xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [να΄]: Αρπυιες και Αρκη

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[ναʹ]

 

Άρπυιες και Άρκη

Οι αδερφές της Ίριδας.

 

Διακόψαμε στο σημείο όπου σε έβαλα να αναρωτηθείς αν όντως οι αδελφές μου οι Άρπυιες αντιπροσωπεύουν καθαρά και μόνο άγρια καιρικά φαινόμενα.

Για σκέψου λίγο Άνθρωπε. Τί άλλο εκτός από θύελλες μπορεί να είναι οι αδερφές μου οι Άρπυιες.

Ανακεφαλαιώνω:

Όπως σου είπα προηγουμένως, οι γονείς μου, ο Θαύμας και η Ηλέκτρα, το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, εκτός από εμένα έχουν και άλλες κόρες, τις δυο Άρπυιες, την Αελλώ και την Ωκυπέτη.

Για να είναι κι’ αυτές κόρες του Θαύμαντα και της Ηλέκτρας, όπως εγώ η Ίρις, το ‘ορατό φάσμα’, σαν αδερφές μου δεν πρέπει να είναι κι’ αυτές τμήματα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος;

Α! Μάλιστα, το θεωρείς λογικό. Οπότε ποια μέρη του φάσματος είναι; Μέρη καταστρεπτικά για σένα (και όχι μόνο) Άνθρωπε.

Έλα μπράβο, το βρήκες. Σαν κι εμένα είναι κι’ αυτές ακτινοβολίες.

Σαν αδερφές μου στέκουν πλάι μου, από την μια μεριά η μία κι από την άλλη η άλλη. Πρόκειται για τις Υπεριώδεις και τις Υπέρυθρες ακτινοβολίες.

Εγώ είμαι η ορατή από εσένα ακτινοβολία του φωτός –που το αποκαλείς ορατό φάσμα- κι’ αυτές τα αόρατα από εσένα πλαϊνά του.

Ναι, εσύ δεν τις βλέπεις, δεν διαθέτεις τα απαραίτητα εφόδια για να τις δεις, είναι ορατές όμως από άλλα ζώα, έντομα, ζουζούνια και ιδιαιτέρως τις μέλισσες.

Εξ ου λοιπόν, λόγω της μη ορατότητάς τους από εσένα Άνθρωπε και ο μύθος του τυφλού μάντη Φινέα, που τον βασάνιζαν οι αδερφές μου. Τυφλός ο Φινεύς γιατί Άνθρωπε είσαι τυφλός προς αυτές, όπως σου είπα. Μπορείς πλέον στην τωρινή εποχή, με διάφορα εφευρήματά σου να τις εντοπίζεις αλλά δεν μπορείς να τις δεις. Είναι δε καταστρεπτικές γιατί αποβαίνουν μοιραίες για σένα όταν εκτίθεσαι σε αυτές.

Ποια από τις δυο αυτές ακτινοβολίες είναι η Αελλώ και ποια η Ωκυπέτη; Εδώ στην ταύτισή τους μας βοηθά το όνομα της Ωκυπέτης που σημαίνει ‘αυτή που πετά γρήγορα’, η οποία ονομάζεται και Ωκυπόδη = ταχύπους, αυτή που κινείται γρήγορα, που έχει μακριά πόδια (όπως το μεγαλύτερο από το ορατό φάσμα μήκος κύματος των υπέρυθρων ακτινοβολιών).

Εφόσον το μήκος κύματος της Υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι μεγαλύτερο από αυτό του ορατού φωτός, ας θεωρήσουμε ότι η Υπέρυθρη ακτινοβολία απλώνεται ταχύτερα / μακρύτερα, είναι Ωκύπους, η Ωκυπέτη.

Επομένως δια της εις άτοπον απαγωγής, η Αελλώ νοείται ως η Υπεριώδης ακτινοβολία.

Κοίτα να δεις τώρα Άνθρωπε, κάτι άλλο κοινό που έχω με τις δυο αδερφές μου. Έχουμε συνδεθεί και οι τρεις μας με ανέμους.

Εγώ έχω ζευγαρώσει με τον άνεμο Ζέφυρο, είναι ο σύζυγός μου, ενώ οι δυο Άρπυιες κυνηγήθηκαν από τους φτερωτούς (ανέμους) γιούς του Βορέα Ζήτη και Κάλαϊ, κατά την Αργοναυτική εκστρατεία….

Τί λες Άνθρωπε; Να σου θυμίσω τον μύθο αυτόν;

Ε! όχι! Η αφήγηση θα πάει εις μάκρος και ξεφεύγουμε πολύ, κάνοντας μεγάλη κοιλιά στην συνέντευξη. Μπορείς να τον βρεις μόνο σου αν θέλεις να τον διαβάσεις. Το ίδιο ξεφεύγουμε και αν προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τον ρόλο των ανέμων προς εμάς, τα τμήματα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

Τί ακριβώς αντιπροσωπεύουν οι άνεμοι αυτοί; Ποια η σχέση τους με το φάσμα; Να τους θεωρήσουμε σαν τις δυνάμεις του ηλεκτρομαγνητισμού;

Να τους θεωρήσουμε σαν τις ελκτικές δυνάμεις του μαγνήτη και του ήλεκτρου;*

*[Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την ελκτική ιδιότητα του ήλεκτρου και του μαγνήτη είναι η αναφορά του Διογένη Λαέρτιου στην βιογραφία του Θαλή ότι:

«Ο Αριστοτέλης και ο Ιππίας λένε ότι ο Θαλής απέδιδε ψυχή και στα άψυχα στηριζόμενος στον μαγνήτη λίθο και το ήλεκτρον»].

