η διείσδυση –Άρρεν ).

    Τα παραπάνω είναι οι Προδιαγραφές μας , οι Ιδιότητες μας, η προίκα μας. Ποιοτικά και Ποσοτικά διάφορα στο καθένα μας Το Ποιοτικά και Ποσοτικά τα αναφέρω σαν αποχρώσεις που επηρεάζουν μεν ( Αγοράκι με κούκλες κ.λπ. ) αλλά δεν μπορούν να αλλοιώνουν ριζικά την κατάσταση.

    Και έρχεται το Περιβάλλον που μια μικρή τάση μπορεί να την γιγαντώσει ή να την απαλείψει, αλλά από εδώ και πέρα δεν μπορούμε να μιλάμε για φυσιολογικές καταστάσεις , για κανόνα, αλλά για στρεβλώσεις

    Τέλος η συμβίωση των δύο φύλων σε μια μορφή Ζωής πρέπει να φέρνει την εναρμόνιση και όχι την εξ διαμέτρου αντίθετη επικράτηση.

    Γιάννης
    25-12-10

    24 Dec

Reply to “Από τον Άγιο Βασίλη στην Κοκκινοσκουφίτσα (34α) [χρωματικές συνομιλίες] – From Santa to Little Red Riding Hood”