xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ξη΄]: μαυρες εκφρασεις

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[ξη΄]

 

Εκφράσεις με ‘Μαύρο’

[ιε΄]

 

 

-Φίλε μου Άνθρωπε, με χρησιμοποιείς, εμένα το μαύρο, σε πάρα πολλές εκφράσεις σου, ιδιωματισμούς και παροιμίες, σχεδόν σε όλες τις γλώσσες που μιλάς. Αν όχι σε όλες, στις περισσότερες οπωσδήποτε.

Δεν θα ασχοληθώ εδώ στην συνέντευξη με τις πάμπολλες γλώσσες της υφηλίου, γιατί όπως καταλαβαίνεις θα χρειαστεί ένα ογκώδες λεξικό για να περιληφθούν όλες αυτές οι εκφράσεις. Θα αρκεστώ στην γλώσσα της συνέντευξης αυτής, τα ελληνικά και σε κάποιες διεθνείς εκφράσεις, όπως αποδίδονται στην αγγλική γλώσσα.

Οι ιδιωματισμοί, εκφράσεις και κάποιες παροιμίες ελληνικές είναι οι εξής:

Είμαι στις μαύρες μου

Έχω μαύρα μεσάνυχτα

Ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι

Η μαύρη αλήθεια

Μαύρη η ώρα κι η στιγμή

Ρίχνω μαύρη πέτρα πίσω μου

Βάζω τα μαύρα

Μαυρίζω κάποιον στις εκλογές

Τον μαύρισα στο ξύλο

Μαύρισε το μάτι μου να περιμένω

Μαύρο (πίσσα) σκοτάδι

Στα μαύρα κατάστιχα

Το μαύρο πρόβατο

Του μαύρισα το μάτι

Μαύρισε η καρδιά μου

Μαύρη αγορά

Μαύρη ήπειρος (η Αφρική)

Τα βλέπω όλα μαύρα

Μαύρα κι άραχλα

Χύνω μαύρο δάκρυ

Μαύρα μαντάτα

Μαύρα μάτια κάναμε να σε δούμε

Είμαι σε μαύρη απελπισία

Μαυροτσούκαλο

Ο μαύρος (ο άμοιρος)

Μαύρος χρυσός (το πετρέλαιο)

Μ’ έζωσαν τα μαύρα φίδια

Μαύρο φίδι που σ’ έφαγε

Τα βάφω μαύρα

Μαύρη είν’ η νύχτα στα βουνά

Μαύρη λίστα

Μαύρο χρήμα

Μαύρο χιούμορ

Μαύρη τρύπα

Ο Καράς (μαύρος) κι ο φουκαράς

Τον Αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς

Πιθανόν να μου διαφεύγουν κάποιες άλλες, δεν πειράζει, θα τις βρεις εσύ.

Κλείνω τις ελληνικές ‘μαύρες’ εκφράσεις με τον Καραγκιόζη, που το όνομά του χρησιμοποιείται από πολλούς σαν ελαφριά βρισιά, αποκαλώντας κάποιον που δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, ή θεωρείται γελοίος ‘Καραγκιόζη’.

Ρωτάς ποια σχέση έχει ο Καραγκιόζης με εμένα το μαύρο χρώμα; Το όνομά του είναι τουρκικής προέλευσης και μεταφρασμένο στα ελληνικά σημαίνει Μαυρομάτης.

Πάμε τώρα να αναφερθούμε σε κάποιες διεθνείς εκφράσεις, όπως διατυπώνονται στην αγγλική γλώσσα, που περιέχουν μέσα τους εμένα, το μαύρο χρώμα. Όχι βέβαια πως δεν χρησιμοποιούμε κάποιες από αυτές και στα ελληνικά, με την ίδια έννοια (ήδη τις αναφέραμε προηγουμένως), αλλά αφού χρησιμοποιούνται διεθνώς ας τους ρίξουμε μια εκτενέστερη ματιά:

The black sheep of the family, το μαύρο πρόβατο της οικογένειας είναι το μέλος της οικογένειας (ή ομάδας) που δεν συμπεριφέρεται ορθώς, κατά τα πρέποντα της οικογένειας.

Το μέλος της οικογένειας που δεν συμμορφώνεται με τους άλλους. το χειρότερο μέλος της οικογένειας, που παίρνει κακές αποφάσεις ή έχει κακή φήμη μέσα στην οικογενειακή μονάδα.

