xromata.com


Κρινοι και χρωματα

 

Ο κρίνος και τα χρώματά του

 

 

Άλλη μια ανάρτηση που συμπίπτει με την 25η Μαρτίου, οπότε το σημερινό θέμα μας θα πρέπει να σχετίζεται κάπως με την εορταστική αυτήν ημέρα.

Εφέτος θα ασχοληθούμε με τα χρώματα του ‘κρίνου’, του λουλουδιού που λόγω του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο οποίος εορτάζεται κάθε 25η Μαρτίου, είναι συνυφασμένο με την σημερινή ημέρα.

 

 

Με τον κρίνο του Ευαγγελισμού, τον κρίνο της Παναγίας όπως λέγεται, κατά πόσον υπήρξε και εάν υπήρξε ποιο είδος κρίνου ήταν και κατά πόσον ήταν λευκός, ασχοληθήκαμε εκτενώς πριν τρία χρόνια.

Συνιστάται να θυμηθείτε το άρθρο εκείνο ξαναδιαβάζοντάς το ‘κλικάρωντας’ στον σύνδεσμο που σας παραθέτουμε:

http://xromata.com/?p=8072

Διαβάζοντας την παλαιότερη αυτήν ανάρτηση, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για τον κρίνο που κατά την προφορική παράδοση έπαιξε σημαντικό ρόλο για την γέννηση του Θεανθρώπου.

Αυτή η έλλειψη αναφοράς οδήγησε σε μια ασάφεια ώστε στις διάφορες απεικονίσεις του γεγονότος, αλλού να παρουσιάζεται ο πραγματικός κρίνος Lilium και αλλού ο ψευδόκρινος Calla, δημιουργώντας σύγχυση για το ποιος από τους δυο είναι ‘ο κρίνος της Παναγίας’.

 

 

Πάντως και οι δυο ονομασίες, τόσο του κρίνου, όσο και του ψευδοκρίνου έχουν ελληνική προέλευση.

Το Lilium στα αρχαία ελληνικά λεγόταν λειρίον. Το μικρό λειρίον = λειρίδιον με συμφυρμό των λ έγινε λειλίδιον και από εκεί προέκυψε η λέξη λουλούδι, αλλά και η λατινική ονομασία του κρίνου lilium.

 

 

Η ονομασία Calla του ψευδόκρινου προέρχεται από την ελληνική λέξη ‘κάλλος’ (ομορφιά) και σχετίζεται με την Αφροδίτη, την θεά του κάλλους.

Κατά μια μυθολογική εκδοχή, όταν η θεά Αφροδίτη, είδε αυτούς τους ψευδοκρίνους ζήλεψε την ομορφιά τους και θέλησε να την μειώσει κάπως τοποθετώντας ένα μεγάλο κίτρινο ύπερο στη μέση των ανθών. Εξαιτίας αυτής της ιστορίας, κάποιοι συνδέουν το κρίνο calla lily με την Αφροδίτη και ούτως με την σφοδρή επιθυμία και την σεξουαλικότητα.

 

 

Εν τούτοις, ο πιο συνηθισμένος συμβολισμός αυτών των κρίνων είναι η αγνότητα, η ιερότητα και η πίστη. Τα κρίνα Calla είναι επίσης σύμβολα της αναγέννησης και της ανάστασης, εν μέρει επειδή ανθίζουν γύρω από το Πάσχα και εν μέρει επειδή είναι διαμορφωμένα σαν τρομπέτες οι οποίες συμβολίζουν θρίαμβο.

 

 

Η σύγχυση του κρίνου Lilium με τον ψευδόκρινο Calla δημιουργείται και στους μύθους μυρίσματός του από την θεά Ήρα η οποία εις πείσμα προς την αμήτορα γέννηση της Αθηνάς από τον Δία, θέλησε να γεννήσει μόνη της. Μύρισε λοιπόν λευκό κρίνο και γέννησε τον Ήφαιστο. Ο κρίνος αυτός, αναφερόμενος ως ‘λειρίον’ μας παραπέμπει αυτομάτως στο Lilium.

 

 

Κατά έναν μεταγενέστερο μύθο ο Δίας έφερε στην κοιμισμένη Ήρα να θηλάσει καθώς κοιμόταν τον νόθο γιό του Ηρακλή. Καθώς εκείνη ξύπνησε, έσπρωξε απότομα το μωρό από τον μαστό της και οι σταγόνες γάλακτος που πετάχτηκαν προς τον ουρανό δημιούργησαν τον Γαλαξία, ενώ αυτές που έπεσαν στην γη έγιναν πανέμορφα λευκά κρίνα, επειδή δε τα αληθινά λειρία μάλλον προϋπήρχαν, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο μύθος αυτός αναφέρεται στα πανέμορφα ψευδολειρία Calla.

 

 

Λόγω των θρησκευτικών μύθων και της συσχέτισης του λευκού χρώματος με την αγνότητα, όταν αναφερόμαστε σε κρίνους τους ταυτίζουμε με το λευκό χρώμα. Όμως κρίνοι υπάρχουν σε πέντε διαφορετικούς χρωματισμούς και τις αποχρώσεις τους.

 

 

1. Σε άσπρο χρώμα, συμβολίζοντας την αγνότητα και την αρετή.

2. Σε ροζ χρώμα, συμβολίζοντας την ευημερία και την αφθονία.

3. Σε πορτοκαλί χρώμα συμβολίζοντας την εμπιστοσύνη, υπερηφάνεια και πλούτο.

4. Σε κόκκινο χρώμα συμβολίζοντας το πάθος.

5. Σε κίτρινο χρώμα συμβολίζοντας την ευγνωμοσύνη και την επιθυμία για απόλαυση.

 

 


is | Topic: Uncategorized, Μύθοι και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Κρινοι και χρωματα”