xromata.com


Λευκη (vitiligo)

 

Λεύκη

 

 

Δυστυχώς, το ανθρώπινο δέρμα απλά δεν λειτουργεί όπως αυτό του χαμαιλέοντα. Δεν μπορεί να αλλάξει χρώμα. Το χρώμα του δέρματος με το οποίο γεννιόμαστε είναι αυτό που θα έχουμε για πάντα… ως επί το πλείστον.

Αν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα, ένα σημαντικό χρονικό διάστημα παραμονής κάτω από τον ήλιο μπορεί να το μετατρέψει σε χρυσοκάστανο ή ανοιχτοκόκκινο.

 

 

Τα ηλιακά εγκαύματα και τα μαύρισμα από τον ήλιο δεν διαρκούν πολύ. Τελικά, το δέρμα σας επιστρέφει στη φυσιολογική χροιά του.

Για μερικούς ανθρώπους, όμως, το δέρμα μπορεί να αλλάξει χρώμα και να μείνει έτσι παντοτινά. Οι άνθρωποι αυτοί υφίστανται μια κατάσταση γνωστή ως λεύκη (vitiligo στα αγγλικά) εμφανίζοντας δερματικές κηλίδες στην επιδερμίδα τους που γίνεται λευκή σ’ εκείνα τα σημεία, σαν να έχουν χάσει το χρώμα τους.

 

 

Αυτό ακριβώς είναι η λεύκη, απώλεια της χρωστικής του δέρματος.

Όταν παρουσιάζεται λεύκη, στο δέρμα εμφανίζονται λευκές κηλίδες ή ολόκληρα τμήματα του δέρματος, σαν μπαλώματα, συνήθως ξεκινώντας από περιοχές που συχνά εκτίθενται στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια.

 

 

Η λεύκη μπορεί να εμφανισθεί σε ανθρώπους οποιουδήποτε χρώματος δέρματος και οποιασδήποτε ηλικίας.

 

 

Ευτυχώς, δεν είναι επικίνδυνη. Δεν είναι μια μορφή καρκίνου ή λοίμωξης. Δεν είναι επίσης μεταδοτική. Επειδή επηρεάζει την εμφάνιση, όμως, εξακολουθεί να είναι συχνά πολύ ενοχλητική για όσους υποφέρουν από αυτήν.

 

 

Το χρώμα του δέρματός μας καθορίζεται από ειδικά κύτταρα γνωστά ως μελανοκύτταρα. Αυτά τα κύτταρα παράγουν μελανίνη, η οποία είναι μια βιο – χρωστική ουσία που προστατεύει το δέρμα μας από τον Ήλιο και του δίνει το χρώμα του. Όσο πιο ενεργητικά είναι τα μελανοκύτταρά μας, τόσο περισσότερη μελανίνη παράγεται και τόσο πιο σκούρο είναι το δέρμα μας.

 

 

Όταν ένα άτομο έχει λεύκη, ορισμένα μελανοκύτταρα απλά σταματούν να παράγουν μελανίνη. Αυτό αναγκάζει το δέρμα στις περιοχές αυτές να γίνει λευκό λόγω της απουσίας μελανίνης. Η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί σε μικρές κηλίδες ή σε μεγάλα τμήματα του δέρματος. Μπορεί επίσης να επηρεάσει το τρίχωμα, όπως και τις βλεφαρίδες.

Επομένως, το μόνο σημάδι της λεύκης είναι η παρουσία των ανοιχτόχρωμων επιφανειών στο αποχρωματισμένο δέρμα.

 

 

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν κνησμό πριν από την εμφάνιση μιας νέας εμπλοκής σε λεύκη. Τα σημεία εμφάνισης της λεύκης είναι αρχικά μικρά, αλλά συχνά αναπτύσσονται και αλλάζουν σχήμα, σε μερικές δε περιπτώσεις μπορεί να απλωθούν σε ολόκληρη την επιδερμίδα του σώματος.

 

 

Όταν εμφανίζονται, οι δερματικές αλλοιώσεις, είναι πιο εμφανείς στο πρόσωπο, τα χέρια και τους καρπούς. Η απώλεια της μελάγχρωσης του δέρματος είναι ιδιαίτερα αισθητή γύρω από τα στόμια (οπές) του σώματος, όπως το στόμα, τα μάτια, τα ρουθούνια, τα γεννητικά όργανα και ο ομφαλός.

 

 

Μερικές σημεία λεύκης αυξάνουν την φυσιολογική χρωστική του δέρματος γύρω από τις άκρες τους.

Όσοι στιγματίζονται από τη λεύκη μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη και παρόμοιες διαταραχές της διάθεσης.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τι προκαλεί την λεύκη. Μερικοί πιστεύουν ότι είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτεθέμενο σε μελανοκύτταρα. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι μια γενετική διαταραχή. Στοιχεία δείχνουν ότι η λεύκη είναι πιο διαδεδομένη σε άτομα από οικογένειες με ιστορικό θυρεοειδούς νόσου και διαβήτη.

 

 

Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία για την λεύκη. Υπάρχει, ωστόσο, μια μεγάλη ποικιλία διαθέσιμων αγωγών που μπορούν να βοηθήσουν να εξισορροπηθούν κάπως τα λευκά τμήματα με το υπόλοιπο χρώμα της επιδερμίδας ώστε να επιτευχθεί ένας πιο ομοιόμορφος τόνος στην χροιά του δέρματος. Όμως αυτό που λειτουργεί σε ένα άτομο δεν λειτουργεί απαραίτητα σε ένα άλλο, έτσι οι γιατροί πρέπει συχνά να δοκιμάσουν μια ποικιλία αγωγών για να μάθουν ποιά είναι η καλύτερη για κάθε άτομο.

 

 

 

Παγκοσμίως, περίπου το 1% των ανθρώπων, άνδρες και γυναίκες, παρουσιάζει λεύκη. Σε ορισμένους πληθυσμούς τα ποσοστά φθάνουν το 2-3%. Αρκετοί των πασχόντων εμφανίζουν την χρωστική διαταραχή πριν την ηλικία των 20 ετών, ενώ οι περισσότεροι την αναπτύσσουν πριν από την ηλικία των 40 ετών.

 

 

Η λεύκη έχει περιγραφεί από την αρχαιότητα.

 

 

Λεύκη επίσης παρουσιάζουν και κάποια ζώα, όπως οι σκύλοι και οι γάτες.

 


is | Topic: Uncategorized, βάψιμο ανθρώπου, ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Λευκη (vitiligo)”