Βlacklist, η μαύρη λίστα είναι ένας κατάλογος ανεπιθύμητων προσώπων ή πραγμάτων.

To blackball someone σημαίνει ότι εμποδίζω την είσοδό κάποιου σε ένα σύλλογο ή σε κάποιο ίδρυμα.

Στις παραδοσιακές αγγλικές λέσχες, τα μέλη ψηφίζουν για την αποδοχή ενός υποψηφίου, τοποθετώντας κρυφά μια λευκή ή μαύρη μπάλα σε ένα καπέλο. Εάν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας υπάρχει έστω και μία μαύρη μπάλα μεταξύ των λευκών, ο υποψήφιος στερείται την ιδιότητα του μέλους και δεν ξέρει ποιος τον «μαύρισε».

Βlack mark, μαύρο(μαρκαρισμένος)σημαδεμένος είναι μια έκφραση εναντίον ενός ατόμου που σχετίζεται με κάτι κακό που έχει κάνει.

Blackmail είναι η αγγλική έκφραση για τον εκβιασμό. Εκβιασμός είναι η πράξη που απειλεί κάποιον ότι θα κάνει κάτι που θα τον βλάψει με κάποιο τρόπο, όπως αποκαλύπτοντας ευαίσθητες πληροφορίες γι 'αυτόν, προκειμένου να αναγκάσει τον απειλούμενο να εκπληρώσει ορισμένες απαιτήσεις. Συνήθως, μια τέτοια απειλή είναι παράνομη.

Black propaganda, μαύρη προπαγάνδα είναι η χρήση και διασπορά αναληθειών, ή μερικών, ή καλυμμένων αληθειών για να συγχέονται οι αντίπαλοι.

Black market (μαύρη αγορά) είναι έκφραση που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει το εμπόριο παράνομων αγαθών ή, εναλλακτικά, για το νόμιμο εμπόριο σε σημαντικά υψηλότερες τιμές.

"In the black", "στο μαύρο" σημαίνει κερδοφόρο. Οι λογιστές χρησιμοποιούσαν αρχικά μαύρο μελάνι στα λογιστικά βιβλία για να σημειώνουν τα κέρδη και κόκκινο μελάνι για να σημειώνουν τις απώλειες (χασούρες).

"Black Friday", στις Ηνωμένες Πολιτείες, ονομάζεται η Παρασκευή που έπεται του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών, που είναι η τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, η οποία παραδοσιακά είναι η ημέρα με την μεγαλύτερη κίνηση λιανικών εμπορικών αγορών του έτους.

Πολλοί Αμερικανοί είναι σε διακοπές λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών οπότε ευκαιρούν να ασχοληθούν με αγορές εν όψει των επερχόμενων εορτασμών των Χριστουγέννων και του τέλους του έτους.

Πολλά εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης αυτήν την ημέρα ανοίγουν νωρίτερα και κλείνουν αργότερα από το κανονικό ωράριο προσφέροντας ειδικές χαμηλές τιμές.

Το όνομα της ημέρας ως μαύρης προήλθε αρχικά από την Φιλαδέλφεια πριν από το 1961 και χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τη βαριά και απελπιστική κίνηση πεζών και οχημάτων στο κέντρο της πόλης που  συνέβαινε εκείνη την ημέρα λόγω των εκπτωτικών αγορών.

Αργότερα επεκράτησε μια εναλλακτική εξήγηση, πως η "Μαύρη Παρασκευή" είναι η ημέρα του έτους που οι λιανοπωλητές λόγω του ξεπουλήματος ένεκα των χαμηλών τιμών, αποκομίζουν κέρδη ώστε να "μαυρίζουν" τα λογιστικά τους βιβλία εξαιτίας του μεγάλου όγκου των πωλήσεων εκείνης της ημέρας.

Άνθρωπε, πιστεύω πως σου είπα και αποκάλυψα αρκετά για μένα, το μαύρο χρώμα. Ό,τι έχω παραλείψει, -εάν κάτι έχει παραληφθεί- σίγουρα θα αναφερθεί έως το πέρας της συνέντευξης.

Σταματώ εδώ για να δώσω τον λόγο στο άσπρο χρώμα να μας μιλήσει για τον εαυτό του.


is | Topic: μαύρο, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ξη΄]: μαυρες εκφρασεις”