Αυτά είναι θέματα που άπτονται της φυσικής, οπότε συνεχίζουμε με τα άλλα αδέλφια μου, τον ποταμό Υδάσπη και την Άρκη.

Για τον αδερφό μου Υδάσπη, δεν έχουμε πολλά να πούμε. Ίσως η «γέννηση» του να είναι απλά μια επινόηση για την σύνδεσή μου με την ανατολική περιοχή της γης, συγκεκριμένα την Ινδία και τον ινδουισμό και τα ενεργειακά κέντρα σου Άνθρωπε, αλλά αυτά θα μας τα αναπτύξουν αργότερα τα τσάκρας, όταν θα κληθούν κι’ αυτά να μιλήσουν στην συνέντευξη των χρωμάτων.

Πάμε τώρα στην άλλη μου την αδελφή, την Άρκη!

Ω! ναι! Εκτός από τις Άρπυιες έχω και άλλην αδελφή, δίδυμη, την Άρκη.

Σαν δίδυμες που είμαστε μοιάζουμε πολύ! Η διαφορά μας είναι πως ενώ τα δικά μου φτερά είναι χρυσά κι’ αστράφτουν (το ηλιακό φως), τα δικά της έχουν τα χρώματα του ουράνιου τόξου και ιριδίζουν.

Η μεγάλη μας όμως διαφορά (και η ουσιώδης) είναι ότι κατά την Τιτανομαχία καταταγήκαμε σε διαφορετικά στρατόπεδα. Εκείνη με τους Τιτάνες κι’ εγώ με τους Θεούς.

Ανήκουσα στην παράταξη των ηττημένων, η δίδυμη αδελφή μου τιμωρήθηκε και εταρταρώθηκε (κλείστηκε στα Τάρταρα) μαζί με άλλους Τιτάνες, ο δε Ζευς της έκοψε τα ιριδίζοντα φτερά της, τα οποία αργότερα τα έκανε γαμήλιο δώρο στην Θέτιδα κατά τον γάμο της με τον Πηλέα.

Η Θέτις στην συνέχεια χάρισε τα φτερά της Άρκης στον γιό της, τον Αχιλλέα, ο οποίος εξ αυτού ονομάστηκε και Ποδάρκης (γρηγοροπόδαρος), ήτοι ο ‘έχων στους πόδας τα φτερά της Άρκης’.

Τώρα, για να καταλάβεις τί είναι η αδελφή μου η Άρκη, οφείλω να σου αποκαλύψω Άνθρωπε κάτι για την μυστηριώδη και παρεξηγημένη Τιτανομαχία.

Όλοι οι Τιτάνες εκπροσωπούν δυναμικές ιδιότητες της μιας ανώτερης και μοναδικής αρχής, που εσύ αποκαλείς αρχική ενέργεια ή Θεό.

Θεός σημαίνει αυτό που κινείται και φαίνεται κι’ εσύ Τον αντιλαμβάνεσαι από τα αποτελέσματά Του.

Όμως, όπως σου εξήγησα προηγουμένως, μιλώντας για τον παππού μου Ωκεανό, την διαστημική σούπα, εσύ αντιλαμβάνεσαι (βλέπεις τα θεϊκά αποτελέσματα) μόνο μόλις κατά το 5% του συνόλου. Δηλαδή, με άλλα λόγια, μόνο περίπου το 5% διαδραματίζει ρόλο στον χωροχρόνο όπου ζεις. Το υπόλοιπο 95% δεν αφορά στον κόσμο σου. Αυτοί είναι οι «ηττημένοι» Τιτάνες.

Η Τιτανομαχία δεν ήταν παρά η πάλη μεταξύ των δυνάμεων που θα λειτουργούν και επικρατήσουν στον δικό σου κόσμο Άνθρωπε, με νικητές τους Κρονίδες, τα παιδιά του Χωροχρόνου σου, τα τέκνα του Κρόνου και της Ρέας, τους Ολύμπιους, δηλαδή Τιτάνες που θεοποιήθηκαν και όλους τους άλλους που παραστάθηκαν στο πλευρό τους, όπως εγώ, ο Προμηθέας, η Ρέα κ.α. που συνυπάρχουμε μαζί τους. Οι υπόλοιποι Τιτάνες, που δεν έχουν θέση στον κόσμο σου, εταρταρώθηκαν, δηλαδή απομακρύνθηκαν από τον χώρο σου, αφού δεν έχουν νόημα ύπαρξης σε αυτόν, δηλαδή δεν σου γίνονται αντιληπτοί. Ανάμεσα σε όλους αυτούς και η δίδυμη αδερφή μου η Άρκη. 

Ναι, είμαστε δίδυμες! Είμαστε και οι δυο μας ‘χρώματα’. Εγώ το μικρό χρωματικό φάσμα, ορατό από εσένα κι’ εκείνη ίσως όλα τα χρώματα που υπάρχουν απ’ άκρη σε άκρη του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, που εσύ δεν αντιλαμβάνεσαι, ίσως τα χρώματα της σκοτεινής ύλης, ίσως και τα δυο μαζί… ποιος ξέρει….

Πάντως Άνθρωπε, αν δεν σου γίνονται κατανοητά αυτά που σου είπα, αρκέσου στην απλούστερη εξήγηση που δίνουν κάποιοι, θεωρώντας την Άρκη σαν το δεύτερο εξασθενισμένο ουράνιο τόξο που εμφανίζεται ενίοτε μαζί μου στον ουρανό.

Όμως, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να μας παρουσιαστούν τα ίδια τα χρώματα και να μας μιλήσουν για τις ιδιότητές τους.

 


is | Topic: Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως, Ίρις και τα χρώματά της, Μύθοι και χρώματα, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [να΄]: Αρπυιες και Αρκη”