xromata.com


Χρωμα επιδερμιδας

 

Γιατί οι άνθρωποι έχουμε διαφορετικά χρώματα επιδερμίδας;

 

 

Σ’ αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το διαφορετικό χρώμα των ανθρώπινων φυλών, όπως αναγράφεται στον ιστότοπο Wonderopolis.

 

 

Είναι γνωστό σε όλους ότι άνθρωποι που κατοικούν σε διαφορετικά μέρη της υφηλίου συχνά έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος.

Π.χ. άνθρωποι που ζουν σε τροπικά μέρη συνήθως έχουν σκουρότερο δέρμα από τους ανθρώπους που ζουν σε ψυχρά κλίματα.

 

 

Με την πάροδο του χρόνου, οι επιστήμονες που μελέτησαν το ανθρώπινο σώμα έμαθαν ότι οι διακυμάνσεις στο χρώμα του δέρματος εμφανίζονται ως προσαρμοστικά χαρακτηριστικά που περνούν μέσω γονιδίων από γονείς σε παιδιά.

 

 

Αυτά τα χαρακτηριστικά αντιστοιχούν στενά με τη γεωγραφική τοποθεσία καταγωγής και την σχέση της περιοχής εκείνης με την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του Ήλιου.

 

 

Το χρώμα του δέρματος ενός ατόμου καθορίζεται από την ποσότητα της μελανίνης του δέρματός του. Η μελανίνη είναι μια σκούρα καφέ έως μαύρη βιο- χρωστική ουσία που παράγεται από ειδικά κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα.

Ο σκοπός της μελανίνης είναι να προστατεύει το δέρμα από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου.

Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. Η μελανίνη δρα σαν φυσικό αντηλιακό, απορροφώντας τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Όσο περισσότερη μελανίνη έχει το δέρμα σας, τόσο πιο σκούρο θα είναι το δέρμα σας και τόσο μεγαλύτερη προστασία που θα έχει έναντι των ακτινοβολιών UV.

 

 

Άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα έχουν λιγότερη μελανίνη, ενώ οι άνθρωποι με πιο σκούρο δέρμα έχουν περισσότερη μελανίνη.

Οι άνθρωποι με κιτρινωπούς τόνους δέρματος έχουν περισσότερη ή άλλο τύπο της άλλης βιο- χρωστικής που χρωματίζει μαζί με την μελανίνη το δέρμα μας και ονομάζεται καροτένιο.

 

 

Οι άνθρωποι που ζουν στις τροπικές περιοχές εκτίθενται περισσότερο στις επιβλαβείς υπεριώδεις UV ακτινοβολίες του Ήλιου. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα τους τείνει να γίνει πιο σκουρόχρωμο καθώς το σώμα τους παράγει περισσότερη μελανίνη για να εξουδετερώσει τις επιδράσεις των ακτίνων του ήλιου.

 

 

Κατά τη διάρκεια διαδοχικών γενεών, γονίδια μεταφέρονται από τους γονείς στα παιδιά τους, συμπεριλαμβανομένης της τάσης να παράγουν μια ορισμένη ποσότητα μελανίνης δεδομένης της περιοχής καταγωγής της οικογένειας.

 

 

Παρομοίως, οι βόρειοι λαοί τείνουν να έχουν ανοιχτότερα χρώματα δέρματος, επειδή δεν προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες από τις επιβλαβείς ακτίνες UV του ήλιου. Ως αποτέλεσμα, τα σώματά τους δεν χρειάζεται να παράγουν πολλή μελανίνη, γεγονός που καθιστά το χρώμα του δέρματός τους ανοιχτότερο.

 

 

Επίσης, οι ελαφρύτερες αποχρώσεις του δέρματος στις βόρειες περιοχές επιτρέπουν την είσοδο περισσότερων ακτίνων UV στην επιδερμίδα για να βοηθήσουν στην παραγωγή των απαραίτητων ποσοτήτων βιταμίνης D που χρειάζεται το σώμα.

Το σώμα πρέπει πάντα να επιτυγχάνει μια προσεκτική ισορροπία ώστε να λαμβάνει ακριβώς τόση υπεριώδη ακτινοβολία, όση χρειάζεται για να παράγει την βασική βιταμίνη D, αποφεύγοντας την υπερέκθεσή του στις ακτινοβολίες αυτές, που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.

 

 

Σε ορισμένες όμως βόρειες παράκτιες περιοχές, όπως στην Αλάσκα και τον Βόρειο Καναδά, παρατηρούμε ότι οι εγγενείς λαοί τείνουν να έχουν πιο σκούρο δέρμα από ό, τι θα περιμέναμε βάση αυτών που ειπώθηκαν προηγουμένως. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή η διατροφή τους είναι πλούσια σε θαλασσινά που τους παρέχουν όλη την βιταμίνη D που χρειάζονται οι οργανισμοί τους. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα τους παράγει περισσότερη μελανίνη, γεγονός που το καθιστά πιο σκούρο.

 

 

Βεβαίως, στον σημερινό σύγχρονο κόσμο των διεθνών ταξιδιών, άνθρωποι όλων των φυλών, εθνοτήτων και εθνικοτήτων ταξιδεύουν και ζουν σε όλο τον κόσμο. Τα ατομικά τους σώματα προσαρμόζονται στις συνθήκες όπου ζουν με την πάροδο του χρόνου (μετά από πολύ μεγάλη χρονική διάρκεια). Ως τότε μεταδίδουν στα παιδιά τους τα γονιδιακά γνωρίσματά τους. Το γεγονός αυτό βοηθάει στην εξήγηση των πολλών διαφορετικών χρωμάτων δερμάτων που βλέπουμε κάθε μέρα τριγύρω μας.

 


is | Topic: Uncategorized, βάψιμο ανθρώπου, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρωμα επιδερμιδας”