xromata.com


Φλαβονοειδεις

 

Φλαβονοειδείς (Flavonoids)

 

Ο Μάιος μήνας είναι το απόγειο της άνοιξης, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες ανθοφορίες και η ανοιξιάτικη γη, βαίνοντας προς το καλοκαίρι (θέρος), έχει πλημμυρίσει με άνθη όλων των χρωμάτων, που πολλά από αυτά θα μεταβληθούν σε καρπούς, εξ ίσου πολύχρωμους.

Όλα αυτά τα χρώματα των ανθών και καρπών οφείλονται σε δυο βασικές ομάδες βιο – χρωστικών ουσιών, τις καροτενοειδείς και τις φλαβονοειδείς.

 

 

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν στις ανθοκυανίνες και τις φλαβόνες, χρωστικές που ανήκουν στην ομάδα των φλαβονοειδών.

Προσπαθώντας να βάλουμε μια τάξη στις φυτοχρωστικές αυτές ουσίες, ας δούμε τι ακριβώς είναι γενικότερα οι ομάδα των φλαβονοειδών, στην οποία υπάγονται οι ανθοκυανίνες, οι φλαβόνες και οι υποδιαιρέσεις τους.

 

 

Οι φλαβονοειδείς (ή βιοφλαβονοειδή) είναι μια κατηγορία δευτερογενών μεταβολιτών φυτών και μυκήτων.

Χημικώς, οι φλαβονοειδείς έχουν τη γενική δομή ενός σκελετού 15-άνθρακα.

Οι φλαβονοειδείς είναι ευρέως διαδεδομένες στα φυτά εκπληρώνοντας πολλές λειτουργίες.

Οι φλαβονοειδείς είναι οι σημαντικότερες χρωστικές ουσίες των φυτών για τον χρωματισμό των ανθών, παράγοντας κίτρινους ή κόκκινο / μπλε χρωματισμούς στα πέταλα, σε σχεδιασμούς που να προσελκύουν τους επικονιαστές στα φυτά.

 

 

Στα ανώτερα φυτά, οι φλαβονοειδείς εμπλέκονται σε διήθηση των UV (υπεριωδών ακτινοβολών), συμβιωτική δέσμευση αζώτου και βεβαίως την χρώση των ανθών.

Μπορούν επίσης να δράσουν ως χημικοί αγγελιαφόροι, σαν φυσιολογικοί ρυθμιστικές, και αναστολείς του κυτταρικού κύκλου.

Οι φλαβονοειδείς που εκκρίνονται από τη ρίζα του φυτού βοηθούν τα ριζόβια βακτήρια στο στάδιο της συμβιωτικής σχέσης τους με όσπρια, όπως μπιζέλια, φασόλια, τριφύλλι, και σόγια.

 

 

Επιπλέον, ορισμένες φλαβονοειδείς χρωστικές ουσίες έχουν ανασταλτική δραστικότητα έναντι οργανισμών που προκαλούν ασθένειες φυτών,

Πάνω από 5000 φλαβονοειδείς στη φύση έχουν προσδιοριστεί σε διάφορα φυτά και έχουν ταξινομηθεί ανάλογα με τη χημική τους δομή. Συνήθως υποδιαιρούνται στις εξής υποομάδες:

Ανθοκυανίνες, ανθοκυανιδίνες, ανθοξανθίνες, φλαβόνες, φλαβονόλες, φλαβίνες.

 

 

Έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακές μελέτες ότι οι φλαβονοειδείς έχουν ευρύ φάσμα βιολογικών και φαρμακολογικών δραστηριοτήτων.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές αντιμυκητιαστικές, αντικαρκινικές, και αντιδιαρροϊκές δραστηριότητες.

 

 

Επίσης είναι ωφέλιμες κατά καρδιολογικών παθήσεων, όπως έχουν και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Η σύνθεση φλαβονοειδών στα φυτά ευνοείται από τις φασματοσκοπικές χρωματικές ακτινοβολίες του φωτός, τόσο τις υψηλές όσο και τις χαμηλές ενεργειακά ακτινοβολίες.

 

 

 

Συνοπτικά:

Οι φλαβονοειδείς ειναι μια ομάδα φυσικών χρωστικών ουσιών με μεταβλητές φαινολικές δομές. Βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, σπόρους, φλοιούς, ρίζες, μίσχους, λουλούδια, τσάι και κρασί. Αυτά τα φυσικά προϊόντα είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στην υγεία και καταβάλλονται προσπάθειες για την απομόνωση των συστατικών που ονομάζονται φλαβονοειδή.

Τα φλαβονοειδή θεωρούνται τώρα ως αναπόσπαστα συστατικά σε μια ποικιλία εφαρμογών για τη θρέψη, τη φαρμακευτική αγωγή, και τις αισθητικές εφαρμογές. Αυτό οφείλεται στις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντι-μεταλλαξιογόνες και αντι-καρκινογόνες ιδιότητές τους σε συνδυασμό με την ικανότητά τους να ρυθμίζουν τη λειτουργία των κυτταρικών ενζύμων.

 

 

Η έρευνα σχετικά με τα φλαβονοειδή έλαβε πρόσθετη ώθηση με την ανακάλυψη στον ρόλο τους στην μείωση του ποσοστού καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

Οι πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς λειτουργίας των φλαβονοειδών δεν έχουν ακόμα κατανοηθεί σωστά. Ωστόσο, έχει γίνει  γνωστό εδώ και αιώνες ότι τα παράγωγα φυτικής προέλευσης διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα βιολογικής δραστηριότητας.

Οι τρέχουσες τάσεις έρευνας και ανάπτυξης σχετικά με τις φλαβονοειδείς ουσίες σχετίζονται με την απομόνωση, τον προσδιορισμό, τον χαρακτηρισμό και τις λειτουργίες των φλαβονοειδών και, τέλος, με τις εφαρμογές τους στα οφέλη για την υγεία όπου προβλέπεται η χρήση των φλαβονοειδών ως πιθανών φαρμάκων στην πρόληψη των χρόνιων ασθενειών.

 


is | Topic: Διατροφή και χρώμα, ίαση, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Φλαβονοειδεις”