xromata.com


Ο κόσμος στο υπεριώδες φάσμα [Α]

 

Ο κόσμος στο υπεριώδες φάσμα (UV)

[Α]

(εισαγωγή)

 

Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα έχει περίπου στην μέση του ένα μικρό τμήμα ακτινοβολιών που ο άνθρωπος, με το οπτικό όργανο που διαθέτει, μπορεί και τις «βλέπει» σαν φως και χρώματα, γι’ αυτό και έχει ονομάσει αυτό το τμήμα του φάσματος «ορατό φως».

Στις δυο άκρες του ορατού φωτός υπάρχουν δυο τμήματα «αόρατου φωτός» για τον άνθρωπο, αόρατου γιατί το ανθρώπινο μάτι δεν είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να τα βλέπει, όπως το ενδιάμεσο τμήμα τους. Αυτά είναι, στην μια άκρη το «υπεριώδες φως» και στην άλλη το «υπέρυθρο φως», τα οποία συνήθως τα αναφέρουμε σαν ακτινοβολίες γιατί δεν μπορούμε να τα αντιληφθούμε (ή δεν μπορούσαμε μέχρι πρότινος) σαν φως.

 

 

Φυσικά και υπάρχουν άλλα ζώα, συγκάτοικοι στον πλανήτη μας που έχουν την δυνατότητα να βλέπουν τις υπεριώδεις (κυρίως) ακτινοβολίες ή τις υπέρυθρες σαν  φως γιατί οι οφθαλμοί τους είναι κατασκευασμένοι ανάλογα.

 

 

Αυτές οι ακτινοβολίες εντοπίζονται πλέον από τον άνθρωπο με τεχνολογικές κατασκευές που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, αλλά γίνονται αντιληπτές, μεταφράζονται δηλαδή από το μάτι μας σε φως – σκοτάδι, δηλαδή άσπρο – μαύρο ή χρώματα που μπορούν να ιδωθούν από τον ανθρώπινο οφθαλμό.

 

 

Αυτό είναι αρκετό για να κατανοήσουμε ότι τριγύρω μας υπάρχει ένας κόσμος που θα μας φαινόταν πολύ διαφορετικός εάν μπορούσαμε να «βλέπουμε» τις αόρατες για εμάς ακτινοβολίες αυτές.

Επειδή, στην συνέχεια, σε προσεχείς αναρτήσεις, θα παρακολουθήσουμε τμηματικά ένα ειδικό ντοκυμαντέρ που έχει γυριστεί με κάμερες που συλλαμβάνουν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες, θα εστιαστούμε σε αυτές, οπότε αναφέρομε ότι:

Εν περιλήψει, το υπεριώδες φως αλληλεπιδρά διαφορετικά με την ύλη για διάφορους λόγους:

 

 

1. Μερικά μόρια επιλεκτικά απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και έτσι εμφανίζονται λευκά στο ορατό φάσμα αλλά σκούρα στο υπεριώδες.

Οι χρωστικές συνήθως διαχέουν την υπεριώδη ακτινοβολία ως θερμότητα, αν και μπορεί να συμβεί και διάσπαση δεσμών.

 

 

2. Τα μόρια του φθορίου απορροφούν το υπεριώδες φως και επανεκπέμπουν την ενέργεια αυτή με τη μορφή ορατού φωτός.

Αυτό τα κάνει να φαίνονται σκοτεινά στην υπεριώδη κάμερα αλλά να λάμπουν όταν φωτίζονται από "black light".

 

 

3.Το υπεριώδες φως διαχέεται περισσότερο από το ορατό φως διότι έχει μικρότερο μήκος κύματος απ’ ότι η σκέδαση Rayleigh (στην οποία οφείλεται το χρώμα του ουρανού).

 

 


is | Topic: Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως, υπεριώδης ακτινοβολία, Φύση και χρώματα, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ο κόσμος στο υπεριώδες φάσμα [Α]”