xromata.com


Το κοκκινο αιμα

 

Γιατί το αίμα είναι κόκκινο;

 

Σ’ αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το χρώμα του αίματος, όπως αναγράφεται στον ιστότοπο Wonderopolis.

 

 

Το ανθρώπινο αίμα δεν είναι απλώς ένα υγρό, περιέχει μια ποικιλία από απαραίτητα στοιχεία για να κρατηθεί το σώμα μας σε λειτουργία. Το μεγαλύτερο μέρος του αίματός μας αποτελείται από πλάσμα, στο οποίο αιωρούνται όλα τα αιμοσφαίρια και οι διαφορετικές ουσίες που μεταφέρονται από το αίμα (πέρα από το οξυγόνο).

 

 

Παρά το γεγονός ότι το πλάσμα είναι το κύριο συστατικό του αίματος, έχει πολύ άτονο χρώμα και παίρνει το χρώμα του απ’ ό, τι αιωρείται σε αυτό.

Ο συνηθέστερος τύπος αιμοκυττάρων που αιωρούνται στο πλάσμα του αίματος είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη.

 

 

Η κοινή θεωρία ότι ο σίδηρος βρίσκεται στην αιμοσφαιρίνη στην οποία δίνει το κόκκινο χρώμα του δεν είναι αλήθεια. Το κόκκινο χρώμα προέρχεται από μια υπομονάδα της πρωτεΐνης γνωστής ως ‘αίμη’ που δεσμεύεται με τον σίδηρο.

Το οξυγόνο στη συνέχεια συνδέεται με τον σίδηρο και η αλληλεπίδραση μεταξύ της αίμης και του οξυγόνου είναι που κάνει το αίμα κόκκινο.

 

 

Τα άλλα τμήματα των αιμοπεταλίων και των λευκών αιμοσφαιρίων δεν επηρεάζουν το χρώμα του αίματός.

Αν η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει μια μεγάλη ποσότητα οξυγόνου τότε θα αντανακλά ορισμένα μήκη κύματος φωτός προς το κόκκινο άκρο του φάσματος (απορροφώντας τα υπόλοιπα μήκη) δίνοντας στο αίμα το έντονο κόκκινο χρώμα".

Εάν το αίμα περιέχει λιγότερο οξυγόνο, τα μήκη κύματος του φωτός που αντανακλώνται θα είναι διαφορετικά και το αίμα θα φαίνεται σκοτεινότερο

Κατά την υποξυγόνωση – επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα – τα μήκη κύματος του ανακλώμενου φωτός φτάνουν στο πορφυρό άκρο του φάσματος.

 

 

 

Ανακεφαλαιώνουμε λέγοντας:

Το αίμα είναι κόκκινο επειδή αποτελείται από κύτταρα που είναι κόκκινα, τα οποία ονομάζονται ερυθρά αιμοσφαίρια.

Αλλά, για να καταλάβουμε γιατί αυτά τα κύτταρα είναι κόκκινα, πρέπει να τα μελετήσουμε σε μοριακό επίπεδο.

Μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια υπάρχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη. Κάθε πρωτεΐνη αιμοσφαιρίνης αποτελείται από υπομονάδες που ονομάζονται αίμες, οι οποίες δίνουν στο αίμα το κόκκινο χρώμα.

 

 

Πιο συγκεκριμένα, οι αίμες μπορούν να δεσμεύουν μόρια σιδήρου, και αυτά τα μόρια σιδήρου δεσμεύουν το οξυγόνο. Τα αιμοσφαίρια είναι κόκκινα λόγω της αλληλεπίδρασης μεταξύ σιδήρου και οξυγόνου.

Ακόμη πιο συγκεκριμένα, το αίμα φαίνεται κόκκινο λόγω του ότι οι χημικοί δεσμοί μεταξύ του σιδήρου και του οξυγόνου αντανακλούν τις κόκκινες ακτινοβολίες φωτός. Είναι πολύ σημαντικό το αίμα να μπορεί να μεταφέρει οξυγόνο, επειδή όταν το αίμα ρέει μέσα από τους πνεύμονες, το αίμα παίρνει οξυγόνο, και το αίμα μεταφέρει αυτό το οξυγόνο στο υπόλοιπο σώμα μέχρι να εξαντληθεί το οξυγόνο. Τότε το αίμα επιστρέφει στους πνεύμονες για να πάρει περισσότερο οξυγόνο.

 


is | Topic: Γιατί έχει χρώμα....., κόκκινο, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Το κοκκινο αιμα”